28 Септември, 2022
0.0218

МАКЕДОНИЈА ШТЕДИ, ИНСТИТУЦИИТЕ ЌЕ СЕ ГРЕАТ САМО ДО 20 СТЕПЕНИ, Министерот Бектеши најави сет мерки за намалување на потрошувачката на енергија

Објавено во: Економија 16 Август, 2022

Добивај вести на Viber

Сите јавни институции се должни да го исклучат декоративното осветлување. Да не се користи осветлување во период кога има доволно светло. Климатизерите не смеат да ладат под 27 степени, а просториите не смеаат да се греат на температура над 20 степени во ладните месеци. Ова се дел од мерките кои јавните институции ќе треба да ги применуваат за намалување на потрошувачката на енергија како што најави Министерот за економија Крешник Бектеши.

Тој потенцираше дека целта на мерките кои се најавуваат е намалување на потрошувачката на енергија за 15 проценти во споредба со истиот месец претходната година.

-  На денешната седница на Владата, се донесе сет мерки за намалување на потрошувачката на електрична енергија за безбедна зима за сите нас. Како што напоменав, прогнозите се дека ќе преживееме една од најтешките зими, не само ние, туку сите во Европа и светот. За непречено снабдување со енергија и нејзино ефикасно искористување, и за полесно справување со криата, подготвен е план и препораки за безбедно снабдување. Повеќе категориии, зависно дали се работи за домаќинства, компании или за јавни објекти под надлежност на јавни институции. За домаќинствата и компаниите има само препораки до кои ќе треба да се придржуваат – посочи Бектеши.

Министерот напомена дека целта е да се намали потрошувачката на електрична енргија од 15 проценти, што доколку не се исполни ќе има санкции за сите раководители на институции со посебна одлука на Владата.

-  Сите јавни институции се должни да го исклучат декоративното осветлување. Да не се користи осветлување во период кога има доволно светло. Климатизерите да не се местат пониско од 27 степени за ладење, не над 20 степени за греење. Се препорачува кратко луфтирање, исклучување на светилки кога не се користи просторијата, печатење само на неопходни листови. Замена на стари сијалици со нови поефикасни. Редовно да се менуваат филтрите на клима уредите. Инсталирање на колекторски систем и за загревање на вода, старите прозорци да се заменат со нови да се намали провевот. Да се инсталираат интелигентни решенија за енергетскат ефикасност – посичи Бектеши.

За реалиација на овие мерки, тој истакна дека ќе треба сите институции да делегираат лице кое ќе се грижи за спроведување на мерките, со цел да се намали потрошувачката за 15 проценти во споредба со истиот месец од претходната година. Ќе имаат задолжување да испорачуваат извештаи за исполнување на мерките.

Мерките ќе се применуваат од 1 септермври, до 31 март 2023 година.

Тој исто така посочи дека препораките до домаќинствата и до компаниите ќе ги објават на веб страната на министерството.

Во делот на јавни патишта, апелираше да се намали осветлувањето на минимумот, но тоа се мерки во вид на препораки. Министерот апелираше да се пренесат до сите општини со цел да се применат и да се намали потрошувачката на електрична енергија во земајва. 

П.О.

Можеби ќе ве интересира

ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ ВЕТУВА - скопјани ќе имаат парно, основните и средните училишта ќе бидат на регулиран пазар

ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ ВЕТУВА - скопјани ќе имаат парно, основните и средните училишта ќе бидат на регулиран пазар

АКО НЕ СЕ ОБЕЗБЕДИ ГАС ОД СРБИЈА, ТОПЛАНИТЕ ЌЕ РАБОТАТ НА МАЗУТ - советникот на Владата за енергетика ветува парно за скопјани на 15 октомври

АКО НЕ СЕ ОБЕЗБЕДИ ГАС ОД СРБИЈА, ТОПЛАНИТЕ ЌЕ РАБОТАТ НА МАЗУТ - советникот на Владата за енергетика ветува парно за скопјани на 15 октомври

Генерали Инвестментс: Внимателно, неизвесноста и нестабилноста на пазарите се високи

Генерали Инвестментс: Внимателно, неизвесноста и нестабилноста на пазарите се високи

Францускиот амбасадор во официјална работна посета на „Алкалоид“

Францускиот амбасадор во официјална работна посета на „Алкалоид“

Владата ќе набавува централа што ќе произведува струја од дизел

Владата ќе набавува централа што ќе произведува струја од дизел

ВМРО-ДПМНЕ со предлог за законски измени: Комуналните претпријатија, училиштата и болниците не смеат да плаќаат струја на слободен пазар

ВМРО-ДПМНЕ со предлог за законски измени: Комуналните претпријатија, училиштата и болниците не смеат да плаќаат струја на слободен пазар

ССМ: ИНСПЕКТОРИ ВО КОНТРОЛА НА ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА, стотина фамилии без егзистенција

ССМ: ИНСПЕКТОРИ ВО КОНТРОЛА НА ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА, стотина фамилии без егзистенција

Владиниот советник Виктор Андонов открива: Гасот ќе го купиме од Србија

Владиниот советник Виктор Андонов открива: Гасот ќе го купиме од Србија

Зошто Путин сака да го разнесе Северен тек?

Зошто Путин сака да го разнесе Северен тек?