22 Април, 2024
0.0422

„Макпетрол“ ќе овозможи работилници против врсничко насилство и во Валандово

Објавено во: Мои пари 02 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Општествено одговорната кампања на „Макпетрол“, „Крени глас против врсничко насилство“, се проширува и во Валандово. Градоначалникот на општината, Перо Костадинов, и членката на управниот одбор и директорка во компанијата, Марија Јосифовска-Спасовска потпишаа меморандум за соработка со цел поефикасна реализација на активностите. Во нивни рамки, учениците ќе се здобијат со знаења преку работилници против булинг, а ќе биде испечатен и доставен и едукативен материјал.

На општествено одговорната кампања на „Макпетрол“ од почетокот на 2024 се приклучија и Дојран, Кочани, Охрид, Виница, Битола, Штип, Бутел, Петровец и Чучер-Сандево. До крајот на минатата година, компанијата потпиша меморандуми за соработка и со Центар, Аеродром, Гази Баба, Гевгелија, Демир Капија, Куманово, Карпош, Кисела Вода, како и Ѓорче Петров.

Дел од активностите во Валандово, како и во останатите 18 општини, се образовните средби предводени од психолог со долгогодишно искуство со проблемот со булингот. Покрај учениците, во работилниците учествуваат и наставниците, но и други членови на стручните служби. Освен знаења наменети за децата и за младите, преку кои тие ќе можат полесно да се справат со врсничкото насилство, на овие едукативни средби се пренесуваат и искуства кои што педагозите и психолозите можат да ги искористат во секојдневната настава.   

За сите 19 општини што се приклучија на општествено одговорната кампања „Макпетрол“ овозможи работилници и едукативни материјали. Во дел од нив овие образовни средби веќе се завршени, во дел се во тек, а во останатите ќе бидат комплетирани во следниот период. Тема на работилниците се подетално запознавање со физичкото, вербалното, психичкото, социјалното и сајбер-насилството како форми на булинг, но и начините како со нив учениците да се справуваат.

Интернет-страницатаkreniglas.mk, исто така, содржи опсежни информации за врсничкото насилство. Преку оваа платформа, секој што чувствува потреба да го сподели своето лично искуство со булингот, може тоа да го направи анонимно.

Преку активностите што се дел од „Крени глас против врсничко насилство“ се исполнува една од стратешките цели на „Макпетрол“ - општествената одговорност. Во таа насока, компанијата ќе продолжи да реализира проекти кои што на децата и на младите ќе им помагаат и ќе им обезбедуваат поддршка за развој.

Можеби ќе ве интересира

МАРТИН И ДАРКО ШАМПИОНИ ПО ДОБИВКИ НА 2win.мк ЗА ИЗМИНАТАТА НЕДЕЛА

МАРТИН И ДАРКО ШАМПИОНИ ПО ДОБИВКИ НА 2win.мк ЗА ИЗМИНАТАТА НЕДЕЛА

Култниот знак „СКОПСКО“ на Ристиќева добива нов лик

Култниот знак „СКОПСКО“ на Ристиќева добива нов лик

Со спектакуларна забава Grand Casino Admiral ги отвори вратите за љубителите на игри на среќа

Со спектакуларна забава Grand Casino Admiral ги отвори вратите за љубителите на игри на среќа

Глобална средба на HR тимот на Костал во Охрид: Успешното менаџирање со човечките ресурси се најголемиот предизвик на компаниите во светот

Глобална средба на HR тимот на Костал во Охрид: Успешното менаџирање со човечките ресурси се најголемиот предизвик на компаниите во светот

Оливера Зуловиќ, авторка на романот „Прирачник за солиден живот“: Би сакала денес да има повеќе деца како Љубо и Љубица, кои ќе реагираат на неправдите!

Оливера Зуловиќ, авторка на романот „Прирачник за солиден живот“: Би сакала денес да има повеќе деца како Љубо и Љубица, кои ќе реагираат на неправдите!

Халкбанк денеска го одбележува Светскиот ден на планетата Земја со две работилници на Школка во Градски парк

Халкбанк денеска го одбележува Светскиот ден на планетата Земја со две работилници на Школка во Градски парк

Врвна прецизност и динамика: претставен новиот Cayenne GTS

Врвна прецизност и динамика: претставен новиот Cayenne GTS

Голема Велигденска акција – 90 дена патничко осигурување по цена за 30 дена

Голема Велигденска акција – 90 дена патничко осигурување по цена за 30 дена

Спасеновски од „Макпетрол“ меѓу осумте најдобри на светската карате-лига во Каиро

Спасеновски од „Макпетрол“ меѓу осумте најдобри на светската карате-лига во Каиро