05 Декември, 2021
0.0215

Косовците можат најмногу, а Македонците и Црногорците најмалку си дозволуваат еднонеделен одмор

Објавено во: Економија 08 Август, 2021

Одморите не се достапни за половина граѓани на Црна Гора, тврди студија за Балкански барометар за 2021 година.

Се чини дека граѓаните на Косово има најмал проблем да си дозволат една недела одмор затоа што само 11 проценти од испитаниците одговориле дека одморот е недостапен за нив.

На прашањето дали домаќинствата имаат проблеми со обезбедувањето одмор далеку од дома барем за една недела, 50 отсто од испитаниците во Црна Гора дадоа потврден одговор.

Ова е највисок процент меѓу шесте земји на Западен Балкан каде што се одржа годишната студија нарачана од Советот за регионална соработка . Анкетата зафаќа 6000 граѓани од регионот.

Една третина од граѓаните на Босна и Херцеговина не можат да си дозволат една недела одмор - 33 проценти, 37 проценти од граѓаните во Србија, 39 проценти во Албанија и 45 проценти на Северна Македонија, исто така, рекле дека немаат можност за одмор од 7 дена, се вели во студијата.

За разлика од сите други земји во регионот, 17 отсто од испитаниците во Србија велат воопшто ниту сакаат сакаат да заминат на одмор.

Конкретно за Црна Гора, ова е значително влошување во споредба со 2018 година, на пример, кога 38% од граѓаните одговориле дека не можат да си дозволат една недела одмор надвор од домот.

На прашањето дали домаќинството добило пари или каква било друга помош од странство, само 15% на испитаниците од Црна Гора одговориле „да“. Најмала помош од странство е примена во Србија (12%), со највисока оценка е Косово од 28%, според истражувањето.


Можеби ќе ве интересира

НЕ САМО ЗАМРЗНУВАЊЕ НА ЦЕНАТА НА БРАШНОТО, ЗЕЈТИНОТ, МЛЕКОТО...ЛИСТАТА МОЖЕ ДА СЕ ПРОШИРИ: Министерот Бектеши со ваква најава

НЕ САМО ЗАМРЗНУВАЊЕ НА ЦЕНАТА НА БРАШНОТО, ЗЕЈТИНОТ, МЛЕКОТО...ЛИСТАТА МОЖЕ ДА СЕ ПРОШИРИ: Министерот Бектеши со ваква најава

ПРОФУНКЦИОНИРАЊЕТО ТЕЦ НЕГОТИНО ЌЕ БИДЕ ПОЕФТИНО ОД УВОЗОТ НА СТРУЈА: „Златната резерва” ТЕЦ „Неготино” може да ја спаси земјава од мрак

ПРОФУНКЦИОНИРАЊЕТО ТЕЦ НЕГОТИНО ЌЕ БИДЕ ПОЕФТИНО ОД УВОЗОТ НА СТРУЈА: „Златната резерва” ТЕЦ „Неготино” може да ја спаси земјава од мрак

ЗА ПРВ ПАТ ЗАЕДНИЧКИ НАСТАП НА ФИРМИТЕ ОД РЕГИОНОТ

ЗА ПРВ ПАТ ЗАЕДНИЧКИ НАСТАП НА ФИРМИТЕ ОД РЕГИОНОТ

ВЛАДАТА ГИ ЗАМРЗНА ЦЕНИТЕ: Еве на кои производи

ВЛАДАТА ГИ ЗАМРЗНА ЦЕНИТЕ: Еве на кои производи

СРЕДБА СО СТРАНСКИ ДОНАТОРИ: ФИТР догодина прави хибриден Инвестициски фонд од 27 милиони евра

СРЕДБА СО СТРАНСКИ ДОНАТОРИ: ФИТР догодина прави хибриден Инвестициски фонд од 27 милиони евра

ОЧАЕН КВАРТАЛ ЗА СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ: Како ќе заврши годината?

ОЧАЕН КВАРТАЛ ЗА СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ: Како ќе заврши годината?

Што поголем број граѓани да работат од дома, порачаа властите во Швајцарија

Што поголем број граѓани да работат од дома, порачаа властите во Швајцарија

ТОЧНО НА 12.12 ВО 12.12 ЧАСОТ - протест на Синдикатот за неработната недела и минимална плата од 18 илјади денари

ТОЧНО НА 12.12 ВО 12.12 ЧАСОТ - протест на Синдикатот за неработната недела и минимална плата од 18 илјади денари

Бектеши најави замрзнување на цените на основните продукти

Бектеши најави замрзнување на цените на основните продукти