Кога вашето тело најдобро го апсорбира железото?
Објавено во: Стил 08 Октомври, 2014
Во организмот на бебето се присутни 0.5 грами на железо, додека во организмот на возрасните 5 грама.
Дневно, нашиот организам апсорбира околу 10 милиграми, што пак е околу 10 проценти од вкупното железо кое се внесува преку храната.
Намирници кои се богати со железо се:
Месото, рибата, црниот дроб, јајцата, цвеклото, леќата, спанаќот, грашокот...
Значајно е да се истакне дека 85 проценти од железото кое го внесуваме во организмот е таканаречено – нехемиско железо, односно тоа е железото кое се внесува преку растителните и млечните производи.
Останатите 15 проценти отпаѓаат на хемиското железо, кое го примаме преку рибата и месото.
Значајно е да се напомене дека хемиското железо има два до три пати поголема апсорбтивна моќ од нехемиското железо, па така, доколку е пореметена рамнотежата во исхраната може да настанеанемија.
Ќе напоменеме дека супстанци кои ја поттикнуваат апсорбцијата се витаминот Ц и цитратите, но има и инхибитори, кои ја оневзможуваат апсорбцијата, а тука пред се треба да се спомене кофеинот.
Па така, кога е присутна анемија и кога додаваме одредени суплементи во исхраната за покачување на железото, треба да се внимава, да не се комбинираат суплементите или храната богата со железо заедно со инхибиторите како што е кофеинот, целулозните влакна и.т.н.
Можеби е најдобро железото, доколку се внесува како суплемент, тоа да се прави навечер, два до три часа по последниот оброк.
И.Р