03 Март, 2024
0.0244

Ме држат на „црно“ се дури не најавам дека ќе си заминам: Македонија никако да стави крај на ваквото работење

Објавено во: Економија 11 Мај, 2021

Добивај вести на Viber

Армија луѓе во земјава работат на „црно“. Истражувањето на Аналитика чии податоци беа презентирани минатата недела, покажуваат дека повеќе од 128.000 луѓе во Македонија работат на „црно“. 

Дури 65 отсто од нив изминатиот период останале без егзистенција, затоа што работат во земјоделството, градежништвото и услужниот сектор, а тоа се дејности кои не функционираат со работа од дома. Овие граѓани немаат платени придонеси, здравствено осигурување и најчесто земаат ниски плати. Дарко Димовски, претседател на ССМ, вели дека системот треба да преземе мерки оваа појава да се сузбие.

„Системот треба да реагира за работата на „црно“, сивата економија, затоа што државата губи пари од даноци, а работникот добива пари во плик. Работењето на „црно“ не нуди никаква сигурност за работникот, тој не може да си ја планира својата иднина. Ако работникот нема склучено договор за работа со работодавецот, не може да ги оствари своите права доколку не му се исплати плата и во тој случај не можеме ние како сидникат да му помогнеме, ниту судот. Едноставно не може да докаже дека бил вработен. Тоа е работник фантом“, додава Димовски.

Многу од работниците прифаќаат да работат на „црно“, затоа што во земјава тешко се наоѓа работа и немаат избор. Газдите ги уценуваат, но тие чувствуваат дека немаат каде да се пожалат и се сомневаат во ефикасноста на институциите.

„Досега сум работела во три компании кои имале различен број на работници, од неколку луѓе па до над 200 работници. При вработување ми беше ветувано дека за два до три месеци ќе бидам пријавена, доколку се покажам на работното место, но тој период секогаш се пролонгираше, газдите не си стоеја на зборот, а со тоа трпев штети и денес имам помалку работен стаж од она што реално сум го сработела. Едноставно газдите имаат одврзани раце и си играат со трпението на работникот. Го држат непријавен сѐ додека не почувствуваат дека планира да си замине од работа, а сепак им е потребен“, вели Тања П, наша соговорничка.

Од Инспекторатот за труд, објаснуваат дека во 2020 година се изречени 25 мерки бидејќи  работници се затекнати непријавени. Се изрекуваат наредби за пријавување на работникот во даден рок, но со услов газдите да не го намалат бројот на вработени во рок од три месеци. Казните се движат до 1.400 евра, зависно од тоа за каков тип на работодавец се работи, односно колку вработени има.

Сања Атанасовска

foto freepik

Можеби ќе ве интересира

ОД 5 МАРТ СОСЕДИТЕ ДОБИВААТ БРОЈ ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН - еве како можат да се пријават заинтересираните?

ОД 5 МАРТ СОСЕДИТЕ ДОБИВААТ БРОЈ ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН - еве како можат да се пријават заинтересираните?

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И ГАСОТ ВО ГЕРМАНИЈА ДУПЛИРАНИ: поради намалените испораки од Русија просечно домаќинство троши над 5.00 евра за енергија

ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И ГАСОТ ВО ГЕРМАНИЈА ДУПЛИРАНИ: поради намалените испораки од Русија просечно домаќинство троши над 5.00 евра за енергија

НАГРАДА ЗА ХРВАТСКИТЕ ПОШТАРИ: Ќе добијат по 1.200 евра

НАГРАДА ЗА ХРВАТСКИТЕ ПОШТАРИ: Ќе добијат по 1.200 евра

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

РЕДОВНИ ГАРАНЦИИ: „ДРЖАВАТА ЌЕ ГО ОБЕШТЕТИ МИТИЛИНЕОС АКО ИМА ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА“ – законот за стратешката инвестиција повторно пред пратениците

РЕДОВНИ ГАРАНЦИИ: „ДРЖАВАТА ЌЕ ГО ОБЕШТЕТИ МИТИЛИНЕОС АКО ИМА ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА“ – законот за стратешката инвестиција повторно пред пратениците