ИТНО ПОВЛЕЧЕН ЕДЕН ПРОИЗВОД ОД СРБИЈА ВО СОСЕДСТВОТО: Постои ризик од труење со храна
Објавено во: Економија 22 Октомври, 2024
Мелениот цимет кој пристигна од Србија е повлечен од хрватскиот пазар, објави RASFF, европскиот систем за брзо предупредување и информации за храна. Причината е зголемената концентрација на бактеријата Bacillus cereus.
Во примерокот мелен цимет, кој како дел од официјалната контрола на хрватскиот пазар, се наведува на порталот РАСФФ, пронајдени се патогени микроорганизми - бактерија Bacillus cereus во концентрација од 4800 CFU/g, во однос на дозволената до до 1000 CFU/Mr.
Производот наводно е повлечен од пазарот. Според веб-страницата Stethoscope, труењето со храна предизвикано од Bacillus cereus може да дојде во две форми, во зависност од тоа кој токсин е на дело: дијареален токсин предизвикува дијареа, а еметичен токсин предизвикува повраќање.
Инаку, како што се додава, спорите на Bacillus cereus се наоѓаат во прашина, на земја, на површината на овошјето и зеленчукот.
- Лесно можат да ја контаминираат сировата храна и со доволно време и соодветна температура ќе се размножуваат во голем број. Ризична храна се оризот, месото, млекото, компирот – се наведува на веб-страницата.
Фактори кои најчесто доведуваат до ширење и размножување на микроорганизмите во храната се несоодветната хигиена на рацете, површините и садовите за подготовка на храната, несоодветната термичка обработка и складирањето на храната.