КОЛКУ Е БЕЗБЕДНО ДА СЕ ЈАДЕ: Празници без свинско не бидува
Објавено во: Економија 30 Декември, 2018
Во цела земја речиси е утврдена „трихинелоза” кај дивите свињи, но не и кај домашните. Оттука доаѓаат и апелите од надлежните одгледувачите на свињи за домашна употреба грлата да ги колат во одобрени кланици каде ќе се изврши преглед на месото.
Пред неколку дена директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов кажа дека болеста не е откриена кај домашните свињи, како што е случајот во Србија.
Свинското месо сепак е неизбежно од празничната маса на скоро секое семејство.
Одгледувачите пак, како што велат нема да ги поскапат цените, бидејќи ако го направат тој потег нивното месо може да остане непродадено а граѓаните да се насочат кон узвозното замрзнато.
Групацијата на производители на месо до Владата пред два месеци поднесе барања за построга контрола на увозот и неговото декларирање, не само во продажба туку и во угостителските објекти.
* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2024 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.