13 Јуни, 2024
0.0268

Генерали инвестментс: Црн петок и продажба од 9,8 милијарди долари во САД ?️

Објавено во: Економија 29 Ноември, 2023

Добивај вести на Viber

Тимот на Генерали Инвестментс подготви резиме за актуелните настани кои влијаат врз пазарите на капитал.

Минатогодишните губитници на берзата се овогодинешни победници

Минатата недела тргувањето на американските берзи беше скратено поради празничната сезона, но најследените индекси сепак благо ја подобрија одличната заработка во изминатиот месец и општо, годинава. Со прилично охрабрувачки податоци за инфлацијата и економскиот раст во САД, инвеститорите се оптимисти за остатокот од годината. За разлика од минатата година, акциите со висок раст, предводени од технолошките гиганти, се покажаа многу подобри од просечните оваа година. Од први јануари до петокот (24.11.2023 година), индексот на американските акции со висока пазарна капитализација забележа раст од дури 36,7 отсто, додека сличниот индекс на останатите акции порасна за 4,8 отсто. Овие два податоци убаво ја покажуваат динамиката што преовладува на берзите во последните две години. Со висока инфлација и заострување на монетарната политика, минатата година во предност беа акциите од индустриите кои се помалку чувствителни на повисоки каматни стапки, особено акциите на енергетиката. Инфлацијата драстично падна во последните месеци, а пазарите, во пресрет на релаксација на монетарната политика – според некои актуелни пазарни проекции, веќе можевме да видиме 3 до 4 намалувања на клучните каматни стапки следната година, и покрај различните прогнози на централните банкари, уште еднаш ги фаворизира акциите за раст.

Неуморни американски потрошувачи

Покрај традиционалната вечера, продолжениот викенд на Денот на благодарноста во САД го одбележуваат и црниот петок и „Сајбер“ или технолошкиот понеделник. За пет дена, кои се сметаат за еден од симболите на американската потрошувачка култура, минатата година Американците направија купување само преку Интернет во вредност од над 35 милијарди долари. Оваа година, според Adobe Analytics, бројките се зголемија за уште 5 отсто, а во споредба со 2017 година, продажбата на интернет за овој продолжен викенд во САД речиси двојно се зголеми. На црниот петок оваа година Американците потрошиле 9,8 милијарди долари само преку онлајн продажба. Важно е да се додаде дека зголемувањето на продажбата годинава во голема мера се должи на зголемената побарувачка, а не на повисоките цени. Покрај сè уште релативно добрата состојба на американските потрошувачи, брзиот раст на потрошувачката може да се припише и на променетите навики, бидејќи можноста за лесно и брзо онлајн купување преку мобилни телефони доведува до поимпулсивни купувања.

Германија ќе ја надмине границата за задолжување четврта година по ред

И оваа година Германија нема да ја земе предвид максималната дозволена граница на нето годишниот структурен дефицит од 0,35 отсто од годишниот БДП. Тоа е мерка што Германците ја воведоа во обид да обезбедат фискална стабилност по кризата во 2008 година и се обидоа да ја воведат помалку или повеќе успешно и во другите европски земји. Германскиот Уставен суд го прогласи за неуставен трансферот на неискористените позајмени средства „Ковид“ во фонд за финансирање проекти неопходни за модернизација на германската индустрија и борбата против климатските промени. Затоа, германската влада ја искористи можноста за привремено укинување на лимитот за задолжување во случај на вонредна состојба. По две години од епидемијата на Ковид и минатогодишната енергетска криза, ова ќе биде четврта година како се надминува горната граница. Концептот на „вонредна состојба“ кога станува збор за задолжување, на тој начин станува сè пофлексибилен, дури и кај дисциплинираните Германци.

Бараните приноси на најследените државни обврзници продолжија да се намалуваат. Со зголемени изгледи дека централните банки наскоро ќе започнат со олабавување на монетарната политика и обновената побарувачка за новоиздадени американски државни обврзници во последниве недели, бараниот принос на 10-годишната државна обврзница на САД беше 4,47 отсто на крајот од минатата недела, слично на германската обврзница 2,63 отсто.

Кинеските акции блиску до локалниот минимум

Кинеската влада продолжува да се обидува со различни мерки да ја запре кризата со недвижностите, која се повеќе се претвора во криза на довербата на потрошувачите. Сега бараат банките директно да им помагаат на компаниите за недвижнини, а во исто време практично да демонстрираат дека некои се преголеми за да пропаднат. Но, сите овие мерки дополнително ја намалуваат довербата на западните инвеститори на кинескиот пазар на капитал, кој поради мешањето на властите и неделните промени на одредени правила, се повеќе инвеститори го гледаат како пазар на кој е исклучително ризично да се инвестира. Ова ги спушти акциите на нивоа што не се забележани речиси 20 години, а за високо шпекулативните инвеститори пазарот станува доволно привлечен за полека да влезат на пазарот.

СОВЕТИ ЗА ИНВЕСТИТОРИТЕ

Зголемувањето на каматите заврши. Инвеститорите се надеваат на брз пресврт во политиката на каматните стапки и на првите кратења што ќе резултираат веќе напролет. Но, овие очекувања се веројатно премногу оптимистички и каматните стапки очигледно ќе останат повисоки уште долго време. Инфлацијата се смирува, пазарот на трудот останува силен, економската активност забавува, но глобалната економија останува во зоната на раст, главно поради услугите. Глобалните и американските технолошки акции се скапи и ова е главната причина зошто остануваме внимателни со инвестициите во акции, иако најновите деловни податоци ги поддржаа сегашните нивоа на акциите. Инвестициите во обврзници, главно поради врвот во циклусот на зголемување на каматните стапки и придвижувањето кон област каде приносите на обврзниците ќе бидат повисоки од инфлацијата, добиваат на привлечност. Неопходно е да се задржи долгорочен пристап со периодично зголемување на инвестициите. Глобалното диверзифицирано портфолио со комбинација од акциски фондови како што Генерали Топ Брендови, Генерали Америка и паричниот фонд Генерали Кеш Депозит, го нуди најдобриот одговор на зголемените вреднувања од една страна и забавувањето на глобалната економија од друга страна. Комбинацијата на вложувања во обврзници и акции во моментов ја претставува вистинската комбинација на принос и безбедност.  Здравствениот сектор е поволно вреднуван, а во исто време се појавуваат некои добри приказни, како што е влез на вештачката интелигенција во здравството и лекот за дебелината. Иако технолошките акции се високо вреднувани, тие претставуваат остров на раст и со тоа остануваат привлечни за инвеститорите во оваа средина на успорување на глобалниот раст, бидејќи со позитивните приказни како вештачката интелигенција, тие претставуваат основа на идниот раст на економијата и берзите. Од статистичка гледна точка, кинеските акции остануваат атрактивни, но во последниве недели се акумулираат толку многу негативни вести што е малку веројатен брз пресврт на трендот, така што остануваме претпазливи и ставаме поголем акцент на Индија и нејзините инвестиции. Имено, Индија станува најатрактивна економија на пазарите во развој, со силен раст на средната класа и релативно добра правна сигурност врз основа на англосаксонското законодавство и демократски избраните владини претставници. Може да се каже дека Индија сè повеќе ја имитира приказната за брзиот раст на Кина од почетокот на милениумот.


Можеби ќе ве интересира

Германија стана ужасно скапа за странските работници

Германија стана ужасно скапа за странските работници

ТРГОВИЈАТА ЌЕ СЕ ПРЕФРЛИ НА ИСТОК: Која земја станува водечки пазар на злато?

ТРГОВИЈАТА ЌЕ СЕ ПРЕФРЛИ НА ИСТОК: Која земја станува водечки пазар на злато?

Новите тарифи на ЕУ би можеле да влијаат и на возилата на Тесла произведени во Кина

Новите тарифи на ЕУ би можеле да влијаат и на возилата на Тесла произведени во Кина

„Придобивките за нашите компании од зелените коридори ќе бидат огромни“: еве што велат од Комората за заедничкиот регионален пазар

„Придобивките за нашите компании од зелените коридори ќе бидат огромни“: еве што велат од Комората за заедничкиот регионален пазар

ТОП 10: Ова се земјите каде работниците најмногу просперираат

ТОП 10: Ова се земјите каде работниците најмногу просперираат

Германските компании бараат добавувачи меѓу балканските компании

Германските компании бараат добавувачи меѓу балканските компании

ПОСКАПЕ ЛЕБОТ И ДЕЛ ОД ПЕЦИВАТА - еве кои се причините и какви се очекувањата за следниот период

ПОСКАПЕ ЛЕБОТ И ДЕЛ ОД ПЕЦИВАТА - еве кои се причините и какви се очекувањата за следниот период

„ДОБРЕДОЈДОВТЕ ВО СЕМЕЈСТВОТО НА VDL“: новите сопственици на „Ван Хол“ со официјален поздрав до вработените во Македонија

„ДОБРЕДОЈДОВТЕ ВО СЕМЕЈСТВОТО НА VDL“: новите сопственици на „Ван Хол“ со официјален поздрав до вработените во Македонија

Предизвиците и решенијата на енергетските компании во време на енергетска транзиција

Предизвиците и решенијата на енергетските компании во време на енергетска транзиција