ХРВАТСКА СТАНУВА ЗЕМЈА НА АПСУРДОТ: Лебот сѐ поскап, експлодираше увозот на пекарски производи
Објавено во: Економија 09 Ноември, 2024
Хрватска се повеќе станува земја на апсурдност кога станува збор за земјоделството и производството на храна, а еден од најочигледните примери се цените на лебот и пекарските производи, кои во Хрватска се меѓу највисоките во Европската унија. Ако ги споредите цените на лебот во Хрватска со остатокот од Европа, лебот овде е поскап за 15 проценти. Најевтин е во Бугарија, а најскап во Данска.
Иако Хрватска од влезот во ЕУ успеа само да го одржи стабилно производството на земјоделските култури, особено на пченицата, производителите на овој леб сметаат дека нема причина за толку високи цени на лебот и пекарските производи и се убедени дека тоа е алчноста на трговците и пекарската индустрија, кои заработуваат огромни маржи на леб и пекарски производи.
Познато е дека во време на кризи и пад на стандардот се зголемува потрошувачката на најевтините производи, односно дека поради послабата куповна моќ се јадат повеќе пекарски производи, доколку потрошувачите немаат повеќе пари за, на пример, месо, овошје и зеленчук, итн.
Меѓутоа, кога малку ќе видите под површината и ќе ги барате причините за високите цени на лебот, се гледа дека овој сектор долги години пропаѓа и дека со огромниот пораст на увозот на леб и пекарски производи (главно замрзнати, кои се печат во продавниците на странските трговски синџири), доаѓа и увозната инфлација, бидејќи поради сите кризи, транспортот, но и сите други трошоци значително се зголемија.
И сето тоа, заедно со огромните маржи и профити, значително ја зголемува цената на производот на полицата. Но, за жал, никој сериозно не се занимава со прашањето зошто пропаѓаат и пропаѓаат хрватските мелници и пекари и како државата која се фали со својата житница - Славонија, денес е една од земјите со огромен увоз и најмногу скап леб во ЕУ.
Револтираните земјоделци посочуваат дека е апсурдно колку средства од ЕУ имаме повлечено досега, но се чини дека се оди наопаку - не можеме да се оддалечиме од суровините во извозот, а увозот на преработени производи, производи со додадена вредност, како брашно, галопира. Каматите се на средина и очигледно е поевтино да се увезува отколку да се произведува домашно.
Хрватска сè уште е суровинска база
Бројни податоци покажуваат значителни промени во земјоделското производство на Република Хрватска (најмногу на полошо), како во количината на произведеното жито, така и во структурата на производството и потрошувачката. Додека одредени култури се соочени со пад, други бележат раст, а надворешно-трговскиот биланс покажува зголемена зависност од увозот, особено брашно и пекарски производи, производи со додадена вредност, чиј надворешно-трговско салдо е негативен, а тоа се однесува на суровините како. како пченица, пченката е позитивна, што потврдува дека во делот на извозот сè уште сме пред се суровинска база. Овие трендови одразуваат пошироки економски и социјални промени, вклучувајќи го и влијанието на условите на глобалниот пазар и промените во навиките во исхраната.