21 Април, 2018
0.1376

Јапонска техника која ќе ви помогне да заштедите третина од платата

Објавено во: Финансии 12 Февруари, 2018

Постои јапонска техника стара сто години која може да ви помогне во водење сметка за трошоците и заштеда на пари, а се вика Какибо.

Како што пишува на блогот Moni Ninja, според оваа техника, на почеток на месецот треба да запишете фиксни приходи и трошоци, а разликата ќе ви открие колку точно може да потрошите во претстојниот месец.

Втор чекор е да процените колку тој месец сакате да заштедите-тој износ ставете го на страна и потрудете се да не го чепкате ако не е неопходно.

Во текот на месецот бележете трошоци во четири категории, подредени по важност:

1. Преживување - станарина, сметки, храна, деца ...

2. Неопходни работи - нова облека,ресторани, нов мобилен, или лаптоп

3. Култура - филмови, лизгалиште, книги, новитети, фитнес...

4. Посебни трошоци-роденденски подароци, неочекувани поправки, домаќинство

На крајот на месецот, споредете ја почетната пресметка и потрошен износ - тоа покажува разлика колку сте зашедиле тој месец. Како се наведува, оваа техника може да доведе до заштеда на дури 35 посто.

Можеби ќе ве интересира

МИКРОФОНОТ ГО ЗАМЕНИ СО НИВА: Од пејач на „Бијело дугме“ до одгледувач на лешници

МИКРОФОНОТ ГО ЗАМЕНИ СО НИВА: Од пејач на „Бијело дугме“ до одгледувач на лешници

Тевдовски бара 35 милиони долари за нови градинки

Тевдовски бара 35 милиони долари за нови градинки

ВОРЕН БАФЕР, ЏЕК МА, МАРК ЗАКЕРБЕРГ: Колку време им требало од милионери да станат милијардери?

ВОРЕН БАФЕР, ЏЕК МА, МАРК ЗАКЕРБЕРГ: Колку време им требало од милионери да станат милијардери?

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

Се здружија 15 банки од Македонија

Се здружија 15 банки од Македонија

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Германски аеродром бара работници

Германски аеродром бара работници