17 Јануари, 2021
0.0207

Колку пари прави најголемата државна база на податоци?

Објавено во: Економија, Анализа 19 Октомври, 2018

Централниот регистaр на Македонија (ЦРМ) е најголемата и единствена релевантна база на податоци за сите правни лица во земјава. ЦРМ има 11 регистри за различни уписи и во многу случаи е единствена инстанца во државата која има релевантна информација која е корисна, а многу пати и пресудна при носење на деловни одлуки

Централниот регистар на Македонија (ЦРМ) е државна компанија која управува, ја одржува и надградува најголемата база на податоци во земјава. Таа води 11 регистри во кои се впишуваат деловни податоци за права и облигации и е од суштинско значење за целокупниот правен промет и за финансиското работење на сите правни лица во земјава. ЦРМ е единствената компанија од таков вид во земјава и едниствена која има монопол даден од државата и утврден со закони врз основа на кое ги врши сите свои дејности. ЦРМ е многу значајна, а во многу случаи и пресудна, за многу одлуки во бизнис заедницата затоа што располага и дава увид во податоци кои сите правни лица се обврзани да ги доставуваат. Увидот во тие податоци за секоја заинтересирана страна дава можност за носење на деловни одлуки.

ЦРМ лани остварил приходи од 5,38 милиони евра што е за 4,5 отсто поголем приход од оствареното во 2016 година. ЦРМ, според официјалната евиденција за тарифите, има регистар на повеќе од 80 услуги за кои напраќа од 70 до 100.000 денари во зависност од услугата што ја бара клиентот. ЦРМ има и бесплатни услуги, а тие се поврзани со електронска регистрација односно упис на основање на друштво. 
ЦРМ лани остварил добивка во износ од 651.600 евра што е солиден раст на профитот во споредба со 2016 година кога добивката била 363.000 евра. Според официјалните достапни податоци лани ЦРМ вработувал 294 лица и нивниот број е за 7 помал во споредба со 2016 година. 
ЦРМ има дирекција и регистрациска канцеларија во Скопје, а регистрациски канцеларии има во уште 28 градови во кои правните лица пријавуваат различни типови на податоци. ЦРМ води 11 регистри и во нив впишува најразлични видови на податоци. Најголеми регистри се трговскиот регистар и регистарот на годишни сметки кои се должи сите правни лица да ги доставуваат секоја година.

ЦРМ на својата веб страница секојдневно објавува најразлични видови на информации за правните субјекти кои ги доставуваат до нив правните лица. Тие информации при објавата се бесплатно достапни за сите заинтересирани страни. Една од главните општествени функции на ЦРМ е да ја подобри транспарентноста во македонската економија со тоа што голем обем на информации ги прави достапни за секоја заинтересирана страна без разлика дали е тоа бесплатно или се плаќа.

На веб страницата на ЦРМ не можат да се најдат податоци за менаџментот и друштвото од аспект на тоа кога е основано, каков тип на управување има едностепено или двостепено, кој е сопстевник на капиталот и колкава е основната главница. Но за пофалба е тоа што на бев страницата има можност за рекламација од клиент што не е честа пракса кај македонските државно поседувани друштва. 

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ИНТЕРВЈУ ХАЏИДИНЕВ: Никогаш досега не сме билe постабилни и со поголем потенцијал

ИНТЕРВЈУ ХАЏИДИНЕВ: Никогаш досега не сме билe постабилни и со поголем потенцијал

РАБОТЕЛЕ ЗА ПЛАТА ОД 2 ДЕНАРИ: Чевларска компанија од Штип толку плата им исплатила на работниците за септември

РАБОТЕЛЕ ЗА ПЛАТА ОД 2 ДЕНАРИ: Чевларска компанија од Штип толку плата им исплатила на работниците за септември

Пејпер Мил: Одлуката за прекин на работењето не беше лесна - за пет години инвестиравме 7 милиони евра во технологија, вработувања и развој на бизнисот

Пејпер Мил: Одлуката за прекин на работењето не беше лесна - за пет години инвестиравме 7 милиони евра во технологија, вработувања и развој на бизнисот

Енергетска заедница: „Договорот помеѓу Макпетрол АД Скопје и Северна Македонија се приближува до целосна имплементација“

Енергетска заедница: „Договорот помеѓу Макпетрол АД Скопје и Северна Македонија се приближува до целосна имплементација“

Бил Гејтс купил земјиште во 18 американски држави

Бил Гејтс купил земјиште во 18 американски држави

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЕКОНОМИЈА ЌЕ ГО ПОВЛЕЧЕ ЗАКОНОТ ЗА МИНЕРАЛНИ СУРОВИНИ - тој ќе се доработува

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЕКОНОМИЈА ЌЕ ГО ПОВЛЕЧЕ ЗАКОНОТ ЗА МИНЕРАЛНИ СУРОВИНИ - тој ќе се доработува

Врнежите направија застој во Суводол: РЕК Битола работи со еден блок, надлежните тврдат дека системот е стабилен

Врнежите направија застој во Суводол: РЕК Битола работи со еден блок, надлежните тврдат дека системот е стабилен

Фатмир Битиќи: Физибилити студија и за Македонски железници - Транспорт и ТЕЦ Осломеј

Фатмир Битиќи: Физибилити студија и за Македонски железници - Транспорт и ТЕЦ Осломеј

То Вима: Извонредна енергетска соработка помеѓу Атина и Скопје

То Вима: Извонредна енергетска соработка помеѓу Атина и Скопје