04 Април, 2020
0.0346

Историјатот на ЈСП низ бројки – слави 65 години!

Објавено во: Стил 17 Јануари, 2013

Јавното сообраќајно претпријатие  Скопје денеска одбележа 65-годишнината од своето основање. Низ факти и бројки еве дел од историјатот на ЈСП!

-На годишно ниво автобусите на ЈСП поминуваат 16.414.000 километри -Годишно се превезуваат вкупно 50.585.000 патници. -Претпријатието има 312 нови автобуси, произведени од 2010 до 2012 година, донација од Владата на Република Македонија.

- Со одлука на народната власт во 1947 година ЈСП во судскиот регистар било запишано пред 65 години, на 17 јануари 1948 година.

- Почнале да работат со пет запленети возила од окупаторот, за подоцна да почнат етапно да се набавуваат нови возила.

- Прва поголема набавка била направена во 1949 година кога се набавени 10 автобуси од француската марка „рено“.

-Првата автобуска линија почнувала од денешен „Алкалоид“ и АСУЦ - „Боро Петрушевски“ преку кејот „13 Ноември“ и завршувала до Градскиот парк.

-Втората воведена линија била од Автокоманда до Водно, а во 1955 година веќе има 8 линии низ целиот град.

- Во 1953 година во претпријатието набавени се првите двокатни автобуси

- ЈСП од 2011 е сопственик на модерната жичница на Водно

- Град Скопје дава субвенциите кои годишно изнесуваат од 2 до 3 милиони денари.

- Од буџетот на Град Скопје наредните три години ќе се одвојат околу 60 милиони денари за изградба на 270 автобуски постојки и 180 милиони денари за системот за автоматска локација на возилата и за електронска наплата на билетите

-Во моментов целокупниот автобуски превоз се извршува на 79 дневни и 8 ноќни линии.

-Во мрежата на ЈСП  има вкупно 1.001 автобуска постојка од кои 496 се на подрачјето на Град Скопје.

-Просечно во работните денови на редовните линии распоредени се 257 автобуси, во саботите 129, а во неделите и во државните празници 102 автобуси.

-Возниот парк се состои од вкупно 443 возила марка Санос, Лејланд, Икарус, Застава-минибуси, ЛАЗ, Јутонг и туристички автобуси, со просечна старост од 10,06 години и се сместени во автобазите Автокоманда и Ѓорче Петров.

Можеби ќе ве интересира

Фризерите на удар од коронавирусот: Село гори, баба се чешла

Фризерите на удар од коронавирусот: Село гори, баба се чешла

Порака на Моханџи до светот за глобалната здравствена криза и насилството во светот

Порака на Моханџи до светот за глобалната здравствена криза и насилството во светот

Книга на денот: „Соба со поглед“ од Едвард Морган Форстер

Книга на денот: „Соба со поглед“ од Едвард Морган Форстер

И ова ќе помине: Психологот Бојана открива како ќе влијае седењето дома на односите помеѓу родители-деца и партнери меѓусебно

И ова ќе помине: Психологот Бојана открива како ќе влијае седењето дома на односите помеѓу родители-деца и партнери меѓусебно

Конечно планетата ќе здивне од нас луѓето: Андријана Јаневска ужива во домашна изолација со семејството

Конечно планетата ќе здивне од нас луѓето: Андријана Јаневска ужива во домашна изолација со семејството

Уметниците да не паѓаат во депресија: Ружица од „Ареа“ со порака до колегите

Уметниците да не паѓаат во депресија: Ружица од „Ареа“ со порака до колегите

Васка Леонтиќ искрено: Една финансиска војна поминав и знам што прво треба да се превземе, а да не се паничи во време на коронавирусот

Васка Леонтиќ искрено: Една финансиска војна поминав и знам што прво треба да се превземе, а да не се паничи во време на коронавирусот

Многу соработки се откажуваат: Со Ангела Ѓоргиева искрено за кариерата во време на корона

Многу соработки се откажуваат: Со Ангела Ѓоргиева искрено за кариерата во време на корона

Синот на Дани во самоизолација: Лазар вели дека ќе помине, само да истраеме

Синот на Дани во самоизолација: Лазар вели дека ќе помине, само да истраеме