26 Ноември, 2022
0.0360

Мерењата на емисиите на цврсти честички во Макстил се далеку под дозволените вредности

Објавено во: Македонија 07 Октомври, 2022

Добивај вести на Viber

Мерењата на емисиите на цврстите честички на двете мерни точки во Макстил, покажуваат емисиони вредности до три пати пониски од дозволените. И во третиот квартал од годината, на мерната точка Оџак од пескара, каде дозволената гранична вредност е 30 mg/Nm3 во месеците јули, август и септември највисоката вредност била измерена во септември, 8,26 mg/Nm3 а најниската во јули и е 5,2 mg/Nm3. На втората мерна точка, Оџак на филтер постројка во истиот период дозволената гранична вредност е 20 mg/Nm3,каде што во истиот период највисоката измерената вредност била во месец јули и изнесува 3,99 mg/Nm3.

Дозволените гранични вредности со кои се споредуваат измерените емисии, се пропишани од Министерството за животна средина и просторно планирање, кои се интегрирани во А-интегрираната еколошка дозвола согласно пропишаната законска легислатива, и истовремено се во корелација со највисоките европски стандарди. Во континуитет мерењата во Макстил се далеку пониски од дозволените гранични вредности.


Како општествено одговорна компанија, што прва започна со редовно објавување на резултатите од мерењата на двете мерни точки, Макстил реализира обемни инвестиции  во современи технолошки процеси за контролирање на производството. Резултат на овие инвестиции се ниските емисиони вредности.

Во прилог на ова соопштение е пресекот на работењето на компанијата во трите месеци од третиот квартал од 2022 година.

ПР објава

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

ЗАРАДИ ТЕШКАТА ЗИМА ГРАЃАНИТЕ ЌЕ ГОРАТ СЕ И СЕШТО: Апел од пожарникарите да се чистат оџаците

ЗАРАДИ ТЕШКАТА ЗИМА ГРАЃАНИТЕ ЌЕ ГОРАТ СЕ И СЕШТО: Апел од пожарникарите да се чистат оџаците

ЌЕ БАРА ЛИ ВМРО ДПМНЕ ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ: Николовски смета дека тие мора да се случат што побрзо

ЌЕ БАРА ЛИ ВМРО ДПМНЕ ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ: Николовски смета дека тие мора да се случат што побрзо

ДОАЃА ПРВАТА СНЕЖНА ПОКРИВКА: Метеоролозите со предупредување

ДОАЃА ПРВАТА СНЕЖНА ПОКРИВКА: Метеоролозите со предупредување

ЗА БУГАРИЈА ИМА НЕШТО СПОРНО И СО ОХРИДСКАТА АРХИЕПИСКОПИЈА: Историчарите од земјава и Бугарија не се усогласиле заради тоа

ЗА БУГАРИЈА ИМА НЕШТО СПОРНО И СО ОХРИДСКАТА АРХИЕПИСКОПИЈА: Историчарите од земјава и Бугарија не се усогласиле заради тоа

УРБАНАТА МАФИЈА УДРИ ПО ОРЦЕ ЃОРЃИЕВСКИ? Непознати сторители го обиле неговиот автомобил

УРБАНАТА МАФИЈА УДРИ ПО ОРЦЕ ЃОРЃИЕВСКИ? Непознати сторители го обиле неговиот автомобил

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Бугарски пратеник во Скопје порача дека сме ист народ, МНР реагираше

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Бугарски пратеник во Скопје порача дека сме ист народ, МНР реагираше

Во Македонија е извршена првата трансплантација на црн дроб од починат донор

Во Македонија е извршена првата трансплантација на црн дроб од починат донор

Кадаре: Тетово e најпознатиот илиро-албански град на светот

Кадаре: Тетово e најпознатиот илиро-албански град на светот

(ВИДЕО) Ако сме ист народ, новинар го праша Костадинов дали тој е Македонец

(ВИДЕО) Ако сме ист народ, новинар го праша Костадинов дали тој е Македонец