03 Јуни, 2020
0.0249

Јанакиески: И до Охрид ќе се вози по автопат

Објавено во: Македонија 24 Ноември, 2012

Владата на Република Македонија е цврсто решена да ја подобри патната инфраструктура во земјава и во изминатиот период континуирано имплементираме повеќе проекти со кои се овозможи изградбата на голем број нови локални патишта, реконструкцијата на регионални патишта, но и изградба на автопат – во делот на комплетирање на патниот Коридор 10, истакнува министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески во интервју за порталот економски.мк. „За дел од патиштата кои претходно беа предвидени да се градат по пат на концесија, со оглед на тоа што немаше интерес од страна на компаниите, ние овозможивме алтернативен извор на финансирање. Користејќи ги преференцијалните кредитни линии, во соработка со „Експорт Импорт Банката“ на Кина планирана е изградба на патните правци Миладиновци – Штип, Штип – Кочани, Кичево – Охрид и Охрид – Св. Наум“, вели Министерот и додава дека очекува наскоро да се комплетираат процедурите и во првиот квартал на 2013 година да започнат градежните активности на делницата Миладиновци – Штип, за која и веќе е изработена целокупната документација. Во делот на патарините, Јанакиески вели дека во текот на месец октомври 2012 година потпишан е договор за давање на консултантски услуги со Меѓународната Финансиска Корпорација (IFC), која е ангажирана како финансиски трансакциски консултант за изградба, одржување и наплата на патарина на делницата Гостивар – Кичево и одржување и наплата на патарина на делницата Скопје – Гостивар. Според договорот, вели тој, консултантот ќе има задача да обезбеди консултантски услуги и изработка на студии и анализи, а исто така до Владата на Република Македонија да предложи финансиски модел и мерки на имплементација на проектот за концесија на патните правци. Ангажманот на консултантот ќе биде се до моментот кога Владата ќе потпише договор со потенцијалниот најповолен понудувач, појаснува Јанакиески.

Можеби ќе ве интересира

Општина Тетово смета дека не заслужува карантин, апелираат граѓаните да ги прекинат семејните посети

Општина Тетово смета дека не заслужува карантин, апелираат граѓаните да ги прекинат семејните посети

Заразени со корона вирусот и вработени во штипските градинки

Заразени со корона вирусот и вработени во штипските градинки

Се шири лажна вест дека Грција забранила влез на граѓаните од Тетово, Чаир, Сарај

Се шири лажна вест дека Грција забранила влез на граѓаните од Тетово, Чаир, Сарај

Синот на градоначалникот на Радовиш влегол во проблеми со полиција

Синот на градоначалникот на Радовиш влегол во проблеми со полиција

НОВИ РЕСТРИКТИВНИ МЕРКИ МОЖНИ УШТЕ ДЕНЕСКА - Владата го чека „аберот“ од состанокот во Министерството за здравство

НОВИ РЕСТРИКТИВНИ МЕРКИ МОЖНИ УШТЕ ДЕНЕСКА - Владата го чека „аберот“ од состанокот во Министерството за здравство

Заразата се шири, а граѓаните планираат викенд во Охрид, Маврово и Дојран

Заразата се шири, а граѓаните планираат викенд во Охрид, Маврово и Дојран

Филипче: Денеска 101 заболени, четворица починаа

Филипче: Денеска 101 заболени, четворица починаа

ЗНМ: Владата селективно помага медиуми

ЗНМ: Владата селективно помага медиуми

Сите ја чекаат бројката на новозаразени, Филипче се пофали дека го избегнавме италијанското сценарио

Сите ја чекаат бројката на новозаразени, Филипче се пофали дека го избегнавме италијанското сценарио