21 Октомври, 2021
0.0621

Кој е кој во Македонија: Топ 50 компании

Објавено во: Економија 14 Мај, 2020

Македонија е одлична бизнис дестинација во која има компании кои знаат да прават големи пари и ја имаат добитната комбинација да создадат високи профитни маргини – нирвана за нивните акционери или само сопственици. „Фактор“ врз основа на достапни податоци од биласните на успех ја креираше листата на ТОП 50 најуспешни компании  - двигатели на македонската економија. Тоа се компаниите кои лани направиле најголеми  профити кои се мерат во милиони евра. На ранг листата најголемиот корпоративен профит е 77 милиони евра, а најмалиот во ТОП 50 има добивка од 3,6 милиони евра. Но од голите бројки многу е поважен профитниот потенцијал на македонските компании. Верувале или не, дури кај 35 од 50 најуспешни над 10 отсто од приходот останува како профит! А кај 20 од најпрофитабилните 50 добиквата е барем 25 отсто од остварените приходи. Дури има и две фирми во кои 99 отсто од приходот останува како профит. Меѓу најпрофитабилните 50 има една рака државни компании!

На листата најуспешни во 2019 година се најголемите банки, енергетски, телекомуникациски, рударски и фармацевтски компании. Има фирми од ИТ индустријата, големи малопродажни ланци, градежници, производители и даватели на услуги, извозници, но и државно управувани компании како и една приватна специјалистичка клиничка болница и неколку гринфилд странски инвестиции.Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Како Европа ќе закрепне од ударот на корона кризата?

Како Европа ќе закрепне од ударот на корона кризата?

Швајцарија оваа зима може да остане без струја

Швајцарија оваа зима може да остане без струја

Ги замрзнаа цените на скоро 1.500 производи до 2022 година

Ги замрзнаа цените на скоро 1.500 производи до 2022 година

Нов пробив за биткоинот

Нов пробив за биткоинот

Генерали Инвестментс: Повисоката инфлација најверојатно ќе трае подолго од очекувањата на јавноста

Генерали Инвестментс: Повисоката инфлација најверојатно ќе трае подолго од очекувањата на јавноста

АНАЛИЗА: Можни ли се рестрикции на струја во зимата, експерти алармираат - состојбата е катастрофална

АНАЛИЗА: Можни ли се рестрикции на струја во зимата, експерти алармираат - состојбата е катастрофална

УШТЕ ПОСИЛНА ДИГИТАЛНА ВАЛУТА: Поради ова биткоинот би можел да биде повреден како никогаш досега

УШТЕ ПОСИЛНА ДИГИТАЛНА ВАЛУТА: Поради ова биткоинот би можел да биде повреден како никогаш досега

„Македонија пат“ за една година бројот на вработени го зголемил за 130

„Македонија пат“ за една година бројот на вработени го зголемил за 130

Многу држави ќе натрупаат долгови поради пандемијата

Многу држави ќе натрупаат долгови поради пандемијата