26 Октомври, 2021
0.0220

Како Централен регистар се брани од „Таргет груп“ додека го чека Обвинителството да реагира?

Објавено во: Економија 20 Јули, 2021

Централниот регистар досега во повеќе наврати успеал да издејствува поништување тендери на кои се јавил „Таргет груп“, а ги распишале државни институции за набавка на податоци. Државните институции експресно ги поништувале тендерите откако Централен регистар ќе извести дека „Таргет груп“ не смее да препродава нивни податоци!

Централниот регистар (ЦР), очекувајќи реакција од ОЈО, превземал мерки да ги заштити другите државни органи и институции, од според нив, злоупотребите на „Таргет груп“. Петта година го чекаат скопското обвинителство да преземе чекори по кривичната пријава од МВР поднесена во 2016 година. Конкретно, ЦР реагирал во случаи кога државни институции распишувале тендери на кои Таргет Груп ДОО се јавува како економски оператор кој ги нуди податоците кои исклучиво Централен регистар ги води во своите регистри.

При тоа, без исклучок, државните институции реагирале така што по реакцијата на ЦР ги поништувале постапките за набавка на такви услуги на кои се јавувал „Таргет груп“.

„Фактор“ ги очекува одговорите од скопското јавно обвинителство кои во значајна мерка треба да разјаснат дали има основа за кривично гонење на приватната фирма за која државниот Централен регистар тврди дека комерцијално ги злоупотребува т.е. препродава нивните податоци за кои тие се единствени овластени согласно со Закон за централен регистар да ги собираат, архивираат, чуваат и дистрибуираат.

Што е клучно за евентуалната злоупотреба?

Согласно член 14 од Законот за ЦР „податоците од Централен регистар можат да ги користат органите на државната управа, сите физички и правни лица, домашни и странски, освен ако за некои од нив поинаку не е определено со закон или со Договор”, што значи дека секој може да ги користи податоците со кои што располага ЦР, само доколку истите ги користи согласно Закон, потенцираат од ЦР и дополнуваат:

-Доколку се работи за поголемо множество на податоци, задолжително се склучува Договор за соработка и секој заинтересиран корисник може да ги добие истите, доколку ги прифати условите во Договорот.

 Во случајов на „Таргет груп“ Централниот регистар му го раскинал договорот токму заради неовластена редистрибуција на податоци, тврдат од ЦР и додаваат дека досега на Таргет Груп во два наврати им било овозможено да се јават како корисници на податоци и тоа во 2014 и 2015, за што биле склучени два договори и анекси на договорите. Согласно овие договори и обврските кои произлегуваат од истите, ЦР има доставувано податоци за листинг од обработена годишна сметка евидентирани во регистарот на годишни сметки (за околу 500 субјекти ), како и податоци за блокади на сметки на субјекти исклучиво за поединечни субјекти (за околу 2000 субјекти).

Како што објавивме од ЦР потенцираат дека „Таргет груп“ нуди услуги преку платформата „Бизнис Мрежа“ и при тоа незаконски како извор на податоците го наведува ЦР, што е спротивно на сите правни регулативи во државата, а се злоупотребува име на самостоен државен орган.

Како што веќе објавивме вчера  во текот на 2016 година утврдено е дека податоците на ЦР се предмет на препродажба односно комерцијално се злоупотребуваат (по спроведената анализа на количината на податоци кои се набавени од ЦР и оние кои се нудат на пазарот) од страна на ЦР било утврдено дека Таргет Груп ДОО на корисниците им нуди податоци во многу поголем обем од оние што ги презел од ЦР.  За ова, ЦР со допис го извести МВР, а во месец август 2016 година беше покрената истрага и ОЈО отвори предмет против Таргет Груп.

На нашето прашање дали досега реагирале јавно за, според нив, злоупотребата на податоците од нивните бази од Централен регистар одговорија дека се додека обвинителството не ја заврши постапката која е покрената против Таргет Груп не се во можност официјално да реагираат и да ги информираат правните субјекти дека податоците кои ги нуди и продава оваа компанија не се податоци добиени од Централен регистар.

Скопското јавно обвинителство не одговара на писмата на Централниот регистар!

Злоупотребата на податоците на Централен регистар најпрво треба да биде докажана во постапката покрената пред надлежните институции. Во меѓувреме до Основното Јавно Обвинителство, од страна на правниот застапник на ЦР,  повеќе пати се праќани барања за добивање  на информации за текот на постапката, но за жал сите обиди останаа безуспешни и до ден денеска немаме добиено никаков одговор, соопштија од Централниот регистар.

(Продолжува: Што работело скопското јавно обвинителство додека Централен регистар обвинува дека нелегално му препродаваат податоци?)


Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Историски ден за македонскиот стартап екосистем, eве зошто

Историски ден за македонскиот стартап екосистем, eве зошто

Заев објасни дали ќе имаме зголемена инфлација и енергетски ценовен шок

Заев објасни дали ќе имаме зголемена инфлација и енергетски ценовен шок

Мицкоски: Ќе се вратиме 40-50 години наназад кога домаќинствата се соочуваа со недостаток на електрична енергија

Мицкоски: Ќе се вратиме 40-50 години наназад кога домаќинствата се соочуваа со недостаток на електрична енергија

Растат платите во Србија, просечната се искачи на 550 евра

Растат платите во Србија, просечната се искачи на 550 евра

Заев вели дека и во време на пандемија се зголемуваат платите, а тоа е реткост во Европа

Заев вели дека и во време на пандемија се зголемуваат платите, а тоа е реткост во Европа

НАЈЧЕВСКА ПРАШУВА: Зошто во земјава не се стимулира ставање панели на секоја куќа и кому му одговара да останеме енергетски зависни

НАЈЧЕВСКА ПРАШУВА: Зошто во земјава не се стимулира ставање панели на секоја куќа и кому му одговара да останеме енергетски зависни

БЕКТЕШИ: Убеден сум дека ниту по први јануари нема да има големи ценовни шокови кај електричната енергија

БЕКТЕШИ: Убеден сум дека ниту по први јануари нема да има големи ценовни шокови кај електричната енергија

На Балканот и натаму се градат нуклеарни централи, Македонија нема стратешка резерва

На Балканот и натаму се градат нуклеарни централи, Македонија нема стратешка резерва

Скопска фирма со еден вработен направи пола милион евра профит!

Скопска фирма со еден вработен направи пола милион евра профит!