18 Мај, 2021
0.0188

Хотелите од Охрид и Струга се договорија, ќе има специјален попуст за Србите

Објавено во: Економија 17 Април, 2021

Хотелите во Охрид и Струга од мај до октомври ќе понудат поевтини резервации за српските туристи до 20 отсто, во зависност од должината на престојот. Целта е наместо да патуваат на грчкото крајбрежје, тие да ги поминат летните одмори на Охридското Езеро или оние кои ќе ги поминат годишните одмори во Грција, на враќање да останат барем неколку дена во нашата земја, објави Алсат ТВ.

За едно лице на ден, тие можат да имаат полупансион од само 25 евра, со појадок и вечера во хотел со 4 ѕвезди. „Некои хотели од највисока категорија можат да бидат поскапи за 2-3 евра…“, рече Крсте Блажески, претседател на ХОТАМ.

Идејата за намалување на цените досега ја прифатиле околу 90 проценти од хотелите.

„Ова се специјални пакети што ќе им бидат дадени на локалните агенции и оние од Србија. Очекуваме добра циркулација од овие гости “, потврди Блажески.

Хотелиерите велат дека со оваа иницијатива сакаат да ја поддржат позицијата на Владата за повластувања за српските граѓани во знак на благодарност за бесплатните вакцинации. 

Здружението на хотелиери има намера да понуди слични пакети за гости од други соседни земји, Албанија, Косово, Црна Гора и Бугарија, бидејќи повеќето резервации со гости од Западна Европа се повторно откажани или чекаат.


Можеби ќе ве интересира

Анѓушев демантира дека е поврзан со увоз или користење на токсични масла

Анѓушев демантира дека е поврзан со увоз или користење на токсични масла

Ќе се направи супер анализа за македонското брашно кое е вратено од Косово

Ќе се направи супер анализа за македонското брашно кое е вратено од Косово

Промени во врвот на Европа: Кој седи во директорските фотелји на фабриката за чоколади и вафли

Промени во врвот на Европа: Кој седи во директорските фотелји на фабриката за чоколади и вафли

Бектеши вели дека инспекторатот предводен од Стојко Пауновски не го контролирал независно квалитетот на горивото

Бектеши вели дека инспекторатот предводен од Стојко Пауновски не го контролирал независно квалитетот на горивото

ОД ПРВИОТ ПОВИК ВЛАДАТА НЕ ОДБРА НИ ЕДЕН, А РАСПИША НОВ ОГЛАС ЗА СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ - кој ќе вложи 100 или 150 милиони евра во земјава и во што

ОД ПРВИОТ ПОВИК ВЛАДАТА НЕ ОДБРА НИ ЕДЕН, А РАСПИША НОВ ОГЛАС ЗА СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ - кој ќе вложи 100 или 150 милиони евра во земјава и во што

Следните денови точиме горива по овие цени

Следните денови точиме горива по овие цени

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Бизнисот со самопослуги во корона криза порасна до 170 милиони евра! Кои се најголемите ланци супермаркети?

Бизнисот со самопослуги во корона криза порасна до 170 милиони евра! Кои се најголемите ланци супермаркети?

ОД СКОПЈЕ ДО ГОСТИВАР И ОД ПРИЛЕП ДО МАКЕДОНСКИ БРОД: Лекари живеат во еден, а работат во друг град

ОД СКОПЈЕ ДО ГОСТИВАР И ОД ПРИЛЕП ДО МАКЕДОНСКИ БРОД: Лекари живеат во еден, а работат во друг град