16 Јули, 2024
0.0236

Кој е нај-бабам во Битола? Од дивиденда наплати 8 милиони евра!

Објавено во: Економија 12 Март, 2024

Добивај вести на Viber

Вложувањата во зелена енергија се исплатливи само ако имаат бенефицирана цена од државата и ако струјата се произведува од ветар, од метан или од вода. Еве ЗК „Пелагонија“ чекаше седум години и од својата паметна инвестиција во „Пелагонија Енерџи“ наплати дивиденда од 8 милиони евра. За тие што не знаат, а мислат дека има пара во фотоволтаиците, „Пелагонија Енерџи“ прави струја од шталско кравјо ѓубре и за секој произведен мегаватчас наплатува 180 евра!

Најголемиот македонски земјоделски комбинат ЗК „Пелагонија“ од Битола има исклучителна и уникатна година. Во услови кога од земјоделите тешко се врзува крај со крај најголемиот земјоделски комбинат излезе компанија со најуспешна инвестициска компонента.

ЗК „Пелагонија“ од својата фирма за производство на струја од метан успеа да наплати 8 милиони евра дивиденда. Тоа што во билансот на успех е книжено во ставката финансиски приходи од удел во добивка на придружени компанија всушност е акумулирана оданочена добивка на нејзината фирма ќерка Пелагонија Енерџи ДООЕЛ Битола која е еден од двата повластени производители на електрична енергија од биогас односно метан од шталското ѓубре од краварските фарми на ЗК „Пелагонија“.

За секој произведен и предаден мегаватчас на електро мрежата Пелагонија Енерџи ДООЕЛ Битола наплаќа по 180 евра. Низ годините кои работи, а работи од 2017 година оваа компанија акумулира добивка која сега ја исплатила како дивиденда на нејзината фирма мајка ЗК „Пелагонија“. Потврда на оваа информација може да се најде и во Образложението кон финансискиот годишен извештај на ЗК „Пелагонија“ за 2023 година.

Од своето редовно работење ЗК „Пелагонја“ лани оствари добивка од 159.000 евра.Оваа добивка е остварена од приходи од продажба вредни 15 милиони евра. Заедно со дивидендата од „Пелагонија Енерџи“ добивката на битолскиот земјоделски комбинат изнесува 8,2 милиони евра.

Она што заслужува посебно внимание од анализата на финансиските резултати е тоа што оваа компанија лани ги намалила обврските за 14 милиони евра. На крајот на 2023 година тие изнесуваат 20 милиони евра.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ТОПЛИНАТА МОЖЕ ДА ВИ ГО УНИШТИ АВТОМОБИЛОТ: Први на удар се гумите, а најмногу страда овој дел! И тоа не е се

ТОПЛИНАТА МОЖЕ ДА ВИ ГО УНИШТИ АВТОМОБИЛОТ: Први на удар се гумите, а најмногу страда овој дел! И тоа не е се

РОМАНИЈА, ГЕРМАНИЈА И БУГАРИЈА СО НАЈГОЛЕМ ПАД - индустриското производство во ЕУ бележи надолна линија

РОМАНИЈА, ГЕРМАНИЈА И БУГАРИЈА СО НАЈГОЛЕМ ПАД - индустриското производство во ЕУ бележи надолна линија

ОД ПОЛНОЌ НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА: Оваа информација ќе им се допадне на возачите

ОД ПОЛНОЌ НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА: Оваа информација ќе им се допадне на возачите

САКАЛ ДА ПРОШВЕРЦУВА ПОВЕЌЕ ОД 100 СКАПИ ПАРФЕМИ: Царината ги заплени, вредноста им е 240.000 денари

САКАЛ ДА ПРОШВЕРЦУВА ПОВЕЌЕ ОД 100 СКАПИ ПАРФЕМИ: Царината ги заплени, вредноста им е 240.000 денари

КАКО КИНА СТАНА БРОЈ ЕДЕН ВО СВЕТОТ НА ОБНОВЛИВИТЕ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА: Има двојно повеќе соларни и ветерни електрани

КАКО КИНА СТАНА БРОЈ ЕДЕН ВО СВЕТОТ НА ОБНОВЛИВИТЕ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА: Има двојно повеќе соларни и ветерни електрани

НАЈДОЛГО СЕ ПРЕСТОЈУВА ВО ПРИВАТНИ СОБИ, КАЈ ХОТЕЛИТЕ ОМИЛЕНИ СЕ ОНИЕ СО ЧЕТИРИ ЅВЕЗДИ – туристите се враќаат, ќе успееме ла да привлечеме повеќе

НАЈДОЛГО СЕ ПРЕСТОЈУВА ВО ПРИВАТНИ СОБИ, КАЈ ХОТЕЛИТЕ ОМИЛЕНИ СЕ ОНИЕ СО ЧЕТИРИ ЅВЕЗДИ – туристите се враќаат, ќе успееме ла да привлечеме повеќе

ЗОШТО „ПУКА“ ГЛОБАЛНАТА ЕКОНОМИЈА? Ако Кина и Брисел не направат компромис, на светот му се заканува сценарио од 1930-тите

ЗОШТО „ПУКА“ ГЛОБАЛНАТА ЕКОНОМИЈА? Ако Кина и Брисел не направат компромис, на светот му се заканува сценарио од 1930-тите

Висат ваучерите за клима уреди кои ги чекаат граѓаните

Висат ваучерите за клима уреди кои ги чекаат граѓаните

Транспортерите на поранешно „Фени“ останаа со празни раце од стечајот

Транспортерите на поранешно „Фени“ останаа со празни раце од стечајот