01 Октомври, 2022
0.0343

Колку пари ќе заштедат превозниците преку „One stop shop“ на Табановце-Прешево

Објавено во: Економија 26 Август, 2019

Добивај вести на Viber

Околу осум милиони евра годишно е сумата која се предвидува да ја заштедат превозниците со заедничкото гранично управување и контроли кое стартуваше денеска на ГП  Табановце Прешево

Преку  ГП Табавноце лани поминале околу 200 000 камиони, што е една четвртина од вкупниот промет на товарни возила, а годинава очекувањата се тој број да се зголеми за 30 проценти и да достигне 260 000.

Претставниците на бизнис заедниците од двете држави порачаа дека единствената контрола со една испостава е прв чекор за поефикасен проток на стоки, крај на редиците камионите на овој фрекфентен граничен премин, зголемување  на конкурентноста. 

Извршната директорка на стопанската комора Билјана Пеева Ѓуриќ истакна дека по 27 години од воспоставуавње на границата се реализира ваков проект.

– Со воспоставуавње на заедничкото гранично управување на македонско-српската граница како и неодамна реализираните инфраструктурни инвестиции на самиот патен правец кој е дел од Коридорот 10, истиот станува дополнително атрактивен што значи зголемување на конкурентските предности на целиот регион, рече Пеева Ѓуриќ на пуштањето во употреба на проектот на која присуствуваа и премиерите на двете држави.

Граничната контрола на патничкиот сообраќај од Србија кон државава од сите надлежни органи на двете држави ќе се одвива на македонска територија на ГП Табановце. За влез од државава во Србија  контролата се реализира на ГП Прешево. Во товарниот сообраќај, пак, при движење од Србија кон државава контролите се на наша територија на Табановце, а при движење од кај нас кон српската држава на граничниот премин Прешево.

Можеби ќе ве интересира

Русија престана да испраќа гас во Италија

Русија престана да испраќа гас во Италија

ЛЕБОТ, БРАШНОТО И ПЕЦИВАТА ЌЕ ПОСКАПАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ 10 ОТСТО, Мелничарите: скапата струја и цените на берзите се превисоки

ЛЕБОТ, БРАШНОТО И ПЕЦИВАТА ЌЕ ПОСКАПАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ 10 ОТСТО, Мелничарите: скапата струја и цените на берзите се превисоки

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ГАСОВОДОТ ЌЕ ДОНЕСЕ СЛОБОДА ОД РУСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ЗАВИСНОСТ, уцената мора да престане

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ГАСОВОДОТ ЌЕ ДОНЕСЕ СЛОБОДА ОД РУСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ЗАВИСНОСТ, уцената мора да престане

ЕВРОСТАТ: ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ ПОСКАПЕА, најмногу житариците, семињата, овошјето и јајцата

ЕВРОСТАТ: ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ ПОСКАПЕА, најмногу житариците, семињата, овошјето и јајцата

Бектеши. Ако се оствари планот на ЕСМ струјата нема да поскапи, сепак треба да се штеди

Бектеши. Ако се оствари планот на ЕСМ струјата нема да поскапи, сепак треба да се штеди

СУДОТ ДОНЕСЕ РЕШЕНИЕ, ЛИДЛ ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОДИ: Мора да ги уништат сите, ги тужеше позната компанија

СУДОТ ДОНЕСЕ РЕШЕНИЕ, ЛИДЛ ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОДИ: Мора да ги уништат сите, ги тужеше позната компанија

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

ДЕНЕСКА ПРОТЕКУВА ГАС НИЗ ГРЧКО БУГАРСКИОТ ИНТЕРКОНЕКТОР, претседателите на балканските земји на отворањето

ДЕНЕСКА ПРОТЕКУВА ГАС НИЗ ГРЧКО БУГАРСКИОТ ИНТЕРКОНЕКТОР, претседателите на балканските земји на отворањето

КРИЗНАТА СОСТОЈБА ПРОДОЛЖУВА И ВО НАРЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦИ: Собранието изгласа продолжување на кризните состојби со струјата и парното

КРИЗНАТА СОСТОЈБА ПРОДОЛЖУВА И ВО НАРЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦИ: Собранието изгласа продолжување на кризните состојби со струјата и парното