18 Јуни, 2019
0.0251

Лабораторија од Германија ја демантираше претпоставката за ГМО во кочански ориз

Објавено во: Агробизнис 19 Септември, 2018

Суперанализите на две мостри кои беа испратени на лабораториска проверка во Германија се покажаа како негативни, со што се демантираат наодите на Дрѓавниот инспекторат за земјоделство дека е можно ГМО во ориз во Кочани. Откако ситуацијата се смири, производителите велат дека нема да има претрпени штети од ова недоразбирање.

Сепак, Агенцијата за храна и ветеринарство изрече казна за операторот кај кого беше пронајден сомнителниот ориз, бидејќи тој не побарал да се направи суперанализа, така што парите за казната нема да му бидат вратени.

Во минатото исто така имаше наоди дека можеби постои ГМО во примерок пченка за пуканки, но и тој случај не беше потврден од суперанализата на лабораторија во странство. Така, до сега имало само сомнение но не и потврда.

АХВ минатиот месец до Владата достави предлог-правилник  за ГМО храна, кој доколку се усвои ќе се дозволи продажба на храна со минимални модификации.


Можеби ќе ве интересира

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот