03 Март, 2024
0.0258

Квасец бизнис: продажбата помала, но профитот расте!

Објавено во: Економија 23 Март, 2017

Добивај вести на Viber

Битолската фабрика за квасец и алкохол лани остварила добивка од 17,7 милиони денари (околу 300.000 евра) или за 100.000 евра повеќе од 2015 година,покажуваат официјалните податоци од билансите на оваа битолска компанија единствена по својата дејност во Република Македонија, објавени на интернет страницата на Македонската берза.

Продажбата помала, но профитот расте

Податоците од билансите покажуваат дека битолската Квасара лани, во услови на пониски приходи од продажба успеала да ја зголеми својата оперативна добивка, нето добивката, но и сеопфатната добивка. Приходите од продажба лани биле на ниво од 459,3 милиони денари односно за 23 милиони денари пониски од 2015 година. Лани оваа компанија бележи пад на приходите од продажба на квасец и чист алкохол за 5 отсто во однос на 2015 година. Но и покрај тоа заради намалувањето на приходите фирмата успеала во крајна линија да ја зголеми својата добивка во однос на профитот остварен во 2015 година. 

Најзначајни намалувања се остварени кај ставката останати оперативни расходи и тие се донесени на ниво ов 106,9 милиони денари што е намалување на 25 милиони денари во однос на 2015 година. Не толку големо, но значајно, намалување има и кај расходите за потрошени материјали и ситен инвентар. Тие лани биле на ниво од 232,2 милиони денари што е за 6 милиони денари помалку од 2015 година. Оперативната добивка на компанијата лани е 21,9 милиони денари и е за 50.000 евра повисока од 2015 година. Нето добивката е на ниво од 16,4 милиони денари и е за 2,5 милиони денари повисока од 2015 година, а сеопфатната добивка е 17,7 милиони денари.

Кај билансот на состојба евидентно е дека компанијата ги намалила побарувањата од купувачи, но истовремено ја зголемила значајно и кредитната изложеност. Ланската година ја завршиле со 130,7 милиони денари побарувања од купувачи. Нивото на кредитно задолжување е зголемено за 56,2 милиони денари што е зголемување за повеќе од 100 отсто во однос на 2015 година кога немало кратокорочни кредити, а долгорочните биле на ниво од 48,8 милиони денари.

Акцијата на оваа компанија се тргува на подсегментот „Слободен пазар“ кој е дел од Редовниот пазар. Компанијата има издадено 12.500 акции, а во период од една година се истргувани 189 акции во ценовна маргина од 8.600 денари до 9.138 денари за акција. Во оваа компанија нема ниту еден акционер што поседува над 5 отсто од акциите. Во структурата има 277 домашни физички лица кои поседуваат 97,2 отсто од акциите со право на глас. 

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

НОВ НАПРЕДОК НА ИСТОКОТ - Кинеските авиони „COMAC“ започнаа демонстративни летови во Југоисточна Азија

НОВ НАПРЕДОК НА ИСТОКОТ - Кинеските авиони „COMAC“ започнаа демонстративни летови во Југоисточна Азија

ОД 5 МАРТ СОСЕДИТЕ ДОБИВААТ БРОЈ ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН - еве како можат да се пријават заинтересираните?

ОД 5 МАРТ СОСЕДИТЕ ДОБИВААТ БРОЈ ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН - еве како можат да се пријават заинтересираните?

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И ГАСОТ ВО ГЕРМАНИЈА ДУПЛИРАНИ: поради намалените испораки од Русија просечно домаќинство троши над 5.00 евра за енергија

ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И ГАСОТ ВО ГЕРМАНИЈА ДУПЛИРАНИ: поради намалените испораки од Русија просечно домаќинство троши над 5.00 евра за енергија

НАГРАДА ЗА ХРВАТСКИТЕ ПОШТАРИ: Ќе добијат по 1.200 евра

НАГРАДА ЗА ХРВАТСКИТЕ ПОШТАРИ: Ќе добијат по 1.200 евра

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година