23 Март, 2018
0.1058

Инфлација на различни брзини во еврозоната ја става ЕЦБ пред дилема

Објавено во: Анализа 28 Јануари, 2017

Европската централна банка (ЕЦБ) ги помина последните неколку години во битка против дефлација преку комбинација од негативни камати и програма за откуп на обврзници. Веќе има доволно докази за да може претседателот на институцијата Марио Драги да признае дека инфлацијата се врати. Но, дури и да го направи тоа, пукнатините во економијата на еврозоната ќе ја спречат ЕЦБ да реагира на вообичаениот начин, коментира Марк Гилберт oт Bloomberg.

Модификација на планот за квантитативни олеснувања во декември имаше за цел да ги смири т.н. јастреби (приврзаници на построга монетарна политика), омаловажувајќи го месечниот обем на купување средства од 80 милијарди до 60 милијарди евра. Истовремено беа смирени и т.н.. гулаби (обожаватели на олесната монетарна политика) преку продолжување на рокот на програмата до крајот на оваа година.

Но со подобрувањето на инфлацијата и со порастот на повиците за намалување на квантитативните олеснувања економијата на еврозоната, која се развива со различни брзини, ќе претставува бариера пред нормализирање на монетарната политика.

Самиот Драги изјави дека не е убеден дека сегашниот раст на цените бара реакција, бидејќи главен катализатор е поскапувањето на нафтата. Освен тоа ја има и ниската база за споредба. Во склопот од ЕЦБ мерка на инфлациските очекувања е индексот, кој ги опфаќа прогнозите за растот на потрошувачките цени по 5 години за период исто така од 5 години. Тој се намалува во текот на годината до средината на 2016 година, а во последните шест месеци бележи стабилни растови. Сегашното ниво од околу 1,8% е највисоко од средината на 2015 г .:

Други мерки сигнализираат за убедлива промена во изгледите за инфлацијата. Студијата за бизнис активноста во еврозоната на компанијата Markit покажа дека во индустријата цените за производство се зголемиле до петгодишен врв.

Просечната прогноза на економистите анкетирани од Bloomberg, е за годишна инфлација меѓу 1,3% и 1,5% во следните четири квартали. Тоа сеуште е под целта на ЕЦБ за 2% раст на потрошувачките цени, но е доволно за да се тврди дека еврозоната веќе не е загрозена од дефлација. Но не значи дека борбата на ЕЦБ е завршена.

За време на прес-конференцијата по првата седница на банката за оваа година Драги посочи четири карактеристики кои мора да се присутни, за да може ЕЦБ да каже дека е постигната нејзината цел:

„Ја определуваме целта на прво место во среден рок. Тоа е адекватно хоризонт на политиката. Второ, мора да има трајно зближување, а не минливо. Трето, треба да е независна, со други зборови - да постои, дури и кога ја нема вонредната поддршка на монетарната политика, која ја нудиме денес. Четврто треба да е изразена во целата еврозона.

Токму последниот тест ќе биде тежок и ќе ја отежни ЕЦБ во нормализирањето на политиката преку престанок на квантитативните олеснувања. Инфлацијата во Германија во декември пример беше 1,7% и според Бундесбанк таа може да достигне 2% во јануари, откако економијата е интензитетот во последните три месеци од 2016 година.

Во Италија сепак потрошувачките цени се зголемија за само 0,5% во декември. Предвид очекувањата на економистите за двете економии изгледа јазот ќе остане доволно голем за да создаде дилема пред банката во Франкфурт:

Оваа ситуација е проблематична не само за економистите кои донесуваат одлуки за монетарната политика, но и поради пораките кои инфлацијата ги испраќа за состојбата на соодветните економии. Германската економија најверојатно се зголемила за 1,7% во четвртиот квартал, а Италија - со само 1 отсто. Оваа разлика се очекува да се одржи и оваа година, а растот во Италија едвај ќе надмине 1%, а федералната република најверојатно ќе расте со 1,4% или повеќе на квартал. Невработеноста во Италија во износ од 11,9% е двојно повисока од германската; италијанскиот буџетски дефицит е 3,5%, а Германија забележа суфицит од 0,7 отсто.

Забрзување на инфлација и негативни каматни стапки е штетна комбинација во изборна година во Германија, со оглед на склоноста на Германците да штедат. Ова ги објаснува и многуте апели од Берлин кон ЕЦБ да започне да ја нормализира монетарната политика. Но, додека другите земји во монетарната унија не ги достигнат барем италијанските нивоа на инфлацијата, ЕЦБ ќе се помачи да ги смали квантитативните олеснувања. Во Словенија, Ирска и Кипар растот на потрошувачките цени е соодветно 0,2%, 0,02% и 0,25%.

Главните броеви покажуваат дека се потребни активности, но деталите под површината веројатно ќе го поттикнат Драги да преземе мерки, колку и приговори да има Германија.

Можеби ќе ве интересира

ДУИ ја има најзначајната енергетска компанија - Што работи МЕР?

ДУИ ја има најзначајната енергетска компанија - Што работи МЕР?

Сомнежот врз Ахмети од СЈО е знак за неговата лидерска позиција

Сомнежот врз Ахмети од СЈО е знак за неговата лидерска позиција

Зошто неуспешниот министер Саљији не му личи да биде херој?

Зошто неуспешниот министер Саљији не му личи да биде херој?

Како Путин го заврши шоуто „Претседателски избори 2018“

Како Путин го заврши шоуто „Претседателски избори 2018“

Предлог со предлог се избива - Што носи маневрот на МНР во спорот со Грција?

Предлог со предлог се избива - Што носи маневрот на МНР во спорот со Грција?

Зошто Ципрас ќе си го чува Каменос во коалициска прегратка?

Зошто Ципрас ќе си го чува Каменос во коалициска прегратка?

Ципрас се плаши од криза со Турција, но уште се сили врз Македонија

Ципрас се плаши од криза со Турција, но уште се сили врз Македонија

Како Путин ќе ја „ребрендира“ Русија?

Како Путин ќе ја „ребрендира“ Русија?

Мамка за Иванов: Потпиши го Законот па носи го на Уставен

Мамка за Иванов: Потпиши го Законот па носи го на Уставен