01 Декември, 2020
0.0206

Која банка има добивка од 23 милиони евра до крај на септември?

Објавено во: Економија 30 Октомври, 2020

Во корона услови една од трите најголеми банки држи темпо како и лани. Нето приходите од камати на „Стопанска банка Скопје“ се намалени само за 2 отсторезервациите се зголемени за 22 отсто, кредитирањето порасна за речиси 100 милиони евра. Добивката за првите девет месеци е 23,1 милиони евра и тоа е за 18 отсто послабо од лани

„Стопанска банка Скопје“ има финансиски резултати кои ќе ги охрабрат акционерите и потенцијалните инвеститори во овие специфични корона услови. За првите девет месеци кредитирањето на банката порасна за 98 милиони евра во споредба со крајот на декември лани. Нето приходите од камати се одржуваат на високо ниво и се намалени за помалку од 900.000 евра и изнесуваат 44,1 милиони евра.

Втората приходната ставка остануваат провизиите и надоместоците. Од нив банката инкасирала нето износ од 8,9 милиони евра и тоа е за 1 милион евра послабо од истиот период лани. Иако мала по износ приходна ставка банката има пад и на останатите приходи од дејноста. Тие изнесуваат 3,5 милиони евра и се за 1,6 милиони евра пониски од истиот период минатата година. Генерално банката во овие услови бележи одмерено послаби резултати кои воопшто не се лоши ако се има во предвид глобално, регионално и национално состојбата во реалниот сектор.

Резервациите очекувано се најголема расходна ставка на страната на трошоците на банката. Тие изнесуваат 11,8 милиони евра за девет месеци и се за 2,1 милиони евра повисоки во споредба со истиот период лани. За да се долови контекстот мора да се истакне дека во овие девет месеци банката го зголемила кредитирањето за 98 милиони евра до износ од 1,18 милијарди евра.

Паралелно со тоа растат и вложувањата во државни хартии од вредност. Тие на крај на септември изнесуваат 186 милиони евра и се за 32 отсто повисоки во споредба со состојбата на крајот на 2019 година. Овие податоци доволно говорат за состојбата, потенцијалот, финансиската кондиција и капацитетот на оваа голема деловна банка.

Депозитите на клиентите на „Стопанска банка Скопје“ на крај на септември изнесуваат 1,3 милијарди евра и се за 30 милиони евра повисоки од крајот на претходната година.

Добивката на оваа банка за првите девет месеци годинава изнесува 23,1 милиони евра и во однос на лани бележи пад од 5 милиони евра.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Од недела директен лет Киев-Скопје-Киев: Ќе лета украинска компанија

Од недела директен лет Киев-Скопје-Киев: Ќе лета украинска компанија

Бесими: Добро е што има многу амандмани на предложениот буџет

Бесими: Добро е што има многу амандмани на предложениот буџет

Министерството за економија ќе ги испрати до Влада предлозите за недела како неработен ден

Министерството за економија ќе ги испрати до Влада предлозите за недела како неработен ден

И ВО КОВИД ПАНДЕМИЈА РАБОТОДАВАЧИТЕ МОРА ДА ИСПЛАТАТ К-15: За 2020 регресот за годишен одмор над 10.000 денари

И ВО КОВИД ПАНДЕМИЈА РАБОТОДАВАЧИТЕ МОРА ДА ИСПЛАТАТ К-15: За 2020 регресот за годишен одмор над 10.000 денари

Извршителите наплатиле од државата рекордни 22 милиони евра

Извршителите наплатиле од државата рекордни 22 милиони евра

Странските инвестиции повторно во минус, има ли плафон за цехот од кризата

Странските инвестиции повторно во минус, има ли плафон за цехот од кризата

Колку години ќе постат акционерите на најголемиот производител на сувомесно?

Колку години ќе постат акционерите на најголемиот производител на сувомесно?

КРИЗАТА ГО ЗЕМА ДАНОКОТ: Се намалил бројот на работници во индустријата

КРИЗАТА ГО ЗЕМА ДАНОКОТ: Се намалил бројот на работници во индустријата

Доларот паѓа, повеќе не е водечка валута во светот

Доларот паѓа, повеќе не е водечка валута во светот