13 Април, 2024
0.0263

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

Објавено во: Економија 02 Март, 2024

Добивај вести на Viber

Кина постигна забележителни достигнувања во подобрувањето на транспортната инфраструктура и транспортните услуги во изминатата година, соопшти во средата Министерството за транспорт.

Инвестициите во основни средства во транспортниот систем на земјата изнесуваа вкупно 3,9 трилиони јуани (околу 548,7 милијарди американски долари) во 2023 година, изјави на прес-конференција Ли Ксијаопенг, министер за транспорт.

Беа отворени вкупно 2.776 километри брзи железници, а минатата година беа изградени или проширени 7.000 километри експресни патишта, рече Ли.

Земјата додаде или подобри 1.000 километри бродски ленти, а бројот на аеродроми за транспорт изнесуваше 259. Поштенските услуги беа достапни за сите административни села.

Во меѓувреме, транспортните услуги во Кина продолжија да се подобруваат минатата година со оптимизирана транспортна структура, според Ли.

Обемот на комерцијални товари во земјата се зголеми за 8,1 отсто на годишно ниво на 54,75 милијарди тони минатата година, што претставува зголемување од 16,9 отсто во однос на 2019 година.

Транспортот на патници забележа силен раст. Меѓурегионалниот патнички сообраќај во земјата се зголеми за 30,9 отсто на годишно ниво на 61,25 милијарди патувања во 2023 година, што е за 0,8 отсто повеќе од 2019 година.

Ли рече дека Кина го промовираше висококвалитетниот развој на нејзиниот транспортен сектор, продлабочувајќи ја зелената трансформација на земјата и ниско-јаглеродната трансформација.

Кина, исто така, ја зајакнува својата соработка со странски земји. Постигнат е постојан напредок во висококвалитетниот развој на транспортното поврзување појас и пат, рече тој.

Минатата година обемот на експресна испорака на Кина беше на врвот во светот 10-та година по ред, рече на прес-конференцијата Жао Чонџиу, шеф на Државното биро за пошта.

Експресните курирски фирми ширум земјата ракувале со 132 милијарди пратки во 2023 година, што е за 19,4 отсто повеќе во споредба со претходната година. Секторот оствари вкупен приход од 1,2 трилиони јуани во тој период, што е за 14,3 отсто повеќе на годишно ниво, рече Жао.

извор Xinhua

фото Xinhua/Huang Wei

Можеби ќе ве интересира

„Длабоко сум благодарена за довербата и поддршката“ - Георгиева останува да раководи со ММФ

„Длабоко сум благодарена за довербата и поддршката“ - Георгиева останува да раководи со ММФ

ЗНАЧИТЕЛЕН РАСТ НА ИЗВОЗОТ НА БРОДОВИ ОД ШАНГАЈ - за само два месеци вредноста надминува 1 милијарда американски долари

ЗНАЧИТЕЛЕН РАСТ НА ИЗВОЗОТ НА БРОДОВИ ОД ШАНГАЈ - за само два месеци вредноста надминува 1 милијарда американски долари

„Резултатите требаше да бидат подобри“ - зголемен е бројот на термоелектрани на јаглен во светот

„Резултатите требаше да бидат подобри“ - зголемен е бројот на термоелектрани на јаглен во светот

ФОЛКСВАГЕН СЕ ШИРИ ВО КИНА - најавија инвестиција од 2,5 милијарди евра

ФОЛКСВАГЕН СЕ ШИРИ ВО КИНА - најавија инвестиција од 2,5 милијарди евра

ЈА НАДМИНА НИГЕРИЈА: Koја држава е најголем производител на нафта во Африка?

ЈА НАДМИНА НИГЕРИЈА: Koја држава е најголем производител на нафта во Африка?

НЕМА ДА ИМ ДАВА ГОТОВИНА: Германија сака да го обесхрабри доаѓањето на бегалците

НЕМА ДА ИМ ДАВА ГОТОВИНА: Германија сака да го обесхрабри доаѓањето на бегалците

МФ: Системска контрола на финансиските друштва по стапување на сила на Правилникот за кредитен ризик – проценка на кредитната способност и идентификација на клиентот

МФ: Системска контрола на финансиските друштва по стапување на сила на Правилникот за кредитен ризик – проценка на кредитната способност и идентификација на клиентот

ВМРО – ДПМНЕ ја прифати Декларацијата за развивање и унапредувње на приватниот геодетски сектор

ВМРО – ДПМНЕ ја прифати Декларацијата за развивање и унапредувње на приватниот геодетски сектор

ПРОДОЛЖУВА РАСТОТ НА ТУРИСТИТЕ ВО ЗЕМЈАВА - и февруари имало повеќе странци отколку домашни гости

ПРОДОЛЖУВА РАСТОТ НА ТУРИСТИТЕ ВО ЗЕМЈАВА - и февруари имало повеќе странци отколку домашни гости