15 Јули, 2020
0.0439

„Фактор“ изнесува факти, Штериев промовира инсинуации

Објавено во: Економија 18 Октомври, 2019

Од почетокот на своето основање па досега, „Фактор“  во најмалку илјада текстови и анализи го третира и опсервира тргувањето со акции на Македонската берза. Секогаш тоа го правел со објективно прикажување на фактите и нивна обработка и ставање во конктекст со цел давање објективни информации за читателите. За тоа „Фактор“ е препознатлив кај македонската публика како релевантен извор на информации кои ги генерира тргувањето со хартии од вредност и работата на берзата. И во последнитот текст на „Фактор“ , кој повторно не му се допадна на Штериев  беа изнесени факти кои се поврзани со работењето на Македонската берза. А фактите се јасни, тие покажуваат дека берзата т.е. нејзиното раководство го прекршило член 166 б од Законот за хартии од вредност. Тука нема тенденциозност. Работата на новинарите е да изнесуваат факти, а не да премолчуваат. И никој не треба да се лути. Најмалку тој што згрешил. А никако пак грешникот смее да квалификува медиуми. За квалификациите кои Иван Штериев, главниот извршен директор на берзата ги изнесе кон „Фактор“ и за неговото непознавање на новинарските стандарди и правила доби осуда и од Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ). Впрочем , „Фактор“ не напиша дека располага со ексклузивни информации, туку напиша дека тие се јавно достапни. Ова е само уште една од лепезата на инсинуации на Шетриев , кои беа осудени од Здружението на новинари.

И КХВ во нивниот одговор на прашањето на „Фактор“ потврди дека берзата го прекршила ЗХВ, но прекршочни постапки се поведени само за оние кои не ги исправиле пропустите.

„Комисијата одлучи да заземе нов пристап  и  да не поведе постапка пред прекршочниот орган, но само за оние  друштва  кои ќе ја отстранат утврдената неправилност по приемот на записникот од КХВ. Во оваа група во 2018 година влегоа вкупно 151 компанија. Имаше и друштва кои ги објавија податоците и документите  уште пред  да им биде доставен  записник од КХВ, меѓу кои е и Македонска берза АД Скопје, одговорија од КХВ.

Господине Штериев, „Фактор“ во континуитет бил, е и ќе биде медиум што ја актуелизира работата на берзата и тргувањето со хартии од вредност. И во моментите кога многумина заборавија дека берза постои, „Фактор“, благодарејќи на своето работење и континуитет е препознаен како релевантен извор на информации и публиката му верува. Проверете и направете истражување на јавното мислење за вашето работење и за тоа каде инвеститорите се информираат и дали му веруваат на „Фактор“. Најблаго речено неумесно и несериозно е да давате негативни квалификации без аргументи, за медиум кој во најголема мера е посетуван токму од вашите клиенти.

Ние повеќе нема да одговараме на вашите обвинувања и квалификации и нема да го спуштаме нивото на комуникација на кое вие очигледно сте решени да го допрете. А ќе продолжиме со иста ревност, преданост и професионалност да го следиме и да известуваме за случувањата со тргувањето. Не го трошете времето со нас и работете ја вашата работа: создавајте материјал за тргување, обидете се со позитивна кампања, со визибилност во медиумите да извлечете макар делче од милијардите евра орочени и депонирани во банките и потрудете се со нив да се тргува на берзата. Обидете се да предомислите макар еден од десет инвеститори кој вложува во стан. Убедете го дека инвестирањето на пазарот на капитал може да биде поисплатлив бизнис од инвестирањето во недвижности . Обидете се да ги убедите луѓето што заработуваат и штедат дека берзата е место каде треба да вложуваат. Дека тоа не е рулет, коцкарница ниту пак е елитен клуб на новосоздадената буржоазија. Убедувајте ги друштвата со удели да се трансформираат во АД-, а акционерските друштва да се финансираат преку корпоративни обврзници и нови емисии на акции. Потрудете се  пазарот на капитал да биде поликвиден и интересен за институциналните домашни и странски инвеститори. Излезете од комфорната зона, пресметана во висината на вашата плата, наспроти добивката на компанијата чии прв човек сте. Направете исчекор и не се лутете туку надминете го и променете го начинот на кој комуницирате со котирани друштва за ценовно чувствителни информации. А начинот на комуникација , ај да не речеме дека е банален, но тривијален е!

И покрај вашиот очигледен антагонизам, „Фактор“ секогаш ќе ве поддржува, вие  само храбро работете ја вашата работа. Затоа што за „Фактор“ не е битно кој е директор на  берзата, туку дали таа институција и нејзиниот прв човек ревносно си ја врши работата за која е избран. Силниот фокус што го имаме кон пазарот на капитал е токму поради  одговорноста која ја имаме кон нашите читатели кои во голем дел се и учесници на истиот пазар. Како што и досега сме покажале, ние  сме медиум што во континуитет пишува за тргувањето со харти од вредност и тоа ќе го правиме и во иднина, без оглед на фактот дали тоа му се допаѓало на Шетриев или не.


Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Малите акционери се погласно ја негодуваат зделката со „Дуферко“, од „Макстил“ велат - таа ќе донесе подобар резултат за компанијата

Малите акционери се погласно ја негодуваат зделката со „Дуферко“, од „Макстил“ велат - таа ќе донесе подобар резултат за компанијата

ЗЕМЈАТА ЈА НАРЕКУВАА „БЛЕСКАВА ЅВЕЗДА“: Сега е во најдлабока рецесија откако стекна независност од Малезија

ЗЕМЈАТА ЈА НАРЕКУВАА „БЛЕСКАВА ЅВЕЗДА“: Сега е во најдлабока рецесија откако стекна независност од Малезија

ССМ: 15 јули е неработен ден за сите работници

ССМ: 15 јули е неработен ден за сите работници

ГАСОТ ВО ВТОР ПЛАН: Русите прават пари од златото

ГАСОТ ВО ВТОР ПЛАН: Русите прават пари од златото

ЗЕМЈА ВО РЕГИОНОТ: Aко купите стан, добивате и државјанство

ЗЕМЈА ВО РЕГИОНОТ: Aко купите стан, добивате и државјанство

Поради пандемијата доларот трета седмица по ред паѓа

Поради пандемијата доларот трета седмица по ред паѓа

ОД УТРЕ НА ПЛАЖА НА ДРЖАВЕН ТРОШОК: Ваучерите во функција

ОД УТРЕ НА ПЛАЖА НА ДРЖАВЕН ТРОШОК: Ваучерите во функција

Интервју Лазаров: Пропуштивме многу, економските односи со Бугарија треба да се приоритет

Интервју Лазаров: Пропуштивме многу, економските односи со Бугарија треба да се приоритет

Од денеска повторно поскапени горива

Од денеска повторно поскапени горива