20 Јуни, 2024
0.0268

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: Ајварот и казината носат најголеми добивки во Гевгелија

Објавено во: Економија 28 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Општина Гевгелија со градот и околните места има вкупен број на население помал од 20.000 жители, според последниот попис, но местоположбата и природните ресурси не ја спречуваат да ги има едни од најуспешните бизниси во земјата.

Во тоа предничат компаниите за приредување игри на среќа. Во првите единаесет со најголема остварена добивка во 2023 ги има дури три - Макотен, Принцес Хотел и Казино и Фортуна Интернационал. Сите три компании имаат лиценци за свои казина, сместени во хотели.

Дием-ГП, Випро, Техноалат Комерц и Вори, компании кои произведуваат брендиран ајвар, домашни традиционални специјалитети  и други преработки на овошје и зеленчук, се меѓу најуспешните во 2023. Нивната вкупна добивка е поголема од 3 милиони евра.

Конти Хидропласт и Интер-Констракшн се компании специјализирани за производи од пластика, како цевки и шахти. Елмотерм на Коста Гацев инсталира фотопанели, а Лемекс Транспорт на Лефтер Шутов е друштво за товарен превоз.

Роуд Гамес Интернационал е програмерска компанија на Александар Сламков со шест вработени и раст на добивка од 78 отсто. На БС Билдинг, основана во 2019 од Бранислав Палазов и Стефан Русев, конечно му тргнало во изградбата на станови. 

Меѓу компаниите со најголеми добивки од Гевгелија е и Итек Системс, која инсталира видеонадзор и други безбедносни системи, како тој за противпожарна заштита и друго. Компанијата на електроинженерот Тодор Бегов има 56 вработени и има своја подружница во Скопје. А.К.

Можеби ќе ве интересира

Мицкоски поднесе законски измени за да не поскапи струјата во првиот и вториот блок

Мицкоски поднесе законски измени за да не поскапи струјата во првиот и вториот блок

МИНИМУМ ИЛЈАДА ЕВРА ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ: Рипна износот на синдикалната кошница за само еден месец, еве колкава е таа за јуни

МИНИМУМ ИЛЈАДА ЕВРА ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ: Рипна износот на синдикалната кошница за само еден месец, еве колкава е таа за јуни

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ВОВЕДУВА ЦАРИНИ ЗА ЈАЈЦА И ОВЕС ОД УКРАИНА - веќе е достигнат лимитот

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ВОВЕДУВА ЦАРИНИ ЗА ЈАЈЦА И ОВЕС ОД УКРАИНА - веќе е достигнат лимитот

МТЕЛ ПРЕГОВАРА ЗА КУПУВАЊЕ НА ЛАЈКАМОБАЈЛ - фирмата ќерка на српски Телеком сака да го шири деловното работење на македонскиот пазар

МТЕЛ ПРЕГОВАРА ЗА КУПУВАЊЕ НА ЛАЈКАМОБАЈЛ - фирмата ќерка на српски Телеком сака да го шири деловното работење на македонскиот пазар

ФАКТОР АНАЛИЗА: Само модата никогаш не излегува од мода! Кои се омилените модни продавници во кои лани потрошивме над 134 милиони евра?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Само модата никогаш не излегува од мода! Кои се омилените модни продавници во кои лани потрошивме над 134 милиони евра?

Кина ги зголемува напорите да го изгради Шангај во силен меѓународен финансиски центар

Кина ги зголемува напорите да го изгради Шангај во силен меѓународен финансиски центар

ФАКТОР АНАЛИЗА: ЕВЕ КОЛКУ ЗАРАБОТИЛЕ ФИРМИТЕ ШТО ПРОИЗВЕДУВААТ ЛЕБ

ФАКТОР АНАЛИЗА: ЕВЕ КОЛКУ ЗАРАБОТИЛЕ ФИРМИТЕ ШТО ПРОИЗВЕДУВААТ ЛЕБ

БУГАРИЈА Е НАЈЛОША ВО ЕУ: Каде е Македонија со БДП во однос на ЕУ?

БУГАРИЈА Е НАЈЛОША ВО ЕУ: Каде е Македонија со БДП во однос на ЕУ?

ДОБРА ВЕСТ ЗА КВАЛИФИКУВАНИТЕ РАБОТНИЦИ: Германија ги олеснува процедурите

ДОБРА ВЕСТ ЗА КВАЛИФИКУВАНИТЕ РАБОТНИЦИ: Германија ги олеснува процедурите