16 Јули, 2024
0.0245

Градежна офанзива во економските зони Скопје, Прилеп и Штип! Во што ДТИРЗ ќе вложи 29 милиони евра?

Објавено во: Економија 04 Јануари, 2024

Добивај вести на Viber

Со амбуланти, детски градинки и објекти за времено сместување кои имаат сопствени мензи и соби за престој ДТИРЗ значајно ќе ја зголеми атрактивноста за вработување на нови лица во постоечките капацитети во  економските зони, но што е поважно ќе ја подобри нивната конкурентност во привлекувањето на нови компании кои ќе покажат интерес да отворат производни капацитети во Македонија

Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони (ДТИРЗ) ќе вложи 29 милиони евра во изградба на објекти со кои ќе се подобрат условите за работа во индустриските зони во Скопје, Штип и Прилеп. Според официјалните податоци кои се објавени во договорот со градежната компанија „Стентон градба“ која го добила тендерот, ДТИРЗ ќе гради: објекти за времено сместување, амбуланти, детски градинки и складишта со простор за паркирање во овие слободни економски зони.

Според договорот „Стентон градба“ се обврзал освен градбата на објектите да изработи и целокупна техничка документација, но и трафостаници за снабдување со електрична енергија на новите објекти. На тендерот на ДТИРЗ се јавиле две домашни компании, но битолчаните „Стентон градба“ дале подобра понуда од струмичаните од „Жикол“.

Според договорот „Стентон градба“ има рок да изгради односно изведе објект за времен сместување за 280 дена откако ќе добие правосилно градежно решение. Ист е рокот и кај изградбата на детски градинки и амбуланти во слободните економски зони на ДТИРЗ. Што се однесува до објектите за складирање и паркинзите рокот за изведба ќе биде 150 дена по добивањето на правосилност на решението за градба.

Според достапните податоци од спецификациите и програмата за изградба, кои се дополнителна јавно достапна документација, детските градинки во Прилеп и во Штип ќе може да примаат до 250 дечиња, а градинката во скопската технолошко- индустриска развојна зона ќе може да прими до 600 дечиња.

Од податоците во програмата вреди да се издвои тоа што објектите за времено сместување ќе имаат еднокреветни, двокреветни и повеќекреветни соби, а ќе располагаат и со ресторани. Вкупниот градежен габарит надминува 65.000 квадратни метри.

Повеќе детали за овој договор може да се најдат на следниот линк https://e-nabavki.gov.mk/PublicAccess/home.aspx#/dossie-acpp/8e77e42b-fbba-4987-ac48-5ea60ddc585e

Што се однесува до компанијата што го доби тендерот вреди да се истакне дека во 2022 година (најнови годишни официјални финансиски податоци) „Стентон градба“ ја завршил со добивка од 1,5 милиони евра. Нејзините приходи во таа година надминале 21,1 милиони евра, а компанијата вработувала 154 лица.

„Стентон градба“ е регистрирана за дејност изградба на станбени и нестанбени згради и постои 20 години. 

Р.Ф.

foto freepik.com

Можеби ќе ве интересира

ТОПЛИНАТА МОЖЕ ДА ВИ ГО УНИШТИ АВТОМОБИЛОТ: Први на удар се гумите, а најмногу страда овој дел! И тоа не е се

ТОПЛИНАТА МОЖЕ ДА ВИ ГО УНИШТИ АВТОМОБИЛОТ: Први на удар се гумите, а најмногу страда овој дел! И тоа не е се

РОМАНИЈА, ГЕРМАНИЈА И БУГАРИЈА СО НАЈГОЛЕМ ПАД - индустриското производство во ЕУ бележи надолна линија

РОМАНИЈА, ГЕРМАНИЈА И БУГАРИЈА СО НАЈГОЛЕМ ПАД - индустриското производство во ЕУ бележи надолна линија

ОД ПОЛНОЌ НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА: Оваа информација ќе им се допадне на возачите

ОД ПОЛНОЌ НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА: Оваа информација ќе им се допадне на возачите

САКАЛ ДА ПРОШВЕРЦУВА ПОВЕЌЕ ОД 100 СКАПИ ПАРФЕМИ: Царината ги заплени, вредноста им е 240.000 денари

САКАЛ ДА ПРОШВЕРЦУВА ПОВЕЌЕ ОД 100 СКАПИ ПАРФЕМИ: Царината ги заплени, вредноста им е 240.000 денари

КАКО КИНА СТАНА БРОЈ ЕДЕН ВО СВЕТОТ НА ОБНОВЛИВИТЕ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА: Има двојно повеќе соларни и ветерни електрани

КАКО КИНА СТАНА БРОЈ ЕДЕН ВО СВЕТОТ НА ОБНОВЛИВИТЕ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА: Има двојно повеќе соларни и ветерни електрани

НАЈДОЛГО СЕ ПРЕСТОЈУВА ВО ПРИВАТНИ СОБИ, КАЈ ХОТЕЛИТЕ ОМИЛЕНИ СЕ ОНИЕ СО ЧЕТИРИ ЅВЕЗДИ – туристите се враќаат, ќе успееме ла да привлечеме повеќе

НАЈДОЛГО СЕ ПРЕСТОЈУВА ВО ПРИВАТНИ СОБИ, КАЈ ХОТЕЛИТЕ ОМИЛЕНИ СЕ ОНИЕ СО ЧЕТИРИ ЅВЕЗДИ – туристите се враќаат, ќе успееме ла да привлечеме повеќе

ЗОШТО „ПУКА“ ГЛОБАЛНАТА ЕКОНОМИЈА? Ако Кина и Брисел не направат компромис, на светот му се заканува сценарио од 1930-тите

ЗОШТО „ПУКА“ ГЛОБАЛНАТА ЕКОНОМИЈА? Ако Кина и Брисел не направат компромис, на светот му се заканува сценарио од 1930-тите

Висат ваучерите за клима уреди кои ги чекаат граѓаните

Висат ваучерите за клима уреди кои ги чекаат граѓаните

Транспортерите на поранешно „Фени“ останаа со празни раце од стечајот

Транспортерите на поранешно „Фени“ останаа со празни раце од стечајот