14 Јули, 2020
0.0248

Избраните функционери ќе преболат 1.000 до 1.500 евра од платите

Објавено во: Економија 31 Март, 2020

Владините функционери и раководителите именувани од Владата ќе мора да преболат околу 1.000 до 1.500 евра од своите нето-плати доколку биде прифатен предлогот на претседателот на СДСМ, Зоран Заев, тие наредните два месеци да добиваат само минимален доход од 14.500 денари.

Коефициентите на нето-платите на сите овие функционери и управители се движат од 3 до 4, бројки што се множат со просечната нето-плата во Македонија. Последно што е објавено од Владата е дека на Ариф Асани, заменик на директорот на Агенцијата за национална безбедност, коефициентот од 2,9 му се заменува со коефициент 3,5 по половина година откако е избран.

Заев во своето последно интервју за „Фактор“ рече дека мерката ќе се однесува на сите во јавниот сектор, односно, како што вели тој, од премиерот, министрите, пратениците до сите избрани и именувани функционери на централно и локално ниво. 

„Секако дека во оваа мерка влегуваат и оние вработени во администрацијата кои добиваат повисоки плати, но влегуваат и претседатели и членови на Совети на општините и претседателите и членовите на управните и надзорните одбори во институциите кои нема да добијат надоместок за месеците април и мај. Се кратат и трошоците за патувања, за набавка на мебел, автомобили...Важно е да се скрати секаде онаму кадешто може да се скрати за кризата да трае пократко, а негативните економски ефекти од неа да бидат што помали“, вели Заев.

Генераниот секретар на Владата има коефициент од 3,7 просечни плати. Првиот човек на Агенција за национална безбедност, има основна плата со коефициент 4. Едни од најплатените директорски позиции кои ги именува Владата се и онаа на Дирекцијата за технолошко-индустриски развојни зони, Управата за јавни приходи, Царинската управа , ЈП за државни патишта, Агенцијата за промоција на странски инвестиции, а голем коефициент имаат и платите на националните координатори како оној за НАТО и секретарот за законодавство.

Директор  на Агенцијата за примена на јазикот што го зборуваат најмалку 20 отсто од граѓаните на РСМ има основен месечен приход од три просечни македонски нето-плати, Националните координатори во Владата имаат коефициенти на платеност од околу 3 до до 3,3, додека една од најмалите има заменик на директорот на Службата за општи и заеднички работи со коефициент 2,6. Во меѓувреме зголемена е платаа на државните правобранители што ги именува Владата.

Ваков тип на јавни функции има повеќе од 200, како национални координатори, истражители, директори на управи, агенции, дирекции и заводи, претседатели на совети, владини агенти, секретари, специјални претставници и други. Убедливо најмногу се платени директорите и претседателите на регулатроните тела кои ги именува исто така и Владата. За привременото намалување на нивните плати се очекува да се расправа на денешната владина седница како една од мерките за штедење на трошоците. 

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, рече дека ќе прифати партијата да се откаже годинава од парите за финансирање на политичките партии, но за возврат побара министрите, замениците и државните секретари до крајот на мандатот да работат про боно, односно без никаков надомест.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

ЗА КАФУЛИЊА И РЕСТОРАНИ: Се укинуваат ограничувањата за седење на две лица на една маса

ЗА КАФУЛИЊА И РЕСТОРАНИ: Се укинуваат ограничувањата за седење на две лица на една маса

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ, ПАЃА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Барел се тргува за помалку од 40 долари

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ, ПАЃА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Барел се тргува за помалку од 40 долари

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

ИМ ТРЕБААТ 16.000 СЕЗОНЦИ: Невработените Финци ја „спасуваат“ реколтата

ИМ ТРЕБААТ 16.000 СЕЗОНЦИ: Невработените Финци ја „спасуваат“ реколтата

Во Македонија во мај само 838 туристи

Во Македонија во мај само 838 туристи

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат