09 Декември, 2023
0.0233

Стратешки инвеститор требаше да донесе 184 милиони евра во Македонија, ама откажа

Објавено во: Економија 30 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

„Промарк Енерџи Дооел“ Скопје е првиот инвеститор кој беше прогласен за стратешки , а на кој во меѓувреме таквиот статус му е избришан од Владата. Ваквата одлука била донесена на владината седница на 25 ноември.

Владата „Промарк Енерџи“ го прогласи за стратешки инвеститор во последните денови од минатата година. Проектот „Фотоволтаични електрани во Јамуларци и Скандалци се со вкупен капацитет од 280 мегевати, а вредноста на инвестицијата изнесува 184 милиони евра“,соопштија од Владата.

„Со оваа одлука проектот "Фотоволтаични електрани во КО Јамуларци и КО Скандалци" на правното лице Друштво за производство и промет со електрична енергија од обновливи извори ПРОМАРК ЕНЕРЏИ ДООЕЛ Скопје, со седиште на ул.1737 32/дп2, Скопје, со EMБС 7544448 и ЕДБ 4080021601592, поднесен со Барање за добивање на статyс на стратешки инвестиционен проект со бр. 02-1167/15 од 15.11.2021 година, по објавен јавен повик на 31.1.2021 гoдина, се утврдува со статус на стратешки инвестиционен проект“, гласи официјалната одлука на 28 декември 2021.

Од претходните медиумски информации, компанијата е регистирана на 20 октомври 2021 година или пред само два месеци. Основачкиот капитал изнесува минимални 5 000 евра. Газда на фирмата е едно лице, со место на живеење во Република Турција. Тој е воедно и управител на фирмата која треба да вложи 184 милиони евра во фотоволтаици. Неговото име и презиме, според податоците доставени во Централниот регистар, е Мехмет Нежат и живее во Анкара. Меѓу податоците кои ги приложил пред домашните институции е дека станува збор за дипломиран инженер архитект за индустриски дизајн.


Сите досегашни стратешки инвестиции внесени на сајтот на Владата на РСМ

На владината седница на 26 ноември донесени се три нови одлуки за прогласување на стратешки инвеститори. Тоа се проектите "Фотоволтаична централа Балдовенци" на Балкан Реневабле Инвестментс ДОО Скопје, „Ениас ветерна електрана", на Енимак ДООЕЛ Скопје и "Ски Центар Тетово Попова Шапка", на МТГМ ИНДУСТРИЈА ДООЕЛ Скопје, за која веќе е објавено во јавноста.

Барањата за „Фотоволтаична централа Балдовенци“ и „Ски Центар Тетово попова Шапка“ се поднесени во јануари годинава, додека од „Ениас ветерна електрана“ се јавиле на отворениот оглас на Владата за стратешки инвестиции во мај.

Александар Кузмановски

* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

МЕТА И IBM ЛАНСИРАА АЛИЈАНСА - таа ќе ја промени вештачката интелигенција

МЕТА И IBM ЛАНСИРАА АЛИЈАНСА - таа ќе ја промени вештачката интелигенција

ЗА САМО ТРИ ГОДИНИ КИНА СО ОГРОМЕН НАПРЕДОК: Фокус на зелениот развој и климатските активности

ЗА САМО ТРИ ГОДИНИ КИНА СО ОГРОМЕН НАПРЕДОК: Фокус на зелениот развој и климатските активности

ПАРАДОКС НА БАЛКАНОТ - еве каде еден килограм џимиринки чини колку три килограми месо

ПАРАДОКС НА БАЛКАНОТ - еве каде еден килограм џимиринки чини колку три килограми месо

Реновираната бензинска станица на „Макпетрол“ во Тетово е пуштена во употреба

Реновираната бензинска станица на „Макпетрол“ во Тетово е пуштена во употреба

ФИНАНСИСКИ ДИРЕКТОР ПРОДАДЕ АКЦИИ ЕДЕН ДЕН ОТКАКО ОБЈАВИ ОТПУШТАЊА - еве како менаџер од Спотифај заработи над 9 милиони долари

ФИНАНСИСКИ ДИРЕКТОР ПРОДАДЕ АКЦИИ ЕДЕН ДЕН ОТКАКО ОБЈАВИ ОТПУШТАЊА - еве како менаџер од Спотифај заработи над 9 милиони долари

ТИЕ СЕ НОВАТА СРПСКА ДЕЛОВНА ЕЛИТА - имаат најмалку 140 фирми и вртат милијарди

ТИЕ СЕ НОВАТА СРПСКА ДЕЛОВНА ЕЛИТА - имаат најмалку 140 фирми и вртат милијарди

ТРГОВЦИТЕ СО ХРАНА И ПИЈАЛОЦИ ЈА НАУЧИЈА ЛЕКЦИЈАТА - власта не отстапува од замрзнатите цени, можно е продолжување и по Нова Година - ИНФЛАЦИЈАТА ДОЈДЕ ДО 3,1 ОТСТО

ТРГОВЦИТЕ СО ХРАНА И ПИЈАЛОЦИ ЈА НАУЧИЈА ЛЕКЦИЈАТА - власта не отстапува од замрзнатите цени, можно е продолжување и по Нова Година - ИНФЛАЦИЈАТА ДОЈДЕ ДО 3,1 ОТСТО

„СО ЗДЕЛКИ КАКО ЧЕБРЕН СЕ ЗАГРОЗУВА СУВЕРЕНИТЕТОТ НА ДРЖАВАТА“ - Најчевска вели дека за ова одлуки не смеат да носат „грст корумпирани политичари“

„СО ЗДЕЛКИ КАКО ЧЕБРЕН СЕ ЗАГРОЗУВА СУВЕРЕНИТЕТОТ НА ДРЖАВАТА“ - Најчевска вели дека за ова одлуки не смеат да носат „грст корумпирани политичари“

КОМПАНИИТЕ ЈА НАУЧИЈА ЛЕКЦИЈА, НЕМА ДА СЕ ТОЛЕРИРААТ ЗЛОУПОТРЕБИ: Бектеши не открива дали ќе продолжат замрзнатите цени

КОМПАНИИТЕ ЈА НАУЧИЈА ЛЕКЦИЈА, НЕМА ДА СЕ ТОЛЕРИРААТ ЗЛОУПОТРЕБИ: Бектеши не открива дали ќе продолжат замрзнатите цени