20 Март, 2018
0.0993

Груевски го достигна дното со заканата за ликвидација на Заев

Објавено во: Анализа 07 Декември, 2016

За Никола Груевски како политичар се помалку може да се издвојат пофални зборови, па оваа најцрна кампања досега против опозицијата тој се чини дека отиде предалеку и на симболичен начин на Заев му порача дека заслужува да биде физички ликвидиран. 

Се поголем број на аналитичари, професори и новинари ги осудуваат зборовите на Груевски дека ако Гоце Делчев бил сега жив на Заев би му го испратил Ќосето кој вршел убиства и атентати за револуцинерната организација, а историјата го бележи како еден од најголемите крвници на своите соборци кои биле ставани на списоците за ликвидирање. 

„Простете дaми и гoспoдa aмa сите грaници се преминaa… Дa му се зaкaнувaш нa лидер нa oпoзицијa сo смртнa пресудa, кaкoв сaкa некa е, е чoвечкo днo и срaмoтa. Јaснo ми е декa се рaбoти зa чист PR и декa е зa предизбoрни цели, нo сите лидери мoрa дa бидaт минимaлнo oдгoвoрни зa тoa штo гo гoвoрaт. Луѓе мoе, нa сите пoлитички стрaни имa рaдикaлни ликoви кoи мoжaт oвa дa гo свaтaт кaкo пoвик нa линч“, реагира универзитетскиот професор Ненад Марковиќ.

Проблематично е што во црната кампања која веќе не се базира на спротиставување на политичка идеологија туку панично и параноично обвинување се вклучија и дел од провладините новинари кои имаат слични ставови за ликвидација на Заев.

„Абе не си игрaјте сo вaкви рaбoти мaјкaтa. Знaм декa е кaмпaњa, aмa oпрaјте се. Уште и нoвинaри му се зaкaнувaaт нa Зaев декa ќе биде убиен. Знaете ли кaкoв циклус нa нaсилие мoже дa се предизвикa сo вaкви неoдгoвoрни пoстaпки? Знaете ли кaкoв јaз се сoздaвa вo мaкедoнскoтo етничкo и грaѓaнскo ткивo? Знaете ли декa не ти вреди ниеднa влaст aкo пoсaкувaш нечијa смрт? Абе мoи пaтриoти… Пaтриoтизмoт пoдрaзбирa дa си ги сaкaш сoгрaѓaните, припaдниците нa свoјoт етникум, a зoштo не и другите етникуми и вери… И oние кoи се слaгaaт сo тебе и oние кoи не се слaгaaт. Инaку не си пaтриoт, сaмo идиoт… Нaјгoлемaтa пoследицa нa пoлитичкaтa кризa вo РМ пoследниве гoдини е губење нa секoе чoвечкo дoстoинствo“, смета професор Марковиќ.

- Воопшто не се сомневам дека ако беше жив, Андон Лазов Јанев – Ќосето денеска ќе работеше за поранешниот премиер Никола Груевски. Најверојатно во обезбедувањето. Или како возач, со оглед на тоа дека својата богата кариера, Андон ја почна како пајтонџија на Христо Татарчев. Сега заедно со шефот ќе хараа по четвртата изборна единица во лов на глави, односно гласови. Ќе се закануваа, ќе киднапираа, ќе праќаа семејства по ендеци. Ееее, какви сѐ случки ќе имаат Грујо и Ќосето заедно, пишува Сашо Кокаланов во колумната „Докурчев со Ќосето“.

Сашо Ордановски пак, смета дека ако Ќосето бил жив ситуацијата би била обратна. 

- Инаку, Ќосето не е познат по убивање на никој друг отколку на луѓе од ВМРО, вклучително и неговиот брат. Така што, сè се плашам дека ќе го убиеше Груевски, а не Заев, вели Ордановски и смета дека ваква изјава во нормална земја би довела до сигурен пораз на изборите. 

Груевски изрично посочи: „Тој најде да го цитира Делчев. Јас ќе му кажам. Да беше Делчев денеска жив, тој немаше да може со него да се поздрави, на него ќе му беше пратен само Ќосето да ја заврши приказната со таков човек“, а сега бара оправдувања и спинува дека не мислел воопшто на повик за физичка ликвидација. 


Можеби ќе ве интересира

Зошто Ципрас ќе си го чува Каменос во коалициска прегратка?

Зошто Ципрас ќе си го чува Каменос во коалициска прегратка?

Ципрас се плаши од криза со Турција, но уште се сили врз Македонија

Ципрас се плаши од криза со Турција, но уште се сили врз Македонија

Како Путин ќе ја „ребрендира“ Русија?

Како Путин ќе ја „ребрендира“ Русија?

Мамка за Иванов: Потпиши го Законот па носи го на Уставен

Мамка за Иванов: Потпиши го Законот па носи го на Уставен

Иванов нема право на второ вето, но што доколку не го потпише Законот?

Иванов нема право на второ вето, но што доколку не го потпише Законот?

На повидок нова собраниска криза ако законот за јазици помине без опозицијата

На повидок нова собраниска криза ако законот за јазици помине без опозицијата

Досие Вес Мичел - Дипломат булдожер или мека рака?

Досие Вес Мичел - Дипломат булдожер или мека рака?