20 Април, 2024
0.0262

ИТАЛИЈА ИМА ПЛАН КАКО ДА ГИ СОЧУВА РАБОТНИЦИТЕ ОД ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА - издвоија милиони евра за таа намена

Објавено во: Свет 22 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Брзиот пораст на вештачката интелигенција и развојните алатки како ChatGPT ги поттикнаа стравувањата кај многу луѓе дека нивните работни места ќе бидат автоматизирани во блиска иднина.

За да ја ублажат болката од оваа очекувана транзиција, компаниите и владините претставници се обидуваат да откријат како најдобро да се справат и да ја регулираат вештачката интелигенција.

Италијанската влада издвои 30 милиони евра за подобрување на вештините на невработените лица и оние кои работат во секторите кои се најзагрозени од иновациите што ги носи вештачката интелигенција.

Според фондот Per La Repubblica Digitale (FRD), средствата за дигитална обука ќе се распределуваат на два начина.

Помош на работни места каде што постои висок ризик од замена

Третина од парите ќе бидат насочени за помош на луѓето на работни места каде што постои висок ризик да бидат заменети со вештачка интелигенција, со цел да ги подобрат своите дигитални вештини, пишува FOX business.

Останатите средства ќе бидат наменети за помош на невработените и економски неактивни лица да развијат дигитални вештини кои би ги подобриле нивните шанси за влез на пазарот на трудот.

ФРД предвидува дека широк опсег на работни места може да биде загрозен од автоматизацијата, вклучувајќи транспорт и логистика, канцелариска поддршка и администрација, производствени услуги и малопродажниот сектор.

Според FRD, повеќе од половина од Италијанците на возраст меѓу 16 и 74 години немаат основни дигитални вештини, во споредба со просекот од околу 46 проценти во Европската унија.

Многу експерти велат дека се потребни нови регулативи за управување со вештачката интелигенција поради нејзиното потенцијално влијание врз националната безбедност, образованието и работните места.

Чет-ботот ChatGPT беше недостапен во Италија околу четири недели додека неговиот развивач OpenAI не ја реши загриженоста покрената од италијанскиот орган за заштита на податоци кон крајот на април.

(Телеграфски бизнис)

Можеби ќе ве интересира

РУСИЈА ЈА УНИШТИ ЕНЕРГЕТСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА: Скоро 200.000 луѓе во Харков се без струја

РУСИЈА ЈА УНИШТИ ЕНЕРГЕТСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА: Скоро 200.000 луѓе во Харков се без струја

ЦУК: Oд Унгарија со хеликоптер е донесен наш државјанин кој доживеал мозочен удар

ЦУК: Oд Унгарија со хеликоптер е донесен наш државјанин кој доживеал мозочен удар

АРГЕНТИНА ГИ ЈАКНЕ ВРСКИТЕ СО ЗАПАДОТ: Сака да биде партнер на НАТО

АРГЕНТИНА ГИ ЈАКНЕ ВРСКИТЕ СО ЗАПАДОТ: Сака да биде партнер на НАТО

ЗА ТРИ ГОДИНИ: Триста илјади Полјаци од странство се вратиле дома

ЗА ТРИ ГОДИНИ: Триста илјади Полјаци од странство се вратиле дома

ИМААТ ПОВЕЌЕ ОД ИЛЈАДА ВОЈНИЦИ: САД ја повлекуваат војската од Нигер

ИМААТ ПОВЕЌЕ ОД ИЛЈАДА ВОЈНИЦИ: САД ја повлекуваат војската од Нигер

ДЕТЕ ВО ТЕКСАС СЕ ЗАКАНУВАЛО НА СОУЧЕНИК: Во полиција открило дека пред две години убило човек

ДЕТЕ ВО ТЕКСАС СЕ ЗАКАНУВАЛО НА СОУЧЕНИК: Во полиција открило дека пред две години убило човек

ЗАГИНА ПРИ НАПАД СО ДРОН: Во Украина е убиен руски новинар

ЗАГИНА ПРИ НАПАД СО ДРОН: Во Украина е убиен руски новинар

(ВИДЕО) УКРАИНА ГО ГАЃАШЕ БЕЛГОРОД: Загинаа две лица

(ВИДЕО) УКРАИНА ГО ГАЃАШЕ БЕЛГОРОД: Загинаа две лица

ГАЗА: На секои 10 минути едно дете е убиено или повредено

ГАЗА: На секои 10 минути едно дете е убиено или повредено