21 Март, 2023
0.0244

Кси ги повика политичките партии да го насочат курсот кон модернизација, предлага Глобална цивилизациска иницијатива

Објавено во: Економија 17 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Кси Џинпинг, генерален секретар на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина (КПК) и кинески претседател, присуствува на состанокот на високо ниво на КПК во дијалог со светските политички партии преку видео-врска и го одржува главното обраќање во Пекинг, главниот град на Кина, на 15 март , 2023. 

Кинескиот претседател Си Џинпинг, исто така генерален секретар на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина (КПК), ги повика светските политички партии тесно да го интегрираат сопствениот развој со нивните национални пориви за модернизација, за континуирано управување со курсот и психо-физичката сила за модернизација.

Кси ги даде забелешките додека го одржа главниот говор во средата на церемонијата на отворање на состанокот на високо ниво на КПК во дијалог со светските политички партии преку видео врска.

ОДГОВОРНОСТ НА ПОЛИТИЧКИТЕ ПАРТИИ

Кси во својот главен говор истакна дека во денешниот свет се испреплетуваат повеќе предизвици и кризи, а процесот на модернизација на човештвото повторно стигна до нов крстопат на историјата.

Политичките партии, како важна сила што управува и го води процесот на модернизација, се должни да одговорат на прашањата како „каква модернизација ни треба и како можеме да ја постигнеме“, рече тој.

Кинескиот претседател ги повика политичките партии да го стават народот на прво место и да обезбедат модернизацијата да биде насочена кон луѓето.

Тој, исто така, повика на почитување на принципот на независност и истражување на разновидни патишта кон модернизација.

„За секоја земја да постигне модернизација, не само што треба да ги следи општите закони кои го регулираат процесот, туку што е уште поважно, да ги земе предвид сопствените национални услови и уникатни карактеристики“, рече Кси.

„Модернизацијата не паѓа автоматски во нашиот скут, таа е резултат на напорна работа со силна историска иницијатива“, рече тој, нагласувајќи дека политичките партии треба тесно да го интегрираат сопствениот развој со нивните национални пориви за модернизација, за постојано да го насочуваат курсот.

КИНЕСКИ ПАТ ДО МОДЕРНИЗАЦИЈАТА

Дваесеттиот национален конгрес на КПК предложи унапредување на кинеската нација на сите фронтови преку кинескиот пат кон модернизација.

Зборувајќи за кинескиот пат кон модернизација, Кси рече дека тој е вкоренет во националните услови на Кина и исто така се потпира на искуството на другите земји; дава корист за кинескиот народ, а исто така го унапредува заедничкиот развој на светот.

КПК ќе продолжи да ја штити меѓународната правичност и правда и да ги промовира светскиот мир и стабилност, рече тој.

Во стремежот кон кинеската модернизација, земјата нема ниту да чекори по патот на колонизацијата и грабежот, ниту по кривиот пат што го тргнаа некои земји за да бараат хегемонија откако ќе зајакнат, рече Кси, истакнувајќи дека она што Кина го следи е вистинскиот пат на мирен развој.

ГЛОБАЛНА ЦИВИЛИЗАЦИСКА ИНИЦИЈАТИВА

Во своето главно обраќање, Кси ја предложи Иницијативата за глобална цивилизација.

Според иницијативата, Кси повика на почитување на различноста на цивилизациите, застапувајќи ги заедничките вредности на човештвото, високо ценејќи го наследството и иновациите на цивилизациите и заеднички застапувајќи се за силна меѓународна размена и соработка меѓу луѓето.

Јужноафриканскиот претседател Сирил Рамафоса, исто така претседател на Африканскиот национален конгрес, и 11 други лидери на политички партии и политички организации, исто така, се обратија на дијалогот. Тие зборуваа за предлозите на Кси во главниот говор и ја изразија својата подготвеност да работат со КПК за да играат водечка и движечка улога во процесот на модернизација.

„Целосно се согласуваме со четирите предлози изнесени од кинескиот претседател Кси во Иницијативата за глобална цивилизација“, рече Рамафоса, велејќи дека иницијативата е од витално значење за светот денес.

Настанот, на тема „Патот кон модернизација: одговорност на политичките партии“, собра повеќе од 500 лидери на политички партии и политички организации од повеќе од 150 земји.

Кси Џинпинг, генерален секретар на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина (КПК) и кинески претседател, присуствува на состанокот на високо ниво на КПК во дијалог со светските политички партии преку видео-врска и го одржува главното обраќање во Пекинг, главниот град на Кина, на 15 март , 2023.

Кси Џинпинг, генерален секретар на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина (КПК) и кинески претседател, присуствува на состанокот на високо ниво на КПК во дијалог со светските политички партии преку видео-врска и го одржува главното обраќање во Пекинг, главниот град на Кина, на 1 март


Можеби ќе ве интересира

ГАЗДИТЕ АКО ТРЕБА ЌЕ ГРАДАТ И ИНТЕРНАТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ ОД СТРАНСТВО, САМО ДА ДОЈДАТ - Ангел Димитров кажа од каде може да се увезе работна сила

ГАЗДИТЕ АКО ТРЕБА ЌЕ ГРАДАТ И ИНТЕРНАТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ ОД СТРАНСТВО, САМО ДА ДОЈДАТ - Ангел Димитров кажа од каде може да се увезе работна сила

Расте цената на златото, допрва ќе има побарувачка

Расте цената на златото, допрва ќе има побарувачка

Угостител од Истра не може да најде готвачи и келнери, платите се до 2.000 евра

Угостител од Истра не може да најде готвачи и келнери, платите се до 2.000 евра

КОГА НАЈАВА ЗА ОТКАЗ ДОБИВАШ ПРЕКУ ПОРАКА - првиот човек на „Амазон“ најави уште 9.000 отпуштања

КОГА НАЈАВА ЗА ОТКАЗ ДОБИВАШ ПРЕКУ ПОРАКА - првиот човек на „Амазон“ најави уште 9.000 отпуштања

КОЛКАВИ МЕСЕЧНИ ПАУШАЛИ ЌЕ ДОБИВААТ ДИРЕКТОРИТЕ ВО „ТЕТЕКС“ - компанијата ги објави бројките, има и мали промени во Одборот

КОЛКАВИ МЕСЕЧНИ ПАУШАЛИ ЌЕ ДОБИВААТ ДИРЕКТОРИТЕ ВО „ТЕТЕКС“ - компанијата ги објави бројките, има и мали промени во Одборот

ГЛАВЕН ДОБАВУВАЧ НА НАФТА ВО КИНА: Не е Саудиска Арабија, туку Русија

ГЛАВЕН ДОБАВУВАЧ НА НАФТА ВО КИНА: Не е Саудиска Арабија, туку Русија

КАКВА ПАЗАРНА ЕКОНОМИЈА САКАМЕ?

КАКВА ПАЗАРНА ЕКОНОМИЈА САКАМЕ?

АД Железници го доби осмиот директор за пет години

АД Железници го доби осмиот директор за пет години

Ковачевски: Нема да се враќаат пари од субвенционираната струја, договорот беше џентлменски

Ковачевски: Нема да се враќаат пари од субвенционираната струја, договорот беше џентлменски