26 Октомври, 2020
0.0243

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Објавено во: Економија 18 Септември, 2020

Министерот Фатмир Бесими вети дека ќе го разгледа барањето на бизнисмените трошоците за тестрање за Ковид - 19 за вработените во компаниите да се третира како признат расход за цели на данокот на добивка. Тој денеска ги слушаше барањата на стопанствениците од Стопанската комора, за кои ова е едно од прашањата кое треба да се регулира.

„Досега третман на признат расход имаат само трошоците за набавка на средства за дезинфекција маски за заштита навработените, заштитни визири, пластични паравани, посебни налепници. Со ваквиот даночен третман компаниите покрај тоа што се изложени на зголемени трошоци за тестирање имаат и неоправадани дополнителни трошоци за зголемени обврски за данок на добивка и трошоци за данок да личен доход. Бараме трошокот за тестирање за Ковид-19 да се смета за признат расход за целите на данок на добивка и за него да не се плаќа данок на личен доход, рече Зоран Јовановски, советник на Управниот одбор на Стопанската комора за економски прашања.

Министерот рече дека ова барање има логика и дека во Министерството за финансии ќе работат овој трошок да се признае. 

Живко Мукаетов претседател на Управниот одбор на „Алкалоид“ рече дека државата треба да размисли и да ги ослободи фирмите од даночни давачки за платеното дополнително здравствено осигурување.

„Во моментов ние имаме одлив на квалитетни кадри од Македонија и сметам дека секоја мерка која компаниите ја прават да ги задржат треба да биде причина за нивна поддршка и од страна на државата. Ние им плативме дополнително здравствено осигурување на вработените, но за тоа плаќаме дополнително и пресонален данок и данок на добивка односно 20 проценти плус дополнителни трошоци. Два пати плаќаме, а идејата е да ги мотивираме да останат и да работат овде, рече Мукаетов.

Бесими му одговори дека ова не би имало значајни финансиски имликации врз буџетот и рече дека првичен став е фирмите да бидат ослободени од двојното даночно плаќање.

А.Т. 

Можеби ќе ве интересира

Битиќи: Ќе биде потребен и нов пакет мерки за помош, го креираме буџетот за догодина

Битиќи: Ќе биде потребен и нов пакет мерки за помош, го креираме буџетот за догодина

УЈП: Исплатата на повратот од „Викенд без ДДВ“ по ребалансот на буџетот

УЈП: Исплатата на повратот од „Викенд без ДДВ“ по ребалансот на буџетот

Владата ќе им помага на 48 компании кои ќе инвестираат, очекува нови работни места

Владата ќе им помага на 48 компании кои ќе инвестираат, очекува нови работни места

Владата најавува царински мерки за странските извозни компании

Владата најавува царински мерки за странските извозни компании

Битиќи: Ангажманот на советниците и нивните плати се нужни во моментов

Битиќи: Ангажманот на советниците и нивните плати се нужни во моментов

Најголем пад на економијата во еврозоната по Втората светска војна

Најголем пад на економијата во еврозоната по Втората светска војна

Која метална индустрија го има лекот за короната?

Која метална индустрија го има лекот за короната?

Ќе се менува Законот за работни односи за да нема фиктивни откази

Ќе се менува Законот за работни односи за да нема фиктивни откази

Владата ги објави платите на вработените и советниците во кабинетот на Заев: Најплатени Верушевски и Нина Фити-Неделковска

Владата ги објави платите на вработените и советниците во кабинетот на Заев: Најплатени Верушевски и Нина Фити-Неделковска