24 Јуни, 2024
0.0297

КОЛКУ ТРЕБА ДА РАБОТИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА ЗА ПЕНЗИЈА ОД 1.500 ЕВРА? Овие занимања носат највисок приход

Објавено во: Економија 11 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Квалитетот на животот, високите плати и потребата од работници - сето тоа досега убеди милиони странци да одат да живеат во Германија. Имајќи предвид дека луѓето често се одлучуваат за целосно мигрирање, вреди да се погледне како функционира пензискиот систем во оваа земја.

Една од најпопуларните дестинации кога е работата во прашање е Германија. Високите плати и организираниот систем е она што најмногу го привлекува нашиот народ во оваа западна земја, а за многумина меѓу причините е и висината на пензиите.

Обично зависи од различни фактори и е индивидуално. Но, постојат кариери кои заработуваат многу пари во пензија. Тоа се претежно оние кои порано имаат добар саат, затоа што секој што бил добро платен во текот на работниот век може да очекува и на старост да биде во добра финансиска состојба.

Одење на работа во Германија - популарни индустрии

Пазарот на трудот во Германија е многу зависен од странски работници. Слободни работни места може да се најдат буквално во секоја индустрија. Покрај тоа, можете да сметате на вработување за време на сезонскиот период, како и по неговото завршување.

Се препорачува вработување да се бара во помалите градови, поради пониските трошоци за живот и поголемата побарувачка за работници.

Некои од најчестите занимања што ги избираат луѓето кои доаѓаат да живеат во Германија се:

Негувател на стари лица

Медицински работник (медицинска сестра)

Персонал во ресторан/хотел

Работа во магацин

Механичар / инженер

Градежен работник

Водоводџија

Електричар

Услови за пензионирање

Како прво, за да имате право на германска пензија, треба да живеете и работите во Германија најмалку пет години. Ова е важно за странците кои имигрираат во земјата - како што се Србите. Секако, ако се пензионирате по пет години работа во Германија, во тој случај тоа ќе биде многу мало. На пример, ако некој работел во Германија пет години за просечна плата од 2.600 евра, секој месец ќе добива околу 180 евра. Секако, колку е поголема платата, толку се и придонесите за пензиско осигурување, а тоа значи и повисока пензија во староста.

Она што влијае на висината на пензијата е, пред сè, бројот на години во кои придонесувате, односно работите, потоа нивото на просечниот приход, видот на пристап до пензијата, бројот на надоместоци за невработеност, тешкотиите во работата. .

Значи, колку подолго работите во Германија и колку е поголема вашата просечна заработка во текот на работниот век, толку поголема ќе биде вашата пензија. Но, повеќе поени за плата, а со тоа и повеќе пари во пензија, може да се добијат и за одгледување деца и особено напорна работа.

Што се однесува до старосната граница, на ова прашање нема јасен одговор. Ова се должи на фактот што возраста за пензионирање во Германија е класифицирана според годината на раѓање. Така, на пример: Германската влада најавува дека од 2031 година старосната граница за пензионирање ќе биде стандардизирана и ќе биде 67 години за жени и мажи. Во моментов старосната граница е 64 години и 11 месеци, а секоја година се зголемува за еден месец за да се наполни 67 години (сличен модел како во Србија за жени).

Доколку работите до крајот на работниот век (вкупно 45 години), секако ќе добиете и целосна пензија.

А колку е саатницата во Германија?

Според последните пресметки, бруто саатницата за работна недела од 37,7 часа не смее да падне под 22 евра, пренесуваат германските медиуми, пренесува Курир.

Доколку оваа сума ја заработите во текот на една година, таа ќе одговара на бруто годишна плата од околу 41.550 евра. Со ваква заработка, на сегашната пензиска скала, по 45 години работа, би добиле пензија од околу 1.538 евра бруто, колку што е просечната пензија во оваа држава со овие години стаж. Што се однесува до минималната пензија во Германија, таа не е утврдена со закон, но според медиумите, експертите од „German Pension Insurance“ кон крајот на минатата година изјавиле дека минималната пензија во оваа земја е нешто помала од 600 евра, пишува Мондо.

Затоа, пензија од 1.538 евра е доволна за добро да се живее во старост, пишува овој весник.

Но, ситуацијата е поинаква за луѓето кои моментално земаат минимална саатница нешто повеќе од 12 евра. По 45 години придонеси, ќе добиете скромна пензија од 870 евра, што не се смета за добра пензија, пишуваат германските медиуми.

Слично мислење има и германското пензиско осигурување. Според тоа, сите луѓе во Германија кои примаат бруто пензија помала од 1.200 евра се сметаат за загрозени од сиромаштија.

За да добијат месечна пензија од 1.000 евра, вработените со полно работно време треба да заработуваат бруто од околу 2.800 евра месечно за 40 години.

Оние кои сакаат да земат нешто повисока пензија од 1.200 евра мора да земаат месечна плата од околу 3.400 евра за 40 години, пишува Курир.

Сепак, наведените бројки се само насоки кои се одредуваат врз основа на стандардни претпоставки. Тие не ја отсликуваат точно реалноста, особено ако се земе предвид дека не постои човек на овој свет кој го има потполно истиот животен пат, па затоа нема исти работни часови во текот на целиот свој живот.

Дополнително, во последно време, кое го одбележаа скокови на цените, скокнаа и платите, па ќе се зголемат и пензиите.

На пример, според претходните информации, беше најавено дека германските пензии од 1 јули ќе бидат зголемени за 4,57 отсто. Граѓаните кои се пензионирале пред април требало да добијат покачување на почетокот на јуни. Новите пензионери од април наваму кон крајот на јули може да очекуваат повисока пензија.

Во моментов, околу 400.000 граѓани на Србија имаат право на целосна пензија поради меѓудржавниот договор потпишан во 1969 година, кој сè уште е во сила.


Професии и работни места со највисоки пензиски права во пензија

Државен службеник

Лекарите

адвокатите

Пилоти

МенаџеротМожеби ќе ве интересира

„Европа ги прави работите поинаку“: германскиот министер за економија во Пекинг за царините на ЕУ

„Европа ги прави работите поинаку“: германскиот министер за економија во Пекинг за царините на ЕУ

Светот доби нова број еден највредна компанија, за еден месец ги мина Google и Microsoft

Светот доби нова број еден највредна компанија, за еден месец ги мина Google и Microsoft

Чаушевски: Во Албанија и Црна Гора има голем број туристи кои се спасуваат од жештини, затоа им падна системот

Чаушевски: Во Албанија и Црна Гора има голем број туристи кои се спасуваат од жештини, затоа им падна системот

„Активирани се сите механизим за да нема домино ефект кај нас“: Бислимовски вели ова е доказ за „испреплетеноста на системот“

„Активирани се сите механизим за да нема домино ефект кај нас“: Бислимовски вели ова е доказ за „испреплетеноста на системот“

ОГРОМЕН КОЛАПС НА СНАБДУВАЊЕТО СО ЕНЕРГИЈА ВО РЕГИОНОТ: речиси цела Црна Гора е без струја, но и делови од Хрватска и Босна и Херцеговина

ОГРОМЕН КОЛАПС НА СНАБДУВАЊЕТО СО ЕНЕРГИЈА ВО РЕГИОНОТ: речиси цела Црна Гора е без струја, но и делови од Хрватска и Босна и Херцеговина

ЕКОНОМСКИ БЕНЕФИТ: Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

ЕКОНОМСКИ БЕНЕФИТ: Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ ВО ЦРНА ГОРА ПОРАСНАЛЕ: Зошто инвестициите се намалени?

ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ ВО ЦРНА ГОРА ПОРАСНАЛЕ: Зошто инвестициите се намалени?

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск