22 Мај, 2018
0.3383
    ALK 8079.77    -0.23%     GRNT 725.79    -2.33%     KMB 4342.88    -0.71%     MPT 30833.43    2.72%     OHB 6450    -0.75%     PKB 12500    0.01%     RMDEN16 95.5    0%     RZLV 45    2.27%     RZUS 130    4.15%     STB 1013.24    -0.91%     STBP 1108.01    0.47%     STIL 132.23    -0.56%     TKVS 3990    3.22%     TNB 13500.82    -1.58%     TPLF 1606.85    2.09%     TTK 857.29    -0.32%     UNI 2420    0%     ZILU 245    2.94%

Ова се директорите кои своеволно ги прикажуваат главните приходи од плати

Кои се, јавно, најплатените директори во земјава?

Објавено во: Економија, Анализа 12 Јули, 2017

Согласно Законот за трговски друштва фирмите се должни да ги објават платите на директорите во нивните годишни извештаи. За жал во земјава  помалку од десетина фирми ја исполнуваат оваа законска обврска можеби затоа што ниту една државна институција не превзема акција да ги опомене или казни. Врз основа на достапните податоци „Фактор“ ги објави годишните бруто плати на најплатените директори односно членови на управните одбори на компаниите.

Согласно со Законот за трговски друштва сите акционерски друштва се должни во своите годишни извештаи да ги објават платите на членовите на органите за управување и за надзор. Без да коментираме, во интерес на целосно и објективно информирање го цитираме делот од став 7 од член 384 од ЗТД што ја уредува содржината на Годишниот извештај: Во годишниот извештај на друштвото се објавуваат и примањата на секој извршен член на одборот на директори и на член на управниот одбор (плата, надоместоци на плата, бонус, осигурувања и други  права), односно надоместокот на неизвршните членови на одборот на директори и на  членовите на надзорниот одбор.“ За жал ниту една институција во земјава не превзема одговорност да води грижа за спроведување на се што е напишано во членот 384 став 7 од ЗТД.

Андреја Јосифовски, претседателот на Управниот одбор на „Макпетрол“ е најдобро платениот директор на македонска компанија, барем според достапните јавни податоци кои ги објавуваат компаниите чии акции котираат на „Македонската берза за хартии од вредност“. Бруто платата на Јосифовски лани изнесувала 7,59 милиони денари односно 123.000 евра. „Макпетрол“ на Јосифовски лани му исплатил и додатоци во бруто износ од 20.000 евра.

Просечна годишна плата на член на управен одбор на „Стопанска банка„ е 89.340 евра.Во својот годишен извештај за лани меѓудругото „Стопанска банка Скопје“ објави дека на своите 4 врвни директори кои се членови на Управниот одбор им исплатила вкупно бруто плата од 22,05 милиони денари односно околку 90.000 евра просечно по директор на годишно ниво. Тоа значи дека на месечно ниво просечната бруто плата по директор (член на УО) е околу 7.450 евра. За награди за четворицата директори банката лани исплатила уште 100.000 евра односно по 25.000 евра просечно по директор. Членови на Управниот одбор на банката се: Диомидис Николетопулос, Генерален извршен директор и Претседател на Управниот одбор; Тони Стојановски, Генерален директор за управување со ризици и член на Управниот одбор; Милица Чапаровска-Јовановска, Генерален директор за банкарство на мало и член на Управниот одбор иТеодулос Скордис, Генерален директор за корпоративно банкарство и член на Управниот одбор. 

Антонио Аргир, претседател на Управниот одбор, кој  лани го замени Ѓорги Јанчевски, има бруто годишна плата од 100.000 евра. Банката на Аргир му исплатила и бонус за добро работење од речиси 21.000 евра, осигурување и други права во износ од околу 5.000 евра.

Сашо Наумоски, генерален извршен директор на „Витаминка“ од Прилеп лани примил бруто плата во износ од 85.600 евра.

Савка Димитрова, сега веќе поранешна и долгогодишната директорка на скопската фабрика за чоколади и вафли „Европа“ лани имала бруто плата од 50.000 евра односно 3,12 милиони денари.

Платите за Димитрова и за Наумоски се објавени во годишниот извештај на „Комерцијална банка“ чии членови на Надзорен одбор се двајцата менаџери.

Сашо Давитковски, генерален директор и претседател на управниот одбор на „Скопски пазар“ лани добил 50.000 евра бруто плата во компанијата со која управува. 


Можеби ќе ве интересира

Во кој сектор во земјава земаат највисоки плати?

Во кој сектор во земјава земаат највисоки плати?

ПОГОЛЕМА КОНТРОЛА ВО ПРОДАЖБАТА НА АРАНЖМАНИ НА ХОТЕЛСКИТЕ И РЕСТОРАНСКИТЕ УСЛУГИ ЗА ЕЛИМИНИРАЊЕ НА НЕЛОЈАЛНАТА КОНКУРЕНЦИЈА

ПОГОЛЕМА КОНТРОЛА ВО ПРОДАЖБАТА НА АРАНЖМАНИ НА ХОТЕЛСКИТЕ И РЕСТОРАНСКИТЕ УСЛУГИ ЗА ЕЛИМИНИРАЊЕ НА НЕЛОЈАЛНАТА КОНКУРЕНЦИЈА

Тведовски убедува дека јавниот долг е ставен под контрола

Тведовски убедува дека јавниот долг е ставен под контрола

Двоцифрен раст: Колку пари им должиме на банките за потрошувачки и за станбени кредити

Двоцифрен раст: Колку пари им должиме на банките за потрошувачки и за станбени кредити

По значајниот пад во февруари: Колку е мартовската просечна плата?

По значајниот пад во февруари: Колку е мартовската просечна плата?

ОФИЦИЈАЛНО: Ова е новиот гувернер на НБРМ

ОФИЦИЈАЛНО: Ова е новиот гувернер на НБРМ

Каква е крвната слика на „Уни банка“?

Каква е крвната слика на „Уни банка“?

Зошто паѓа продажбата на „Усје“?

Зошто паѓа продажбата на „Усје“?

Ќе му пресуди ли новиот закон за енергетика на Димитар Петров?

Ќе му пресуди ли новиот закон за енергетика на Димитар Петров?