03 Јуни, 2020
0.0285

Обновено: 50 нови вработувања во фабриката на „Техникс“ во Шуто Оризари

Објавено во: Македонија 21 Ноември, 2012

На почетокот на новата индустриска зона во општина Шуто Оризари денеска беше поставен камен-темелник на погон за производство на опрема за рециклирање на отпад и за третман на отпадни води на компанијата „Техникс“ од Хрватска, инвестицијата тешка 2 милиони евра. За пет месеци треба да биде готова  фабриката за производство на најмодерна опрема и технологија која е во функција на заштита на животната средина. Во првата фаза, во компанијата под називот „Техникс“ Скопје ќе се вработат околу 50 луѓе. Министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми ја поздрави инвестицијата на „Техникс“ и истана дека со изградбата на погонот за опрема за рециклирање на отпад и отпадни води и со негово стартување во голема мерка ќе се придонесе кон олеснување на процесот на воспоставување на одржлив систем за справување со отпад и заштита на водите кои се приритет за Македонија како земја со статус кандидат за член во ЕУ. Претседателот на компанијата „Техникс“, Ѓуро Хорват пак потенцираше дека оваа инвестицијата ќе значи иднина во делот заштита на природата , а најави и дека знаењето од Хрватска ќе биде пренесено и во Македонија, на македонските стручњаци. Тој истакна дека нивните 300 производи, кои ги развиле имаат добиено голем број светски признанија, а информираше и дека  „Техникс“ има свои фирми во Романија, Бугарија, Австрија, Германија. „Техникс“ има 20-годишно искуство во проектирање, производство, и инсталирање на разновидна опрема и постројки во решавање на проблемите за менаџирање и третман на отпадни води, управување со комунален цврст и неопасен отпад, како и други видови на отпад, вклучувајќи го и опасниот отпад, опрема и постројки за управување со нафтени деривати, контејнерски населби, типски и специјални контејнери и специјални производи, опрема и постројки, стои во личната карта на оваа компанија.

Можеби ќе ве интересира

Општина Тетово смета дека не заслужува карантин, апелираат граѓаните да ги прекинат семејните посети

Општина Тетово смета дека не заслужува карантин, апелираат граѓаните да ги прекинат семејните посети

Заразени со корона вирусот и вработени во штипските градинки

Заразени со корона вирусот и вработени во штипските градинки

Се шири лажна вест дека Грција забранила влез на граѓаните од Тетово, Чаир, Сарај

Се шири лажна вест дека Грција забранила влез на граѓаните од Тетово, Чаир, Сарај

Синот на градоначалникот на Радовиш влегол во проблеми со полиција

Синот на градоначалникот на Радовиш влегол во проблеми со полиција

НОВИ РЕСТРИКТИВНИ МЕРКИ МОЖНИ УШТЕ ДЕНЕСКА - Владата го чека „аберот“ од состанокот во Министерството за здравство

НОВИ РЕСТРИКТИВНИ МЕРКИ МОЖНИ УШТЕ ДЕНЕСКА - Владата го чека „аберот“ од состанокот во Министерството за здравство

Заразата се шири, а граѓаните планираат викенд во Охрид, Маврово и Дојран

Заразата се шири, а граѓаните планираат викенд во Охрид, Маврово и Дојран

Филипче: Денеска 101 заболени, четворица починаа

Филипче: Денеска 101 заболени, четворица починаа

ЗНМ: Владата селективно помага медиуми

ЗНМ: Владата селективно помага медиуми

Сите ја чекаат бројката на новозаразени, Филипче се пофали дека го избегнавме италијанското сценарио

Сите ја чекаат бројката на новозаразени, Филипче се пофали дека го избегнавме италијанското сценарио