09 Декември, 2023
0.0243

Граѓаните си сакаат државна работа – зошто приватниот сектор не им е омилен?

Објавено во: Економија 24 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Бројни анкети кои се правени во земјава неколку години по ред, покажуваат дека македонските граѓани најмногу сакаат да работат во државен сектор.

За нив приватниот сектор не е атрактивен, затоа што сметаат дека приватните компании не нудат сигурност, високи плати и добри услови за работа. Повеќето граѓани би биле среќни кога тие или нивните деца би работеле во државно. Велат дека државната работа има многу предности. Додаваат дека во приватен сектор работниците не секогаш целосно ги искористуваат деновите за годишен одмор, а сметаат и дека има манипулации поврзани со исплатата на К-15.

„Во државно е поубаво за разлика од приватно. И да те избркаат, ќе тужиш, а во приватен сектор од денес за утре може да те избркаат и да ти речат да не доаѓаш на работа“, вели граѓанка.

Друг наш соговорник објаснува дека работниците во приватниот сектор се оставени на цедило. Наведува примери дека млади луѓе оделе на работа во приватни фирми, а потоа газдите не им исплатиле плата.

„Подобро е во државно, за стаж, за пензија во иднина, буквално за сè. Најдобро е да си пиете вода од државна чешма. Од тоа нема подобро“, вели Стојанче Спасевски, граѓанин.

Државно си е државно, се сложуваат граѓаните.

„Има многу проблеми во приватните фирми. Во приватен сектор работникот може да работи во сабота, недела, по 10, 12 часа на ден, така што не ми се допаѓа приватно, а во државно е посигурно“, рече Јовица Ивановски, граѓанин.

Но, сретнавме и граѓанка која работи во приватен сектор и е задоволна. Таа вели дека има приватни компании кои ги ценат работниците и тоа е за поздравување.

Зависи кај кој газда работите. Има газди кои ги чуваат и ги почитуваат добрите работници. Тоа многу ми се допаѓа  и ќе го поздравам.  Во државно, за да влезете ви требаат врски, а никогаш не сум била во партии“, кажа Роза Антевска, граѓанка.

Има истражувања кои укажуваат дека младите сакаат флексибилно работно време, работа од дома, односно да имаат повеќе слободно време.

Тоа мислење за приватниот сектор треба да се менува и мислам дека се менува. Посебно со мерките за самовработување, државата дава по 5.000, 10.000 евра и познавам луѓе кои излегоа од државен сектор, по што почнаа сопствен бизнис“, велат од Фондацијата за развој на мали и средни претпријатија Куманово.

Но, посредниците кои обезбедуваат работа во Хрватска, раскажуваат дека имало примери кога нивни работници наоѓаат работа во јавен сектор и се откажуваат од одење на печалба. Овие примери не се чести, но сепак постојат. Објавени беа и анализи кои укажуваат дека младите или посакуваат работа во јавната администрацијата или да се иселат, а ако станува збор за работа во приватна компанија, би работеле во неколку влијателни компании во земјава. 

Сања Атанасовска

фото freepik.com

* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Chinadaily: Експертите велат дека податоците од услугите го потврдуваат закрепнувањето

Chinadaily: Експертите велат дека податоците од услугите го потврдуваат закрепнувањето

ИСПЛАТАТА ЌЕ ПОЧНЕ ОВОЈ МЕСЕЦ - еве кој сѐ ќе земе пари од владината помош, законот усвоен и пратен на усвојување по скратена постапка

ИСПЛАТАТА ЌЕ ПОЧНЕ ОВОЈ МЕСЕЦ - еве кој сѐ ќе земе пари од владината помош, законот усвоен и пратен на усвојување по скратена постапка

БРУТО ПЛАТА ОД ИЛЈАДА ЕВРА - странците во зоните сѐ подобро ги плаќаат нашите работници

БРУТО ПЛАТА ОД ИЛЈАДА ЕВРА - странците во зоните сѐ подобро ги плаќаат нашите работници

НА ПАЗАРОТ НИКОГАШ ДОСЕГА НЕ ВЛАДЕЕЛА ТАКВА БИТКА ЗА СЕКОЈ РАБОТНИК КАКО СЕГА - еве што кажа хрватската директорка на Здружението на работодавачи

НА ПАЗАРОТ НИКОГАШ ДОСЕГА НЕ ВЛАДЕЕЛА ТАКВА БИТКА ЗА СЕКОЈ РАБОТНИК КАКО СЕГА - еве што кажа хрватската директорка на Здружението на работодавачи

ФИСКАЛНО ОДРЖЛИВ И ТАРГЕТИРАН: ДЕВЕТТИ ПАКЕТ АНТИКРИЗНИ МЕРКИ ЗА ПОДДРШКА НА НАЈРАНЛИВИТЕ И СТОПАНСТВОТО

ФИСКАЛНО ОДРЖЛИВ И ТАРГЕТИРАН: ДЕВЕТТИ ПАКЕТ АНТИКРИЗНИ МЕРКИ ЗА ПОДДРШКА НА НАЈРАНЛИВИТЕ И СТОПАНСТВОТО

ГОЛЕМ ТРГОВСКИ ЛАНЕЦ ИСПЛАТИ 300 ЕВРА БОЖИЌНИЦА - најавуваат и значително зголемување на платите во идната година

ГОЛЕМ ТРГОВСКИ ЛАНЕЦ ИСПЛАТИ 300 ЕВРА БОЖИЌНИЦА - најавуваат и значително зголемување на платите во идната година

СРПСКА КОМПАНИЈА ОБЈАВИ ДЕКА МОРА ДА ОТПУШТИ ДОСТА РАБОТНИЦИ - прв пат поминуваме низ нешто вакво, тешко е да се отпуштат добри луѓе

СРПСКА КОМПАНИЈА ОБЈАВИ ДЕКА МОРА ДА ОТПУШТИ ДОСТА РАБОТНИЦИ - прв пат поминуваме низ нешто вакво, тешко е да се отпуштат добри луѓе

МЕТА И IBM ЛАНСИРАА АЛИЈАНСА - таа ќе ја промени вештачката интелигенција

МЕТА И IBM ЛАНСИРАА АЛИЈАНСА - таа ќе ја промени вештачката интелигенција

ЗА САМО ТРИ ГОДИНИ КИНА СО ОГРОМЕН НАПРЕДОК: Фокус на зелениот развој и климатските активности

ЗА САМО ТРИ ГОДИНИ КИНА СО ОГРОМЕН НАПРЕДОК: Фокус на зелениот развој и климатските активности