27 Септември, 2023
0.0421

Може ли ЕСМ и полошо од ова? Вчера користеше само 22% од капацитетот на термоелектраните!

Објавено во: Економија 21 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Колкав е прагот на толеранција на надлежните претставници на Владата за раководството на државната компанија за производство на струја? Дали вчера го поставија „црниот рекорд“ на не-производство? Верувале или не, вчера ЕСМ „успеа“ да ангажира дури 22% од целиот инсталиран капацитет на термоелектраните (РЕК Битола и ТЕЦ Осломеј) ... Дали Васко Ковачевски го допре дното?

ЕСМ (поранешно ЕЛЕМ) вчера произведе „дури“4.280 мегаватчасови струја од своите термоелектрани РЕК „Битола“ и ТЕЦ „Осломеј“. Дали е тоа добро? Еве фактографија за да го доловиме контекстот. ЕСМ има над 800 мегавати инсталиран капацитет за производство на струја во неговите термоцентрали (3 блока во РЕК Битола со инсталиран капацитет од по 229 мегавати и ТЕЦ Осломеј со инсталиран капацитет од 110 мегавати).

Доколку сите овие производни постројки дадат максимум (што е можно само теоретски) на преносната мрежа би требало да предадат барем 800 мегавати (на праг на електрана н.з.) за еден час.

Колку мегавати произвел ЕСМ вчера просечно? Па 178,3 мегавати!!!

Тоа е помалку од 80% од инсталираниот капацитет на само еден блок во РЕК Битола! Или што е уште поважно – само 22% од целиот инсталиран капацитет на сите 4 термо-блокови (1 во ТЕЦ Осломеј и 3 во РЕК Битола).

Овие податоци навистина треба да ги загрижат, најблаго речено, или поточно вознемират сите планери на електроенергетскиот систем. Ако државните електрани на целата помпезност на директорот Ковачевски и поддршката и довербата од министерот Бектеши не може да произведе ниту 50% од инсталираниот капацитет тогаш на место е прашањето дали не е време за „ремонт“ во врвот на ЕСМ и на претставниците на Владата задолжени за енергетски прашања.

Особено затоа што зимата не е ниту почната, а ЕСМ не може да испорача ниту 50 отсто од инсталираната снага на четирите генератори на термоелектраните.

Официјалното соопштение за производството на компанијата под водство на Васко Ковачевски може да го превземете на следниот линк https://vlada.mk/node/31074

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Турската лира колабира во однос на доларот

Турската лира колабира во однос на доларот

Пијалоците од утре поевтинуваат за 10 отсто

Пијалоците од утре поевтинуваат за 10 отсто

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга

ГЕРМАНИЈА ЌЕ ГРАДИ 400.000 НОВИ СТАНОВИ ГОДИШНО, 100.000 ЌЕ БИДАТ СОЦИЈАЛНИ: Владата инвестира 45 милијарди евра

ГЕРМАНИЈА ЌЕ ГРАДИ 400.000 НОВИ СТАНОВИ ГОДИШНО, 100.000 ЌЕ БИДАТ СОЦИЈАЛНИ: Владата инвестира 45 милијарди евра

ЌЕ НЕМА ДИЗЕЛ, НОВА ЗАКАНА ЗА СВЕТОТ? Најголемата европска рафинерија е во дефект, а ова се погнозите за наредните месеци

ЌЕ НЕМА ДИЗЕЛ, НОВА ЗАКАНА ЗА СВЕТОТ? Најголемата европска рафинерија е во дефект, а ова се погнозите за наредните месеци

Албанија направи рекорден скок на посета од странци

Албанија направи рекорден скок на посета од странци

Бесими: Најмногу екстра данок ќе платат фирмите од енергетскиот сектор и игри на среќа

Бесими: Најмногу екстра данок ќе платат фирмите од енергетскиот сектор и игри на среќа