28 Февруари, 2021
0.0263

Koj зема највисоки плати во Македонија?

Објавено во: Економија 23 Февруари, 2021

Компјутерските програмери во декември минатата година заработиле во просек по 76.223 денари. 

Највисoки плати земале вработените во информатичката дејност и комуникациите каде што просекот на нето исплатена плата е 56.998 денари. Во  телекомуникациската дејност, пак, просекот е  50.034 денари. Зад нив се вработените во фармацевтските компании со просек од 47.940 денари и  финансиските дејности и осигурувањето каде што просекот е 46.795 денари. Во енергетскиот сектор просекот е 40.530 денари. Високи плати се исплатени и во дејности на организации врз база на зачленување каде што просекот е  40.840 денари.  Од производните сектори највисоки просеци на плати се исплатени во рударството и вадење камен  каде просекот изнесува 39.655 денари. 

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во  декември 2020 година во однос на декември 2019 година е зголемена за 5,4 отсто и изнесува 28.294 денари.

За споредба, синдикалната минимална кошничка во јануари изнесувала 33.650 денари. 


foto freepik

Можеби ќе ве интересира

Минималната да порасне на 60 отсто од просечната плата, бара ССМ

Минималната да порасне на 60 отсто од просечната плата, бара ССМ

Се бараат административци, отворени огласи

Се бараат административци, отворени огласи

Од понеделник стартува платниот промет во Македонска пошта

Од понеделник стартува платниот промет во Македонска пошта

ДИВИДЕНДИТЕ НАЈАВУВААТ ВОЈНА: Банките ќе бараат Уставен суд да ја испитува одлуката на Народната банка

ДИВИДЕНДИТЕ НАЈАВУВААТ ВОЈНА: Банките ќе бараат Уставен суд да ја испитува одлуката на Народната банка

Што е животно осигурување и како функционира?

Што е животно осигурување и како функционира?

ВИСТИНСКА БУРА ОД РЕАКЦИИ: Комерцијална банка објави поделба на дивиденда во ист ден кога НБМ забрани да се дели

ВИСТИНСКА БУРА ОД РЕАКЦИИ: Комерцијална банка објави поделба на дивиденда во ист ден кога НБМ забрани да се дели

Македонски Телеком со зголемена добивка и раст во интернет, ТВ и ИКТ сегментот во 2020 година

Македонски Телеком со зголемена добивка и раст во интернет, ТВ и ИКТ сегментот во 2020 година

Shell се шири во регионот

Shell се шири во регионот

ГИГАНТОТ БОИНГ МОРА ДА ГО ОДВРЗЕ ЌЕСЕТО: Милионски пенали поради ова

ГИГАНТОТ БОИНГ МОРА ДА ГО ОДВРЗЕ ЌЕСЕТО: Милионски пенали поради ова