14 Април, 2024
0.0254

Исплатлив бизнис, се заработуваат милијарди

Објавено во: Економија 09 Февруари, 2017

Добивај вести на Viber

Милијарди долари во светот се заработуваат од халал производи. 

Вредноста на пазарот се проценува на 547 милијарди долари, а вкупниот промет на храна и производи е 12% од глобалната трговија. 

Сепак, овој тип на храна не е врзан само за верата, туку и за туристичкиот сектор. 

Халал стандардот е шанса за развој во Србија. 

Оваа храна се поврзува со исламот, но има и луѓе кои внимаваат на квалитетот и безбедноста на храната. 

Халал туристите годишно во просек за одмор трошат 1.700 долари, за разлика од Европјаните кои трошат по 1.200 долари. 

Во халал храната е забрането да има свинско, животни месојади, птици грабливки, адитиви, емулгатори, желатин од свинско потекло и алкохол.  

Можеби ќе ве интересира

Хотел Молика за прв пат со позитивен резултат, проект за изградба на спа центар

Хотел Молика за прв пат со позитивен резултат, проект за изградба на спа центар

ОГРОМЕН РАСТ: Речиси 94 милиони возила се произведени во 39 земји во светот минатата година, најмногу во Кина

ОГРОМЕН РАСТ: Речиси 94 милиони возила се произведени во 39 земји во светот минатата година, најмногу во Кина

ХРВАТСКИ МАРКЕТ ДОБИ ВИСОКА КАЗНА: Продавале сок штетен по здравјето, сега треба да платат 2.400 евра!

ХРВАТСКИ МАРКЕТ ДОБИ ВИСОКА КАЗНА: Продавале сок штетен по здравјето, сега треба да платат 2.400 евра!

ПОСКАПУВААТ ГОРИВОТО, ЦИГАРИТЕ, КАФЕТО И АЛКОХОЛОТ - Владата на Србија ги зголеми акцизите

ПОСКАПУВААТ ГОРИВОТО, ЦИГАРИТЕ, КАФЕТО И АЛКОХОЛОТ - Владата на Србија ги зголеми акцизите

Пад на продажбата на електрични автомобили: Зошто Европејците се враќаат на моторот со внатрешно согорување?

Пад на продажбата на електрични автомобили: Зошто Европејците се враќаат на моторот со внатрешно согорување?

Извршен директор на Nike: Тешко е да се биде иновативен кога луѓето работат од дома

Извршен директор на Nike: Тешко е да се биде иновативен кога луѓето работат од дома

„Длабоко сум благодарена за довербата и поддршката“ - Георгиева останува да раководи со ММФ

„Длабоко сум благодарена за довербата и поддршката“ - Георгиева останува да раководи со ММФ

ЗНАЧИТЕЛЕН РАСТ НА ИЗВОЗОТ НА БРОДОВИ ОД ШАНГАЈ - за само два месеци вредноста надминува 1 милијарда американски долари

ЗНАЧИТЕЛЕН РАСТ НА ИЗВОЗОТ НА БРОДОВИ ОД ШАНГАЈ - за само два месеци вредноста надминува 1 милијарда американски долари

„Резултатите требаше да бидат подобри“ - зголемен е бројот на термоелектрани на јаглен во светот

„Резултатите требаше да бидат подобри“ - зголемен е бројот на термоелектрани на јаглен во светот