01 Август, 2021
0.0211

Која компанија во „корона“ успеа да извезе вино вредно 9,5 милиони евра?

Објавено во: Економија 17 Ноември, 2020

Најголемата винарска визба „Тиквеш“ ги намалила финансиските расходи за 70 отсто и остварила нето добивка од 586.000 евра што е за 20 отсто помалку од лани. Овој финансиски резултат е постигнат во услови кога приходите од продажба се намалени за 2 милиони евра во однос на лани и изнесуваат 18,9 милиони евра. Важно да се истакне е дека во корона време „Тиквеш“ успеал да ги одржи пазарните позиции на странските пазари на кои продажбата е само 5 отсто пониска од лани

Најголемиот производител на вино, кавадаречки „Тиквеш“ за првите девет месеци годинава остварил 18,9 милиони евра приходи од продажба, што е за 10 отсто послаб резултат од истиот период лани, покажуваат официјалните податоци од билансот на успех на најпрочуената македонска компанија за производство на вина и ракија.

Во овој период на економски услови кои ги диктира корона кризата компанијата книжи пад на приходите на домашниот пазар и на странските пласмани. Дома приходите изнесуваат 9,4 милиони евра и се за 14 отсто пониски од лани, а во странство падот е само 5 отсто и приходите изнесуваат 9,5 милиони евра (и ова е охрабрувачка вест за сите инвеститори што значи дека „Тиквеш“ солидно ги одржува пазарните извозни позиции и во вакви вонредни услови на стопанисување).

Значаен пад во споредба со лани има кај оперативната добивка која на крај на септември годинава изнесува 879.000 евра и е за 42отсто пониска од истиот период лани. Падот на добивката го генерира нивото на трошоците за продаденипроизводи и услуги. Оваа трошковна ставка за првите девет месеци е 13,3 милиони евра што е за само 4 отсто помалку од лани. Значи на пад од продажбите од 2 милиони евра трошоците за продадени стоки се намалиле за 577.000 евра.  

Од расходните ставки во првите девет месеци најголеми се: трошоците за набавка на суровини и материјали и тие изнесуваат 6,5 милиони евра што е за 32 отсто помалку од истиот период лани. Услугите со карактер на материјални трошоци годинава пораснале за 3 отсто во однос на лани и изнесуваат 3 милиони евра, а „Тиквеш“ во овој период ги зголемил трошоците за вработените за 11 отсто во споредба со лани и тие сега изнесуваат 1,6 милиони евра.

Бруто добивката на друштвото за овој период е 5,6 милиони евра и е за 20 отсто пониска од лани. Во овој период финансиските расходи се намалени дури за 70 отсто и изнесуваат 144.000 евра. Нето добивката на најголемата винарска компанија изнесува 586.000 евра и тоа е за 20 отсто помалку од лани.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ПОРАСНА, АМА МАЛКУМИНА СЕ НАД НЕА - само 35 отсто вработени имаат повеќе од просекот

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ПОРАСНА, АМА МАЛКУМИНА СЕ НАД НЕА - само 35 отсто вработени имаат повеќе од просекот

Како „Макстил“ доби крилја? Профитот порасна за шест пати во споредба со лани!

Како „Макстил“ доби крилја? Профитот порасна за шест пати во споредба со лани!

На два месеци од отворањето на Ист Гејт Мол: Кои познати светски брендови доаѓаат во Македонија, освен H&M, Зара Хоум и Лидл?

На два месеци од отворањето на Ист Гејт Мол: Кои познати светски брендови доаѓаат во Македонија, освен H&M, Зара Хоум и Лидл?

ВЛАДАТА ДАВА 1,8 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ТУРИСТИЧКИ АГЕНЦИИ, РЕСТОРАНИ ЗА СВАДБИ И НОЌНИ КЛУБОВИ - само ако имаат еден вработен повеќе нема да ги враќаат парите

ВЛАДАТА ДАВА 1,8 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ТУРИСТИЧКИ АГЕНЦИИ, РЕСТОРАНИ ЗА СВАДБИ И НОЌНИ КЛУБОВИ - само ако имаат еден вработен повеќе нема да ги враќаат парите

КОНКУРЕНЦИЈА НА ПАЗАРОТ - Српски „Телеком“ влегува во земјава, ќе основа компанија која ќе се вика „Мтел“ и ќе нуди мобилна телефонија и интернет

КОНКУРЕНЦИЈА НА ПАЗАРОТ - Српски „Телеком“ влегува во земјава, ќе основа компанија која ќе се вика „Мтел“ и ќе нуди мобилна телефонија и интернет

TTK Банка оствари добивка од 40,6 милиони денари во првите 6 месеци од 2021 година

TTK Банка оствари добивка од 40,6 милиони денари во првите 6 месеци од 2021 година

„Стопанска банка Скопје“ гази јако! Ја зголеми добивката за 2,3 милиони евра, колку е профитот за пола година?

„Стопанска банка Скопје“ гази јако! Ја зголеми добивката за 2,3 милиони евра, колку е профитот за пола година?

НБРМ: Просечната каматна стапка на вкупните кредити во јуни се намали на 4,54 oтсто

НБРМ: Просечната каматна стапка на вкупните кредити во јуни се намали на 4,54 oтсто

МЖ ИНФРАСТРУКТУРА ВРАБОТУВА 30 ЛИЦА - директорот Локвенец вели: поради пензионирањето, ни требаат најмалку стотина

МЖ ИНФРАСТРУКТУРА ВРАБОТУВА 30 ЛИЦА - директорот Локвенец вели: поради пензионирањето, ни требаат најмалку стотина