01 Октомври, 2022
0.0311

Конечно се огласи и второстепената комисија - Иловица нема да се гради

Објавено во: Економија 30 Септември, 2019

Добивај вести на Viber

Државната второстепена комисија веќе го даде долгоочекуваниот одговор - ја одби жалбата на канадската Еуромакс Рисорсис, со што оваа компанија дефинитвно не доби дозвола за експлоатација на руда во рудникот Иловица-Штука. 

Со тоа станува јасно дека рудникот нема да се гради. Но, тоа ја наметнува сериозната опасност државава да добие тужба на милионски износ од концесионерот Еуромкакс Рисорсис дефинитивно ги изгуби шансите да го гради рудникот Иловица-Штука, што е потврдено и од последната инстанца, второстепената Државна комисија. 

Од Еуромакс Рисорсис за Фактор потврдија дека веќе го добиле решението со кое нивната жалба е одбиена од Комисијата, но во овој момент, велат многу е рано да кажат дали ќе тужат и кои ќе бидат нивните идни чекори.

„Ги анализираме деталите изнесени во Решението, како и импликациите кои ќе произлезат од истото. Во овој момент, е многу рано да се произнесеме која ќе биде нашата одлука за понатамошните наши чекори, кои ќе бидат преземени. Поради тоа, не сакаме да даваме дополнителни коментари во врска со ова. Меѓутоа, во догледно време, откако ќе биде донесе конечна одлука, ќе бидете известени за нашите идни чекори“, велат за Фактор од Еуромакс Рисорсис.

Спред неофицијалните сознанија на Фактор, канадската компанија нема да избрзува со тужба, туку најверојатно ќе се обиде претходно да ги искористи сите други алатки што и стојат на располагање. Нашите информации говорат и дека постои правен тим кој треба да даде мислење што понатаму, во рокот кој законски ќе им стои на располагање.

Но доколку другите чекори не вродат плод, тужбата би била логичен исход. Колку таа ќе тежи, засега не може да се шпекулира, но сигурно дека ќе биде на милионски износ, со оглед што компанијата во рудникот планираше да вложи околу 340 милиони евра.

А иако крајниот рок беше 25 месецов, Државната комисија „пресекла“ многу порано, па на концесионерот Еуромакс Рисорсис уште на петти септември му ја одбила жалбата, која компанијата ја поднесе бидејќи не доби дозвола за експлоатација на руда.

Од Министерството за економија за Фактор ги потврдија овие информации.

„Постапувајќи по Жалбата против Решението за одбивање на барањето за издавање на дозвола за експлоатација, второстепениот орган донесе Решение од петти септември 2019 година, со кое се одбива Жалбата како неоснована“, потенцираат од Економија.

Од Економија за Фактор тврдат дека „до овој момент, не е пристигната било каков вид на тужба од овој субјект“, односно од компанијата Еуромакс Рисорсис. 


Можеби ќе ве интересира

ЛЕБОТ, БРАШНОТО И ПЕЦИВАТА ЌЕ ПОСКАПАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ 10 ОТСТО, Мелничарите: скапата струја и цените на берзите се превисоки

ЛЕБОТ, БРАШНОТО И ПЕЦИВАТА ЌЕ ПОСКАПАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ 10 ОТСТО, Мелничарите: скапата струја и цените на берзите се превисоки

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ГАСОВОДОТ ЌЕ ДОНЕСЕ СЛОБОДА ОД РУСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ЗАВИСНОСТ, уцената мора да престане

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ГАСОВОДОТ ЌЕ ДОНЕСЕ СЛОБОДА ОД РУСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ЗАВИСНОСТ, уцената мора да престане

ЕВРОСТАТ: ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ ПОСКАПЕА, најмногу житариците, семињата, овошјето и јајцата

ЕВРОСТАТ: ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ ПОСКАПЕА, најмногу житариците, семињата, овошјето и јајцата

Бектеши. Ако се оствари планот на ЕСМ струјата нема да поскапи, сепак треба да се штеди

Бектеши. Ако се оствари планот на ЕСМ струјата нема да поскапи, сепак треба да се штеди

СУДОТ ДОНЕСЕ РЕШЕНИЕ, ЛИДЛ ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОДИ: Мора да ги уништат сите, ги тужеше позната компанија

СУДОТ ДОНЕСЕ РЕШЕНИЕ, ЛИДЛ ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОДИ: Мора да ги уништат сите, ги тужеше позната компанија

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

ДЕНЕСКА ПРОТЕКУВА ГАС НИЗ ГРЧКО БУГАРСКИОТ ИНТЕРКОНЕКТОР, претседателите на балканските земји на отворањето

ДЕНЕСКА ПРОТЕКУВА ГАС НИЗ ГРЧКО БУГАРСКИОТ ИНТЕРКОНЕКТОР, претседателите на балканските земји на отворањето

КРИЗНАТА СОСТОЈБА ПРОДОЛЖУВА И ВО НАРЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦИ: Собранието изгласа продолжување на кризните состојби со струјата и парното

КРИЗНАТА СОСТОЈБА ПРОДОЛЖУВА И ВО НАРЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦИ: Собранието изгласа продолжување на кризните состојби со струјата и парното

ВОЈНА СО КИНА ЕКОНОМСКИ ЌЕ ЈА УНИШТИ АМЕРИКА, КАКО ЌЕ ИЗГЛЕДА СВЕТОТ ВО 2023? Најпознатиот геополитички експерт открива детали

ВОЈНА СО КИНА ЕКОНОМСКИ ЌЕ ЈА УНИШТИ АМЕРИКА, КАКО ЌЕ ИЗГЛЕДА СВЕТОТ ВО 2023? Најпознатиот геополитички експерт открива детали