23 Февруари, 2024
0.0243

Македонскиот клуб „Никола Вапцаров“ и натаму стои искршен во Благоевград, градоначалникот вели дека е соба за провоцирање

Објавено во: Балкан 06 Февруари, 2023

Добивај вести на Viber

Се уште се трага по луѓето кои ја искршија витрината на македонскиот клуб „Никола Вапцаров“ во Благоевград. Ова се случи во пресрет на годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, кога на десетици Бугари граничните власти не им дозволија да влезат во Северна Македонија, објави БНТ.

Македонскиот културен клуб работи само еден час неделно.

„Ова е соба, не е ни клуб. Создаден е за провокација. Кога го отворивме мислевме дека ќе има кога тогаш провокација и сега се случи оваа агресија, иако врз нежив предмет. Мислам дека ова е дуќан, според податоците од катастарот“, изјави градоначалникот на Благоевград, Илко Стојанов.

Создаден е со цел да се провоцира, особено по настаните во саботата, а особено по акциите на политичарите од Северна Македонија, кои водеа намерна антибугарска политика, ги постигнаа своите цели, објасни тој.

„Вака не влегувате во Европа, а ова не ја претставува Европа“, категоричен е Стојанов.

Камерите во околината не се општински, најверојатно надлежните ги гледаат снимките со приватни камери.

Кај општинските советници, исто така, нема поделеност по прашањето дека клубот е создаден со цел да провокација, но според нив не треба да се преземаат рестриктивни мерки како ограничување на неговите активности.


Можеби ќе ве интересира

МЛАДА УКРАИНКА ПРОНАЈДЕНА МРТВА ВО КОСОВО: Полицијата го забележала телото на автопатот кој води до македонската граница

МЛАДА УКРАИНКА ПРОНАЈДЕНА МРТВА ВО КОСОВО: Полицијата го забележала телото на автопатот кој води до македонската граница

АКО СТЕ ГИ КУПИЛЕ ОВИЕ ДВА ПРОИЗВОДИ ОД СРПСКИ „ЛИДЛ“ НЕ ГИ КОНСУМИРАЈТЕ: Компанијата ги повлекува од продажба и од Хрватска

АКО СТЕ ГИ КУПИЛЕ ОВИЕ ДВА ПРОИЗВОДИ ОД СРПСКИ „ЛИДЛ“ НЕ ГИ КОНСУМИРАЈТЕ: Компанијата ги повлекува од продажба и од Хрватска

РЕГИОНОТ ПРЕД ГОЛЕМА БУРА, НА УДАР СЕ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, ЦРНА ГОРА И АЛБАНИЈА: Дали бурата ќе дојде во Македонија?

РЕГИОНОТ ПРЕД ГОЛЕМА БУРА, НА УДАР СЕ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, ЦРНА ГОРА И АЛБАНИЈА: Дали бурата ќе дојде во Македонија?

ВЕЌЕ БАРААТ РАБОТНИЦИ ЗА ЛЕТНАТА СЕЗОНА ВО РЕГИОНОТ: Собарките, келнерите и готвачите можат да заработат и до 2.500 евра!

ВЕЌЕ БАРААТ РАБОТНИЦИ ЗА ЛЕТНАТА СЕЗОНА ВО РЕГИОНОТ: Собарките, келнерите и готвачите можат да заработат и до 2.500 евра!

ЖИТЕЛКА НА ПАРАЌИН ЗА ЕКСПЛОЗИЈАТА НА БОЦА: Tерасата спроти мојата не постоеше и видовме тело на жена на земја

ЖИТЕЛКА НА ПАРАЌИН ЗА ЕКСПЛОЗИЈАТА НА БОЦА: Tерасата спроти мојата не постоеше и видовме тело на жена на земја

ВУЧИЌ: На дневна основа околу 100.000 луѓе се изразуваат на најнавредлив можен начин кон мене

ВУЧИЌ: На дневна основа околу 100.000 луѓе се изразуваат на најнавредлив можен начин кон мене

СРБИ СЕ ВРАЌААТ ВО ТАТКОВИНАТА ОД ГЕРМАНИЈА И ШВАЈЦАРИЈА - Вучиќ ги кажа бројките колку си дошле дома во последните 100 дена

СРБИ СЕ ВРАЌААТ ВО ТАТКОВИНАТА ОД ГЕРМАНИЈА И ШВАЈЦАРИЈА - Вучиќ ги кажа бројките колку си дошле дома во последните 100 дена

АВИОНОТ КОЈ УЧЕСТВУВАШЕ ВО ИНЦИДЕНТОТ ЌЕ БИДЕ РАСХОДОВАН - после раскинувањето на соработката авионите на „Маратон“ заминуваат од Белград

АВИОНОТ КОЈ УЧЕСТВУВАШЕ ВО ИНЦИДЕНТОТ ЌЕ БИДЕ РАСХОДОВАН - после раскинувањето на соработката авионите на „Маратон“ заминуваат од Белград

ЛОВЦИ НА СТРАНСКИ РАБОТНИЦИ: Заработуваат со наоѓање работници, а за тоа земаат надомест и повисока од бруто плата на еден работник

ЛОВЦИ НА СТРАНСКИ РАБОТНИЦИ: Заработуваат со наоѓање работници, а за тоа земаат надомест и повисока од бруто плата на еден работник