26 Ноември, 2022
0.0340

Инфинеон Технолоџис Австрија, член на IPCEI Microelectronics, обезбеди електронски развојни плочки за ФЕИТ

Објавено во: Македонија 07 Октомври, 2022

Добивај вести на Viber

Австриската компанија за полупроводнички елементи Инфинеон Технолоџис Австрија (www.infineon.com/ipceimeaustria) обезбеди 135 развојни плочки за потребите на студентите во наставата и истражувачката работа на Факултетот за електротехника и информациски технологии – ФЕИТ во рамките на иницијативата на ИПЦЕИ Микроелектроника (англ. IPCEI Microelectronics). Целта на поддршката е да се подобри квалитетот на наставниот процес за студентите и нивната практична работа.

Соработката меѓу компанијата и Факултетот се базира на долгорочна основа, вели проф. д-р Катерина Ралева од Институтот за електроника при ФЕИТ.

„Со Инфинеон Технолоџис Австрија соработуваме околу 10-тина години, кога наши студенти почнаа да одат на пракса во компанијата во Австрија. Нашата соработка се продлабочува благодарение на програмата “IPCEI Microelectronics”. Она што нам ни е важно е дека нашите студенти добиваат квалитетна настава и можност да се снајдат во реални компании и со реални задолженија. Со тоа се зголемува нивната конкурентност и се докажува дека и нашиот факултет создава квалитетни и конкурентни студенти кои може да се носат со светските предизвици во електрониката“, вели Ралева.

За Стојан Матески, инженер за валидација на компоненти во Инфинеон Технолоџис Австрија и амбасадор на Инфинеон Австрија за ФЕИТ, оваа позната компанија ги поддржува квалитетните студенти на ФЕИТ. „Речиси 15 наши колеги беа практиканти во Инфинеон Технолоџис, и повеќето од нив веќе денес работат во компанијата. Поради ова, Инфинеон радо ја прифаќа оваа соработка и се радува на понатамошни соработки и активности. Со оваа инвестиција ја поддржуваме наставата на идните STEM1) експерти. Сите ние кои работиме надвор од Македонија, знаеме дека е потребна ваква соработка и поради тоа сакаме да инвестираме и да вратиме на нашата заедница“, вели Матески.

Во иднина, врз база на меѓусебен договор, оваа соработка меѓу Инфинеон Технолоџис и Факултетот за електротехника и информациски технологии ќе се зголемува.

Инфинеон Технолоџис Австрија е дел од “Важниот проект за заеднички европски интерес во микроелектрониката” (англ. IPCEI Microelectronics). Овој проект ја поткрепува европската индустрија за микроелектроника и е насочен кон унапредување на микроелектронската технологија насекаде низ Европската Унија. “IPCEI Microelectronics” е одобрена од Европската Комисија во декември 2018 и ќе биде активна до март 2024.

Infineon Technologies AG: https://www.infineon.com/cms/en/

Infineon in IPCEI on Microelectronicshttps://www.infineon.com/cms/austria/en/IPCEI-on-ME/#Overview

IPCEI on Microelectronics:https://www.ipcei-me.eu/

Contact person from Infineon Austria: Alexandra.Wachschuetz@infineon.com

1) STEM : Наука, Технологија, Инженерство и Математика (англ. Science, Technology, Engineering and Math )

ПР објава

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

ЗАРАДИ ТЕШКАТА ЗИМА ГРАЃАНИТЕ ЌЕ ГОРАТ СЕ И СЕШТО: Апел од пожарникарите да се чистат оџаците

ЗАРАДИ ТЕШКАТА ЗИМА ГРАЃАНИТЕ ЌЕ ГОРАТ СЕ И СЕШТО: Апел од пожарникарите да се чистат оџаците

ЌЕ БАРА ЛИ ВМРО ДПМНЕ ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ: Николовски смета дека тие мора да се случат што побрзо

ЌЕ БАРА ЛИ ВМРО ДПМНЕ ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ: Николовски смета дека тие мора да се случат што побрзо

ДОАЃА ПРВАТА СНЕЖНА ПОКРИВКА: Метеоролозите со предупредување

ДОАЃА ПРВАТА СНЕЖНА ПОКРИВКА: Метеоролозите со предупредување

ЗА БУГАРИЈА ИМА НЕШТО СПОРНО И СО ОХРИДСКАТА АРХИЕПИСКОПИЈА: Историчарите од земјава и Бугарија не се усогласиле заради тоа

ЗА БУГАРИЈА ИМА НЕШТО СПОРНО И СО ОХРИДСКАТА АРХИЕПИСКОПИЈА: Историчарите од земјава и Бугарија не се усогласиле заради тоа

УРБАНАТА МАФИЈА УДРИ ПО ОРЦЕ ЃОРЃИЕВСКИ? Непознати сторители го обиле неговиот автомобил

УРБАНАТА МАФИЈА УДРИ ПО ОРЦЕ ЃОРЃИЕВСКИ? Непознати сторители го обиле неговиот автомобил

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Бугарски пратеник во Скопје порача дека сме ист народ, МНР реагираше

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Бугарски пратеник во Скопје порача дека сме ист народ, МНР реагираше

Во Македонија е извршена првата трансплантација на црн дроб од починат донор

Во Македонија е извршена првата трансплантација на црн дроб од починат донор

Кадаре: Тетово e најпознатиот илиро-албански град на светот

Кадаре: Тетово e најпознатиот илиро-албански град на светот

(ВИДЕО) Ако сме ист народ, новинар го праша Костадинов дали тој е Македонец

(ВИДЕО) Ако сме ист народ, новинар го праша Костадинов дали тој е Македонец