20 Август, 2018
0.2491
    FERS 58000    -2.52%     OKTA 4211    -0.1%     SBT 2000    0%     STB 1035    0.34%     STIL 135    2.88%     TEL 277    -0.14%     TNB 14100    -0.21%     TPLF 1216    -0.33%     UNI 2360    -1.67%

Ќе светне ли Скопје? Колку чистачи ќе ангажира „Комунална хигиена“ за 1,5 милиони евра?

Објавено во: Економија 09 Август, 2018

Скопската Чистота т.е. „Комунална хигиена“ за една година ќе плати 1,55 милиони евра за привремени вработувања!!! За оваа услуга избраната агенција за привремени вработувања „Мотиви“ ќе заработи до 124.500 евра!

„Комунална хигиена“ ќе плати до 1,55 милиони евра за привремени вработувања во период од една година. Освен привремените вработувања ова јавно претпријатие задолжено за скопската чистота ќе плати до 124.500 за услугата за посредување што ќе ја добие за привремените вработувања од агенцијата „Мотиви“ која е специјализирана за привремени вработувања, пишува во договорот меѓу „Комунална хигиена“ и „Мотиви“ што е достаен на веб страницата на Бирото за јавни набавки.

Станува збор за отворена јавна набавка за деловен субјект што ќе пружи услуги за привремено вработување до износ од 1,55 милиони евра во период од една година. 

За сумата од 1,55 милиони евра бруто „Комунална хигиена“ може привремено да вработи околу 300 вработени лица. Тоа е речиси една третина од бројот на вработени лица во „Комунална хигиена„. Се спрема ли  генералка по која Скопје ќе блесне од чистота?

„Фактор“ во интерес на целосно и објективно информирање на јавност еден ден пред објавувањето на овој текст достави прашања на три достапни мејл адреси на „Комунална хигиена“ во кои прашавме : колку лица планираат да вработат преку агенцијата за привремени вработувања, за која просечна плата ќе бидат ангажирани лицата, дали за овој потег на „Комунална хигиена“ имаат одобрение од градските власти и зошто за оваа услуга ангажираат Агенција за привремени вработувања и дали не е можно да ангажираат лица со договори за вработувања и во тој случај да ја избегнат провизијата од 124.500 евра ?

Доколку добиеме одговори ќе ги објавиме во целост.

Што работи „Комунална хигиена“?

Бројот на вработени во „Комунална хигиена“ е 1.079 лица на крај на март годинава, пишува во нивниот квартале извештај. Компанијата располага со повеќе од 130 специјални комунални возила за собирање и транспортирање на комунален отпад  и за извршување на другите дејности  кои се во надлежност на претпријатието. Основната дејност е собирање и транспортирање на комуналниот отпад од контејнерите поставени на јавни сообраќајни површини, од пластичните канти лоцирани кај индивидуалните домаќнства и од корпите за отпадоци во градот Скопје. Се опслужуваат преку 140.000 домаќинства и десетици илјади стопански субјекти и институции од градските и од  руралните средини. Во депонијата „Дрисла“  годишно се транспортираат и депонираат  над 130 илјади тони комунален отпад. Освен ова претпријатието работи со селекција на пакување и отпад од пакување (пластика, хартија и лименки) во над 250 наменски мрежасти контејнери поставени на повеќе локации на подрачјето на Град Скопје и околу илјада сетови од по 4 наменски пластични канти лоцирани во јавни и образовни институции, а го управува и стационарот за згрижување на бездомни кучиња „Вардариште“.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Колку пари дневно троши Македонец за годишен одмор ?

Колку пари дневно троши Македонец за годишен одмор ?

КАЗНИТЕ НЕ СЕ ДОВОЛНИ: Над двесте возачи „летале“ со поголема брзина од дозволената на скопските улици

КАЗНИТЕ НЕ СЕ ДОВОЛНИ: Над двесте возачи „летале“ со поголема брзина од дозволената на скопските улици

За какви договори и ангажмани Владата ќе потроши половина милион евра?

За какви договори и ангажмани Владата ќе потроши половина милион евра?

За кои авторски услуги Владата ќе плаќа до пола милион евра?

За кои авторски услуги Владата ќе плаќа до пола милион евра?

Ќе дојде ли дереџе турската лира да не стигне ниту за „симит“?

Ќе дојде ли дереџе турската лира да не стигне ниту за „симит“?

Кои автори ќе ги плати Владата со половина милион евра?

Кои автори ќе ги плати Владата со половина милион евра?

САД продолжува со притисок, Иран бара никој да не го презема извозот на нафта

САД продолжува со притисок, Иран бара никој да не го презема извозот на нафта

ФОНДОТ ЗА ИНОВАЦИИ ТВРДИ: Не се доделени пари на фирми пред ликвидација

ФОНДОТ ЗА ИНОВАЦИИ ТВРДИ: Не се доделени пари на фирми пред ликвидација

ЗАДОЛЖУВАЊЕ ЗА РАЗДОЛЖУВАЊЕ: Државата со нов заем од домашните банки

ЗАДОЛЖУВАЊЕ ЗА РАЗДОЛЖУВАЊЕ: Државата со нов заем од домашните банки