20 Јуни, 2024
0.0268

Колку граѓани се откажале од македонското државјанство за една деценија?

Објавено во: Економија 09 Февруари, 2021

Добивај вести на Viber

Нешто повеќе од 14.000 граѓани во рок од една деценија се откажале од македонско државјанство за да се стекнат со државјанство на друга земја.

Од 2010 заклучно со 2020, на годишно ниво во просек од македонско државјанство се откажувале од 1.000 до 1.500 луѓе.  Во 2018 година најголем број граѓани се откажале, односно 1.621.

„Согласно Законот за државјанството на Република Северна Македонија во 2010 година  1.105 лица добиле отпуст од државјанство на Република Северна Македонија,  во 2011 година  1.063 лица добиле отпуст, во 2012 година  1.104 лица, во 2013 година  1.215,  во 2014 година  1.199 лица. Во текот на 2015 година 1.201 лице добило отпуст од државјанство на Република Северна Македонија, во 2016 година 1.476 лица, во 2017 година 1.526 лица, во 2018 година 1.621 лице, во 2019 година 1.326 лица и во 2020 година 1.240 лица добиле отпуст од државјанство на Република Северна Македонија. Државјаните на Република Северна  Македонија добиваат отпуст од државјанство со цел да се стекнат со државјанство на друга држава која  предвидела согласно со нивното национално законодавство, поседување само на едно државјанство“, одговараат од МВР.

Социологот Милева Ѓуровска вели дека овие бројки не се драматични и дека секоја држава си го уредува начинот на кој доделува државјанства.

„Тие бројки не се алармантни. Луѓето се иселиле, и се откажале од македонско државјанство за да стекнат друго државјанство. Тоа било услов и сметам дека никој не би се откажал од државјанство доколку тоа не било така, едноставно тоа е во прородата на човекот. Има држави кои тешко даваат државјанства, имаат критериуми, и не дозволуваат поседување на двојно државјанство. Сметам дека и Македонија треба да размислува во таа насока, да не дозволува поседување на повеќе од едно државјанство“, рече Ѓуровска.

Различни земји имаат различни правила за стекнување државјанство. Некои дозволуваат поседување два или три пасоши.  Германија е земја која инсистира на речиси ексклузивно државјанство. Странец по правило може да стане Германец ако се откаже или го загуби своето дотогашно државјанство. Последниве години голем број наши граѓани заминуваат во Германија, поради добриот стандард и можност за подобар живот. На први јануари 2019 година во Германија се регистрирани 102.052 македонски државјани, објави Евростат. Во Швајцарија во истиот период имало 66.629 наши државјани. Зад неа е Италија, каде што се регистрирани 63.561 македонски државјани.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ВОВЕДУВА ЦАРИНИ ЗА ЈАЈЦА И ОВЕС ОД УКРАИНА - веќе е достигнат лимитот

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ВОВЕДУВА ЦАРИНИ ЗА ЈАЈЦА И ОВЕС ОД УКРАИНА - веќе е достигнат лимитот

МТЕЛ ПРЕГОВАРА ЗА КУПУВАЊЕ НА ЛАЈКАМОБАЈЛ - фирмата ќерка на српски Телеком сака да го шири деловното работење на македонскиот пазар

МТЕЛ ПРЕГОВАРА ЗА КУПУВАЊЕ НА ЛАЈКАМОБАЈЛ - фирмата ќерка на српски Телеком сака да го шири деловното работење на македонскиот пазар

ФАКТОР АНАЛИЗА: Само модата никогаш не излегува од мода! Кои се омилените модни продавници во кои лани потрошивме над 134 милиони евра?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Само модата никогаш не излегува од мода! Кои се омилените модни продавници во кои лани потрошивме над 134 милиони евра?

Кина ги зголемува напорите да го изгради Шангај во силен меѓународен финансиски центар

Кина ги зголемува напорите да го изгради Шангај во силен меѓународен финансиски центар

ФАКТОР АНАЛИЗА: ЕВЕ КОЛКУ ЗАРАБОТИЛЕ ФИРМИТЕ ШТО ПРОИЗВЕДУВААТ ЛЕБ

ФАКТОР АНАЛИЗА: ЕВЕ КОЛКУ ЗАРАБОТИЛЕ ФИРМИТЕ ШТО ПРОИЗВЕДУВААТ ЛЕБ

БУГАРИЈА Е НАЈЛОША ВО ЕУ: Каде е Македонија со БДП во однос на ЕУ?

БУГАРИЈА Е НАЈЛОША ВО ЕУ: Каде е Македонија со БДП во однос на ЕУ?

ДОБРА ВЕСТ ЗА КВАЛИФИКУВАНИТЕ РАБОТНИЦИ: Германија ги олеснува процедурите

ДОБРА ВЕСТ ЗА КВАЛИФИКУВАНИТЕ РАБОТНИЦИ: Германија ги олеснува процедурите

ПОЛН КАПАЦИТЕТ ЌЕ ИМААТ ЗА ДВЕ ГОДИНИ: Држава во ЕУ почна да ископува ураниум

ПОЛН КАПАЦИТЕТ ЌЕ ИМААТ ЗА ДВЕ ГОДИНИ: Држава во ЕУ почна да ископува ураниум

ФАКТОР АНАЛИЗА: Во Македонија се прават милиони од експлозиви

ФАКТОР АНАЛИЗА: Во Македонија се прават милиони од експлозиви