22 Април, 2018
0.1394

Лагард од ММФ - Биткоинот ќе мора да го регулираме

Објавено во: Финансии 13 Февруари, 2018

Биткоинот се повеќе е главна тема меѓу финансиските институции кои отворено се залагаат за негово поголемо владино регулирање со цел да не се предизвикаат големи потреси на пазарите на капитал. Кристин Лагард, директорката на Меѓународниот монетарен фонд истакна дека е само прашање на време кога ќе почне да се применува владина регулација врз употребата на криптовалутите. 

„Тоа е неизбежно, јасно е дека станува збор за област во која ни треба интернационална регулација и супервизија бидејќи постојат можности и за темнии активности со криптовалутите“ изјави Лагард за американската ТВ мрежа CNN. 

ММФ активно работи за дигиталните валути да се спречи да се користат за перење пари и финансирање тероризам, открива Лагард. Според неа регулаторите треба да се фокусираат на активностите, а помалку на субјектите. 

Министерствата за финансии и централните банки на многу земји ширум светот подготвуваат исто така строги регулаторни правила за доменот на криптовалутите при што се забранува користење на биткоинот или слични технолошки средства за вообичаениот платен промет на резидентите.
Исто се водат и истраги за пирамидални измами со почетните јавни крипто понуди, а повеќе берзи за размена на криптовалути во Азија се затворени и забрането е понатамошно тргување.
Х.С.

Можеби ќе ве интересира

МИКРОФОНОТ ГО ЗАМЕНИ СО НИВА: Од пејач на „Бијело дугме“ до одгледувач на лешници

МИКРОФОНОТ ГО ЗАМЕНИ СО НИВА: Од пејач на „Бијело дугме“ до одгледувач на лешници

Тевдовски бара 35 милиони долари за нови градинки

Тевдовски бара 35 милиони долари за нови градинки

ВОРЕН БАФЕР, ЏЕК МА, МАРК ЗАКЕРБЕРГ: Колку време им требало од милионери да станат милијардери?

ВОРЕН БАФЕР, ЏЕК МА, МАРК ЗАКЕРБЕРГ: Колку време им требало од милионери да станат милијардери?

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

Се здружија 15 банки од Македонија

Се здружија 15 банки од Македонија

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Германски аеродром бара работници

Германски аеродром бара работници