21 Јули, 2024
0.0357

Јанис Верверидис, Директор на Европскиот кампус на Универзитетот Јорк, Сити Колеџ

Интервју Јанис Верверидис: Како Европски кампус, Сити Колеџ е образовен центар на британскиот Универзитет Јорк кој игра многу важна улога во регионот на Југоисточна и Источна Европа

Објавено во: Економија 05 Април, 2023

Добивај вести на Viber

Универзитетот Јорк, еден од водечките британски универзитети, Сити Колеџ, Европскиот кампус на Универзитетот Јорк претставува меѓународна институција со седиште во Грција, и со дисперзирани активности во осум земји. 

Какво е значењето на Сити Колеџ денеска, какава е поврзаноста со нашата земја, колкава е вредноста на универзитетот се меѓу темите на кои разговараме со Јанис Верверидис, Директор на Европскиот кампус на Универзитетот Јорк, Сити Колеџ. 

Што претставува Сити Колеџ денеска по повеќе од 30 години од основањето?

Верверидис: Посветени сме на поврзување на британското високо образование од светска класа со регионот. Денес, како дел од заедницата на Универзитетот Јорк, еден од водечките британски универзитети, Сити Колеџ, Европскиот кампус на Универзитетот Јорк претставува единствена меѓународна институција со седиште во Грција, и со дисперзирани активности во осум земји. Институцијата е признаена и акредитирана за академската извонредност што ја нуди. Пренесувањето на врвното знаење, спроведувањето длабинско истражување и создавањето позитивно влијание врз општеството, сè уште се наши начела на работа. Неодамнешното партнерство со престижниот Универзитет во Стразбур за нашата МБА програма за извршни позиции со двојна диплома е јасен доказ за постојаниот фокус на академскиот квалитет и нашиот постојан интерес за поддршка на луѓето од регионот да ги остварат нивните образовни и професионални аспирации.

Какви релации има Сити Колеџ со Македонија? Какво е влијанието на програмата за стипендирање, Борис Трајковски, во соработка со Министерството за образование и наука и Претседателот на државата која трае 20 години?

Верверидис: Сити Колеџ одржува одлични релации со Македонија. Имаме многу дипломци во земјата кои продолжиле со успешни кариери во низа области, и ние сме многу горди на нивниот развој и нивната заложба за враќање на општеството. Програмата за стипендии Борис Трајковски е еден од начините на кои колеџот има значително влијание во земјата. Стипендиите Борис Трајковски, исто така, помогнаа да се зајакнат врските меѓу Грција и Македонија и да се промовира поголема културна размена и разбирање.

Доделувањето стипендии, кое функционира веќе 20 години во соработка со Министерството за образование и наука и Претседателот на Република Македонија, како и Фондацијата Борис Трајковски, обезбедува финансиска помош за професионалци од земјата кои сакаат да го продолжат своето образование преку МБА програмата за извршни позиции.

Зошто МБА програмата за извршни позиции е именувана како Пан-европска и како се поврзува со Универзитетот во Стразбур?

Верверидис: Се обидовме да одговориме на променливите околности во регионот за да се осигуриме дека програмата што им ја нудиме на професионалците кои работат и живеат локално е со највисок квалитет и меѓународна вредност. Како одговор на Брегзит, сакавме дополнително да ја подобриме Пан-европската МБА за извршни позиции и да обезбедиме перспективи и од Обединетото Кралство и од ЕУ, проследени со соодветните квалификации.

Пан-европската МБА програма за извршни позиции е подобрена и повеќе одговара на потребите што произлегуваат тековно за модерната деловна личност во овој регион. Универзитетот во Стразбур е еден од врвните европски универзитети. Основан во 1631 година, Универзитетот во Стразбур има долга и престижна историја со 18 добитници на Нобелова награда и одлична истражувачка патека. Се наоѓа во срцето на Европа, заедно со седиштето на Советот на Европа, Европскиот суд за човекови права и Европскиот парламент. Дополнително, нашата МБА програма за извршни позиции е акредитирана од AMBA – Асоцијацијата на извршни МБА програми, и е една од единствените 300 МБА програми ширум светот кои се акредитирани од ова истакнато тело за академски акредитации.

Сити Колеџ е Европски кампус на Универзитетот Јорк, еден од најдобрите универзитети во Велика Британија. Какво значење има и што претставува кампусот?

Верверидис: Како Европски кампус на Универзитетот Јорк, Сити Колеџ има воспоставено единствена релација со еден од водечките универзитети во Велика Британија, релација што е од големо значење и за самиот Сити Колеџ, но и за Универзитетот Јорк како целина. Универзитетот Јорк е врвно рангиран британски универзитет (139-ти во светот, според Times Higher Education - THE 2023). Универзитетот Јорк е светска институција за инспиративно учење и истражување што го менува животот. Европскиот кампус, Сити Колеџ – со седиште во Солун и дисперзирани активности во 8 други земји – е партнерска институција на Универзитетот Јорк за регионот и ги споделува истите вредности, аспирации и визија како и британскиот универзитет. Ја поврзува Велика Британија со целиот регион, со цел да придонесе за развојот на луѓето и да ги поврзе академиците, истражувањата, владините и корпоративните мрежи за создавање и споделување нови знаења и можности за сите. Како Европски кампус, Сити Колеџ е образовен центар на Универзитетот кој игра многу важна улога во регионот на Југоисточна и Источна Европа и пошироко. Ние сме исклучително горди што сме интегрален дел од еден од најдобрите светски универзитети и работиме на создавање инклузивна меѓународна заедница која ќе придонесе за јавното добро.

Колку е важна улогата на истражувањето за универзитетите? Какво значење има истражувањето за Сити Колеџ?

Верверидис: Истражувањето отсекогаш било основен принцип на концептот на универзитетите. Академското истражување е поврзано со мисијата на универзитетите околу учењето и осознавањето. Универзитетите имаат обврска да го унапредат знаењето и да го шират континуирано. Универзитетот Јорк е истражувачки интензивен универзитет. Тој е рангиран во првите 10 во Велика Британија за квалитетот на своето истражување според рангирањето на Times Higher Education - Research Excellence Framework 2021. Универзитетот Јорк е исто така шесткратен добитник на наградата за истражување на годишнината на Кралицата и член на светските универзитети Network, група од 19 истражувачки универзитети од целиот свет. Како Европски кампус на универзитет предводен од истражување, Сити Колеџ го прифаќа истражувањето како составен дел од својата мисија и од своите вредности. Нашите истражувачки активности покриваат широк спектар на дисциплини и нашите академици се интензивно вклучени во различни истражувања. Истражувањата кои што се спроведуваат на Сити Колеџ се насочени кон генерирање ново знаење, решавање реални проблеми и создавање позитивно влијание врз општеството во регионот и пошироко.

Како универзитетите можат да создадат корист за општествата денес? Како Сити Колеџот го прави тоа?

Верверидис: Сити Колеџ е создаден и инспириран од општеството. Посветени сме на промовирање на општествената одговорност и создавање позитивно социјално влијание преку образование, истражување и ангажман во заедницата. Нашата академска заедница е посветена да биде во служба на општеството на многу различни и значајни начини. Со подготовка на студентите да станат глобални граѓани и промовирајќи истражување и ангажман во заедницата, Сити Колеџ помага да се создаде подобро општество за сите.

Можеби ќе ве интересира

„Навреда за сите совесни функционери кои се однесуваат домаќински со народните пари“, поранешната антикорупционерка со остра реакција

„Навреда за сите совесни функционери кои се однесуваат домаќински со народните пари“, поранешната антикорупционерка со остра реакција

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

ПРВОТО РОЧИШТЕ ЌЕ БИДЕ НА 8 ОКТОМВРИ - отворен е стечајот на „Вартекс“, доспеаните кредити се над 16 милиони евра

ПРВОТО РОЧИШТЕ ЌЕ БИДЕ НА 8 ОКТОМВРИ - отворен е стечајот на „Вартекс“, доспеаните кредити се над 16 милиони евра

Србија ѝ го даде литиумот на Германија, Вучиќ: Немаме море и гас, ова ќе донесе 6 милијарди евра

Србија ѝ го даде литиумот на Германија, Вучиќ: Немаме море и гас, ова ќе донесе 6 милијарди евра

Централата ТЕ-ТО исклучена поради невремето

Централата ТЕ-ТО исклучена поради невремето

ДОБИ ПРИЛИЧНО СОЛИДНИ ПАРИ, НО ПРАШАЊЕТО Е ЗОШТО ПРОДАВА - “Настел“ се сведе на 9,1 отсто акции во „Реплек“

ДОБИ ПРИЛИЧНО СОЛИДНИ ПАРИ, НО ПРАШАЊЕТО Е ЗОШТО ПРОДАВА - “Настел“ се сведе на 9,1 отсто акции во „Реплек“

„САМО ДО 2028, НИЕ ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПО ОСНОВ НА КАМАТИ“: Левица за финансиската состојба во земјава

„САМО ДО 2028, НИЕ ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПО ОСНОВ НА КАМАТИ“: Левица за финансиската состојба во земјава

СИТНИ АКЦИОНЕРИ ПРОДАВААТ, ШВАЈЦАРСКИ „ДУФЕРКО“ КУПУВА - големиот странски сопственик ги зајакнува позициите во „Макстил“

СИТНИ АКЦИОНЕРИ ПРОДАВААТ, ШВАЈЦАРСКИ „ДУФЕРКО“ КУПУВА - големиот странски сопственик ги зајакнува позициите во „Макстил“

НЕВЕРОЈАТНО: Во Агенцијата за вработување останале непотрошени 42 милиони евра

НЕВЕРОЈАТНО: Во Агенцијата за вработување останале непотрошени 42 милиони евра