18 Април, 2021
0.0197

Кај се видело свадба без оро, и без музика

Објавено во: Економија 04 Март, 2021

Новото „нормално“ кое произлезе од пандемијата со коронавирус е незамисливо ненормално во некои случаи.

Досега не можевме да замислиме свадбените веселби да се одржуваат без музика, а камоли без да се заврти некое оро.

Вреботените во музичкиот сектор се меѓу најпогодените од коронавирусот. Тие се без работа и немаат никакви ангажмани скоро цела година, па оттука и нивното незадоволство од новите протоколи за работење на нивната дејност.

Имено, музичарите бараат да бидат дел од рестартирањето на угостителскиот сектор.

Немањето настапи им ги сведе приходите на минимум, а сега сакаат да има жива музика со почитување на препораките и протоколите за работа во ресторани и угостителски објекти.

Според новиот протокол кој го предлагаат претставниците на ресторани се бара на работно време до 21 часот, свадбите да не се играат ора, а танц само имаат чест да одиграат само младенците.

Бараат да има и жива музика, нспроти ограничен број гости. Средствата за дезинфекција да бидат задолжителни на секоја маса а персоналот да мора да носи маски. 

Доколку надлежните ги одбијат овие барања протестите ќе продолжат од наредната недела.

Можеби ќе ве интересира

СДСМ: Од утре исплата на помошта од 1,9 милијарди денари

СДСМ: Од утре исплата на помошта од 1,9 милијарди денари

Хотелите од Охрид и Струга се договорија, ќе има специјален попуст за Србите

Хотелите од Охрид и Струга се договорија, ќе има специјален попуст за Србите

Угостители: Банките и извршителите ни се закануваат, во вторник протест пред Министерството за финансии

Угостители: Банките и извршителите ни се закануваат, во вторник протест пред Министерството за финансии

Високите цени на брашното и маслото ќе останат до следната жетва

Високите цени на брашното и маслото ќе останат до следната жетва

Црна Гора купи два авиони за 21 милиони евра

Црна Гора купи два авиони за 21 милиони евра

Кој тајкун ќе ги купи? „Реплек“ продава 6,88 отсто од акциите за 240 милиони денари преку „се или ништо“

Кој тајкун ќе ги купи? „Реплек“ продава 6,88 отсто од акциите за 240 милиони денари преку „се или ништо“

Псалтиров, Саити, Тунева и Ајдини избрани за први економски советници-промотори

Псалтиров, Саити, Тунева и Ајдини избрани за први економски советници-промотори

Продолжува акционерската битка во Реплек: Туџаров и Зимбакова предлагаат нови членови на Надзорниот одбор

Продолжува акционерската битка во Реплек: Туџаров и Зимбакова предлагаат нови членови на Надзорниот одбор

ВЛАДАТА ДО КСС КОИ ПРОТЕСТИРАА - не сте репрезентативен синдикат, а сепак сте вклучени во Економско-социјалниот совет, се што ние правиме, е во интерес на работниците

ВЛАДАТА ДО КСС КОИ ПРОТЕСТИРАА - не сте репрезентативен синдикат, а сепак сте вклучени во Економско-социјалниот совет, се што ние правиме, е во интерес на работниците