26 Септември, 2021
0.0206

Како Хари Костов прави пари? Добивката на „Комерцијална банка“ порасна за 64 отсто

Објавено во: Економија 29 Април, 2021

Падот на нето приходи од камати се компензира и надоместува со раст на нето приходи од провизии и со зголемување на останати приходи од дејноста и со помали резервации од лани. Исходот е маестрален! Добивката порасна за 64 отсто и достигна 5,9 милиони евра.

„Комерцијална банка“ има фанстастичен старт годинава. Благодарејќи на одмерени растови на приходи и намалени резервации успеа да ја зголеми добивката за првите три месеци за 64 отсто во споредба со истиот период лани, покажуваат официјалните податоци од билансот на успех објавен на информативниот сервис СЕИ НЕТ.

Нето приходите од камати остануваат најголема приходна стака и за три месеци изнесуваат 9,37 милиони евра. Тие се пониски за 565.000 евра во споредба со истиот период лани. Затоа пак растат нето приходите од провизии и останатите приходи од дејноста. Нето приходите од провизии изнесуваат 3,92 милиони евра и се за 252.000 евра повисоки, а останатите приходи од дејноста пораснале за 735.000 евра и надминале 3 милиони евра.

Паралелно со растот на овие две категории банката ги намалила резервациите за 1,55 милиони евра во споредба со истиот период лани и тие изнесуваат 4,6 милиони евра. Трошоците за вработените се 3,2 милиони евра и се на исто ниво, а останатите расходи од дејноста се намалени за 333.000 евра и изнесуваат 2,66 милиони евра.

Добивката на банката за три месеци изнесува 5,86 милиони евра.

Од билансот на состојба видно е дека растат депозитите за 45,8 милиони евра до износ од 1,94 милијарди евра, а кредитите бележат минимален раст од неполни 4 милиони евра и се ниво од 832,4 милиони евра. Во хартии од вредност (државни н.з.) „Комерцијална банка на крај на март годинава чува 396,2 милиони евра. 

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Финците најмногу, а Бугарите и Хрватите најмалку работеле од дома

Финците најмногу, а Бугарите и Хрватите најмалку работеле од дома

Над 5 милијарди евра губи Западен Балкан од заминувањето на младите

Над 5 милијарди евра губи Западен Балкан од заминувањето на младите

За колку долари се тргува биткоинот?

За колку долари се тргува биткоинот?

Осигурителни компании исплатија 1,9 милиони евра за штети од град и мраз, 72 отсто од вредноста на сите земјоделски штети

Осигурителни компании исплатија 1,9 милиони евра за штети од град и мраз, 72 отсто од вредноста на сите земјоделски штети

Ќе остане ли во мрак Град Скопје? Шилегов има милионски договор за набавка на струја од „У Повер“!

Ќе остане ли во мрак Град Скопје? Шилегов има милионски договор за набавка на струја од „У Повер“!

КАКО МАЛАТА ОСТРОВСКА ЗЕМЈА СТАНА ДИГИТАЛЕН РАЈ: Амазон таму вложува милијарди, а ова е планот

КАКО МАЛАТА ОСТРОВСКА ЗЕМЈА СТАНА ДИГИТАЛЕН РАЈ: Амазон таму вложува милијарди, а ова е планот

Нов струен удар за компаниите? Снабдувачите откажуваат договори, цените на берзи надминаа 100 евра за мегавтачас!

Нов струен удар за компаниите? Снабдувачите откажуваат договори, цените на берзи надминаа 100 евра за мегавтачас!

КРАТЕЊЕ НА СМЕНИ, РАБОТНИЦИ НА ОДМОР, ПРЕКИН НА РАБОТА: Најголемите македонски извозници на удар на кризата со микрочипови

КРАТЕЊЕ НА СМЕНИ, РАБОТНИЦИ НА ОДМОР, ПРЕКИН НА РАБОТА: Најголемите македонски извозници на удар на кризата со микрочипови

Порасна вредноста на биткоинот

Порасна вредноста на биткоинот